Bakker van Helden verandert mee met de klant

Innovaties bakker

Maarten en Elly van Helden startten in 1961 het banketbakkersbedrijf Van Helden, in de dijkwoning waar de bakkerij nog altijd is gevestigd. In 2000 nam hun zoon Peter samen met zijn vrouw Selma het bedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis over. Het begin van een groot aantal veranderingen.

De kersverse eigenaren besloten vrijwel direct hun assortiment uit te breiden met vers ijs. Volgens Peter een logische beslissing: “In de koude maanden verkopen we veel chocolade. Maar na Pasen, als het weer warmer wordt, daalt die verkoop. We gingen op zoek naar een product dat ons door de zomerdip kon helpen.” De keuze voor ijs was snel gemaakt.

De verkoelende lekkernij past goed in het productieproces; het wordt niet voor niets van oudsher gemaakt door banketbakkers. “Veel van de grondstoffen die we voor het ijs gebruiken waren al aanwezig in de bakkerij, zoals melkproducten voor de basis, smaakpasta’s en fruit. En ik zag overeenkomsten in de manier van werken. Een ijsbereider moet snel en hygiënisch werken, dat was ik al gewend als banketbakker.”

Lunchroom en bakkerij

In 2017 vond de tweede grote verandering plaats in de bakkerij. Toen de bloemist naast hen vertrok, kochten Peter en Selma het pand. Na een grondige verbouwing, waarbij de muur tussen de twee winkels werd verwijderd, openden ze een lunchroom in de bakkerszaak, waar ze hun eigen verse producten serveren.

Sinds de opening van de lunchroom staat broodbakker Wilfred Dropper dagelijks in de winkel, waar hij verschillende soorten desembrood bakt. Peter merkte namelijk aan zijn klanten, zowel buurtbewoners als toeristen, dat er meer vraag kwam naar brood. Het brood wordt gebakken op een stenen vloer, een methode die honderden jaren geleden voor het eerst werd gebruikt. Het proces duurt 48 tot 72 uur en resulteert in gezond brood, zonder toevoegingen.

Verder uitbreiden

Mede dankzij de vele uitbreidingen weten Peter en Selma nog altijd te voldoen aan de wensen van hun klanten. Met ijs en broodjes voor de jeugd en advocaatcake en froufrous voor de oudere generatie, lijkt Bakker van Helden zich voorlopig te hebben verzekerd van een trouwe klantenkring. Maar dat betekent niet dat de plannen stoppen. Peter: “Achter de broodbakkerij is een muur die we eruit gaan slopen, daar maken we een extra lunchruimte voor grote groepen. Zo komt de open bakkerij tussen de lunchrooms in te zitten.” Dat de bakker daardoor de hele dag op zijn vingers kan worden gekeken door de gasten is geen probleem, zegt Peter, integendeel: “We laten graag zien hoe wij onze producten maken.”

Meer weten over Bakker van Helden? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 3-2019 van Christiaan van Beemen. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Lees ook
Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

De afgelopen maanden zijn we overspoeld met informatie over corona. Via journaals en persconferenties op tv, berichten in de krant en sociale media, en natuurlijk via de vele verhalen van klanten in de winkel. Hoe filter je al deze informatie? En: welk nieuws bied je in deze coronatijd zelf aan als bakkerij?

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum ziet meer ruimte voor impulsaankopen

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum ziet meer ruimte voor impulsaankopen

Met het vervallen van de reserveringsplicht in de horeca ziet de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum de komende zomermaanden lichtelijk positief in. “We zijn er nog lang niet, en omzet inhalen zal niet meer lukken. Maar we zijn blij elke verruiming van de maatregelen”, aldus voorzitter Teun Loonen.

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Ik bak dagelijks tijgerbrood, maar de bovenkorst is geen twee keer hetzelfde. Er zijn vaak verschillen in de kleur van de korst en de tijgerprint komt er niet mooi op. Hoe zorg ik dat er dagelijks een mooi donkerbruin gebakken tijgerbrood met een fraaie tijgerprint uit de oven komt?

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...