Bakery Nexus inspireert winnaars Jeugdvakwedstrijden

Bakery Nexus_Junior College_1

Op woensdag 10 juli organiseerde Bakery Nexus een nieuwe editie van het Junior College in Zaandam. Genodigden voor deze innoverende dag waren net zoals vorig jaar de nummers 1 en 2 van de Jeugdvakwedstrijden.

Bakery Nexus organiseert jaarlijks het Junior College om nieuwe aanwas in de branche enthousiast te maken voor het vak en ze te helpen om zich binnen de branche te ontwikkelen. De dag staat in het teken van inspireren, motiveren en verbinden. Acht jonge bakkers en patissiers die deze dag aanwezig waren, werden getrakteerd op veel inspirerende tips en nuttige adviezen van professionals. Ze kwamen uit het hele land, van de Achterhoek tot Zeeland, naar het Bakery Institute in Zaandam.

Tim van Dalen, docent boulangerie bij het Bakery Institute, startte de dag met een workshop ‘Colored Breads’. Natuurlijk werd er niet zomaar ‘gewoon’ brood gemaakt, maar bietenbrood met spekjes en feta en kurkuma-zwarte peper brood. “Je probeert ze toch een beetje uit te dagen, een beetje verder te laten denken”, vertelt Tim. “Alles kan, en dat willen we ze ook laten zien.”

Gerookte chocolade

Bakery Nexus_Junior College_3

Terwijl de roze en gele broden lagen te rijzen, verzorgde Meester Patissier Hidde de Brabander een masterclass waarin hij de genodigden verrassende smaakcombinaties liet zien en proeven. Hij leidde zijn verhaal in met een betoog over geur- en smaakbeleving en het belang van balans tussen de zintuigen bij het maken van patisserie. Er kwamen bijzondere smaken voorbij, zoals een crème met chocolade die gerookt is op de barbecue, gekonfijte limoen en avocadocrème.

“Ik wil jongeren stimuleren anders te kijken naar smaken en smaakbeleving, ik wil ze op andere ideeën brengen”, vertelt de patissier. “In een bakkerij is zoet alleen suiker, en zuur altijd citroen. Maar als ik denk aan de smaak zuur, dan is dit een algemene smaak. Het is niet alleen een citrusvrucht, maar het kan ook azijn zijn, of een gefermenteerd sapje.” Hidde geeft de jongeren dan ook mee om vooral te gaan spelen met smaken. “Dat is mijn boodschap: ga kijken wat je allemaal met smaak kan doen. Ook als je meedoet aan wedstrijden is dit belangrijk.”

Uitzendbureau Het Ambacht

Bakery Nexus_Junior College_4

Na een lekkere lunch werd de dag afgesloten door Mark Rabbers van Uitzendbureau Het Ambacht die de jongeren van alles vertelde over loopbaanbegeleiding. Zo kwamen de do’s en don’ts bij het maken van een cv voorbij en legde Mark de aanwezigen uit waar je allemaal op moet letten tijdens een sollicitatieprocedure.

Ook na dit Junior College staat Bakery Nexus voor de winnaars van de vakwedstrijden klaar. De genodigden krijgen namelijk een jaar lang coaching, zodat ze bij Nexus-leden terechtkunnen met al hun vragen betreffende de branche. Bovendien staat er later dit jaar een rondleiding bij ‘Nexus-Big Friend’ Sonneveld gepland. 

Over Bakery Nexus

Toekomst, inspiratie en verbondenheid staan centraal binnen Bakery Nexus, het eigenwijze netwerk van jonge professionals tussen de 23 en 38 jaar. Ze zijn leergierig en denken graag ‘out of the box’. Ze organiseren informele bijeenkomsten waar ze ervaringen delen en hun doelen formuleren, verbonden door hun gezamenlijke passie voor de bakkerij.

Lees ook
NK brood- en banketbakken uitgesteld

NK brood- en banketbakken uitgesteld

Op woensdag 15 april zou het Nederlands Kampioenschap brood- en banketbakken 2020 plaatsvinden, maar de organisatie heeft besloten om deze wedstrijd uit te stellen. De nieuwe datum is nog niet bekend, maar het is de bedoeling dat de wedstrijd later in 2020 nog wordt ingehaald.

Jong talent verdient podium en publiek

Jong talent verdient podium en publiek

Ik weet het nog goed. Mijn eigen deelname aan de Jeugdvakwedstrijden. Eerst aan het begin van het jaar zenuwachtig naar de regiowedstrijden, om daar aan het einde van de dag de verlossende woorden te horen. Regiokampioen! Dat betekende: op naar de landelijke finale. Weken vol trainingen volgden. Niets wilde ik aan het toeval overlaten.

In gesprek met Bakery Nexus - 'Vroeger zat misschien ook niet iedereen op nachtwerk te wachten'

In gesprek met Bakery Nexus - 'Vroeger zat misschien ook niet iedereen op nachtwerk te wachten'

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de branche een probleem heeft door het groeiende tekort aan nieuwe vakmensen en het gebrek aan overnamekandidaten voor bestaande bakkerijen. In onze zoektocht naar oplossingen vroegen we een aantal Bakery Nexus-leden naar hun kijk op de branche en de toekomst.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...