Bakery Nexus inspireert winnaars Jeugdvakwedstrijden

Bakery Nexus_Junior College_1

Op woensdag 10 juli organiseerde Bakery Nexus een nieuwe editie van het Junior College in Zaandam. Genodigden voor deze innoverende dag waren net zoals vorig jaar de nummers 1 en 2 van de Jeugdvakwedstrijden.

Bakery Nexus organiseert jaarlijks het Junior College om nieuwe aanwas in de branche enthousiast te maken voor het vak en ze te helpen om zich binnen de branche te ontwikkelen. De dag staat in het teken van inspireren, motiveren en verbinden. Acht jonge bakkers en patissiers die deze dag aanwezig waren, werden getrakteerd op veel inspirerende tips en nuttige adviezen van professionals. Ze kwamen uit het hele land, van de Achterhoek tot Zeeland, naar het Bakery Institute in Zaandam.

Tim van Dalen, docent boulangerie bij het Bakery Institute, startte de dag met een workshop ‘Colored Breads’. Natuurlijk werd er niet zomaar ‘gewoon’ brood gemaakt, maar bietenbrood met spekjes en feta en kurkuma-zwarte peper brood. “Je probeert ze toch een beetje uit te dagen, een beetje verder te laten denken”, vertelt Tim. “Alles kan, en dat willen we ze ook laten zien.”

Gerookte chocolade

Bakery Nexus_Junior College_3

Terwijl de roze en gele broden lagen te rijzen, verzorgde Meester Patissier Hidde de Brabander een masterclass waarin hij de genodigden verrassende smaakcombinaties liet zien en proeven. Hij leidde zijn verhaal in met een betoog over geur- en smaakbeleving en het belang van balans tussen de zintuigen bij het maken van patisserie. Er kwamen bijzondere smaken voorbij, zoals een crème met chocolade die gerookt is op de barbecue, gekonfijte limoen en avocadocrème.

“Ik wil jongeren stimuleren anders te kijken naar smaken en smaakbeleving, ik wil ze op andere ideeën brengen”, vertelt de patissier. “In een bakkerij is zoet alleen suiker, en zuur altijd citroen. Maar als ik denk aan de smaak zuur, dan is dit een algemene smaak. Het is niet alleen een citrusvrucht, maar het kan ook azijn zijn, of een gefermenteerd sapje.” Hidde geeft de jongeren dan ook mee om vooral te gaan spelen met smaken. “Dat is mijn boodschap: ga kijken wat je allemaal met smaak kan doen. Ook als je meedoet aan wedstrijden is dit belangrijk.”

Uitzendbureau Het Ambacht

Bakery Nexus_Junior College_4

Na een lekkere lunch werd de dag afgesloten door Mark Rabbers van Uitzendbureau Het Ambacht die de jongeren van alles vertelde over loopbaanbegeleiding. Zo kwamen de do’s en don’ts bij het maken van een cv voorbij en legde Mark de aanwezigen uit waar je allemaal op moet letten tijdens een sollicitatieprocedure.

Ook na dit Junior College staat Bakery Nexus voor de winnaars van de vakwedstrijden klaar. De genodigden krijgen namelijk een jaar lang coaching, zodat ze bij Nexus-leden terechtkunnen met al hun vragen betreffende de branche. Bovendien staat er later dit jaar een rondleiding bij ‘Nexus-Big Friend’ Sonneveld gepland. 

Over Bakery Nexus

Toekomst, inspiratie en verbondenheid staan centraal binnen Bakery Nexus, het eigenwijze netwerk van jonge professionals tussen de 23 en 38 jaar. Ze zijn leergierig en denken graag ‘out of the box’. Ze organiseren informele bijeenkomsten waar ze ervaringen delen en hun doelen formuleren, verbonden door hun gezamenlijke passie voor de bakkerij.

Lees ook
Crafted: een uniek festival voor mbo-talent

Crafted: een uniek festival voor mbo-talent

Crafted komt er weer aan. Op donderdag 20 juni presenteren de eindexamenkandidaten van het Summa College hun vakmanschap. De studenten van de opleiding Patissier laten hier hun chocolade eindexamenwerken zien. Meester Patissier Hidde de Brabander is voor de tweede keer ambassadeur van het festival.

Actie zorgt voor reactie

Actie zorgt voor reactie

Mijn woorden in Bakkers in bedrijf 1 van dit jaar hebben flink wat stof doen opwaaien. Dat was ook de bedoeling: ik vind dat een column spraakmakend hoort te zijn en mensen aan het denken moet zetten.

Actie Bakery Nexus viel niet bij iedereen in goede aarde

Actie Bakery Nexus viel niet bij iedereen in goede aarde

Columnist Maud kon nog wel extra aandacht gebruiken vond Bakery Nexus en geen betere plek dan Bakkersvak 2019 om de bakkersbranche te confronteren met het rebelse karakter. Daar hoorde dan ook een anders-dan-anders-actie bij. Ondanks het weer bonden Bakery Nexus-leden zondag en maandag zakjes met mout aan autospiegels op het parkeerterrein. Deze waaiden...

Banketbakker omgeving Veenendaal gezocht

Banketbakker omgeving Veenendaal gezocht

Wij zijn op zoek naar banketbakker. Dit mag een zelfstandig werkende zijn maar ook een schoolverlater die op zoek is naar een leuke baan. Je komt in een team van...

Zelfstandig werkend broodbakker, omgeving Hilversum

Zelfstandig werkend broodbakker, omgeving Hilversum

Je zal in een klein team gaan werken waar je als deegmaker/ broodbakker ingezet gaat worden. Je bent flexibel inzetbaar en wanneer nodig wissel je met collega's...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving Harderwijk

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving Harderwijk

Voor onze klant in de omgeving van Harderwijk zijn we per direct op zoek naar (ervaren) zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een fulltime functie, bij goed...