Bakery Nexus inspireert winnaars Jeugdvakwedstrijden

Bakery Nexus_Junior College_1

Op woensdag 10 juli organiseerde Bakery Nexus een nieuwe editie van het Junior College in Zaandam. Genodigden voor deze innoverende dag waren net zoals vorig jaar de nummers 1 en 2 van de Jeugdvakwedstrijden.

Bakery Nexus organiseert jaarlijks het Junior College om nieuwe aanwas in de branche enthousiast te maken voor het vak en ze te helpen om zich binnen de branche te ontwikkelen. De dag staat in het teken van inspireren, motiveren en verbinden. Acht jonge bakkers en patissiers die deze dag aanwezig waren, werden getrakteerd op veel inspirerende tips en nuttige adviezen van professionals. Ze kwamen uit het hele land, van de Achterhoek tot Zeeland, naar het Bakery Institute in Zaandam.

Tim van Dalen, docent boulangerie bij het Bakery Institute, startte de dag met een workshop ‘Colored Breads’. Natuurlijk werd er niet zomaar ‘gewoon’ brood gemaakt, maar bietenbrood met spekjes en feta en kurkuma-zwarte peper brood. “Je probeert ze toch een beetje uit te dagen, een beetje verder te laten denken”, vertelt Tim. “Alles kan, en dat willen we ze ook laten zien.”

Gerookte chocolade

Bakery Nexus_Junior College_3

Terwijl de roze en gele broden lagen te rijzen, verzorgde Meester Patissier Hidde de Brabander een masterclass waarin hij de genodigden verrassende smaakcombinaties liet zien en proeven. Hij leidde zijn verhaal in met een betoog over geur- en smaakbeleving en het belang van balans tussen de zintuigen bij het maken van patisserie. Er kwamen bijzondere smaken voorbij, zoals een crème met chocolade die gerookt is op de barbecue, gekonfijte limoen en avocadocrème.

“Ik wil jongeren stimuleren anders te kijken naar smaken en smaakbeleving, ik wil ze op andere ideeën brengen”, vertelt de patissier. “In een bakkerij is zoet alleen suiker, en zuur altijd citroen. Maar als ik denk aan de smaak zuur, dan is dit een algemene smaak. Het is niet alleen een citrusvrucht, maar het kan ook azijn zijn, of een gefermenteerd sapje.” Hidde geeft de jongeren dan ook mee om vooral te gaan spelen met smaken. “Dat is mijn boodschap: ga kijken wat je allemaal met smaak kan doen. Ook als je meedoet aan wedstrijden is dit belangrijk.”

Uitzendbureau Het Ambacht

Bakery Nexus_Junior College_4

Na een lekkere lunch werd de dag afgesloten door Mark Rabbers van Uitzendbureau Het Ambacht die de jongeren van alles vertelde over loopbaanbegeleiding. Zo kwamen de do’s en don’ts bij het maken van een cv voorbij en legde Mark de aanwezigen uit waar je allemaal op moet letten tijdens een sollicitatieprocedure.

Ook na dit Junior College staat Bakery Nexus voor de winnaars van de vakwedstrijden klaar. De genodigden krijgen namelijk een jaar lang coaching, zodat ze bij Nexus-leden terechtkunnen met al hun vragen betreffende de branche. Bovendien staat er later dit jaar een rondleiding bij ‘Nexus-Big Friend’ Sonneveld gepland. 

Over Bakery Nexus

Toekomst, inspiratie en verbondenheid staan centraal binnen Bakery Nexus, het eigenwijze netwerk van jonge professionals tussen de 23 en 38 jaar. Ze zijn leergierig en denken graag ‘out of the box’. Ze organiseren informele bijeenkomsten waar ze ervaringen delen en hun doelen formuleren, verbonden door hun gezamenlijke passie voor de bakkerij.

Lees ook
‘Vroeger zat misschien ook niet iedereen op nachtwerk te wachten, maar kon het niet anders’

‘Vroeger zat misschien ook niet iedereen op nachtwerk te wachten, maar kon het niet anders’

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de branche een probleem heeft door het groeiende tekort aan nieuwe vakmensen en het gebrek aan overnamekandidaten voor bestaande bakkerijen. In onze zoektocht naar oplossingen vroegen we een aantal Bakery Nexus-leden naar hun kijk op de branche en de toekomst. In dit derde en laatste deel gaat het over...

‘Om aantrekkelijk te zijn, moeten we het niet zwaarder maken dan noodzakelijk’

‘Om aantrekkelijk te zijn, moeten we het niet zwaarder maken dan noodzakelijk’

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de branche een probleem heeft door het groeiende tekort aan nieuwe vakmensen en het gebrek aan overnamekandidaten voor bestaande bakkerijen. In onze zoektocht naar oplossingen vroegen we een aantal Bakery Nexus-leden naar hun kijk op de branche en de toekomst. Deel II van dit gesprek gaat over de werk-privébalans...

‘Transparantie richting consument is voor alle partijen van belang’

‘Transparantie richting consument is voor alle partijen van belang’

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de branche een probleem heeft door het groeiende tekort aan nieuwe vakmensen en het gebrek aan overnamekandidaten voor bestaande bakkerijen. In onze zoektocht naar oplossingen vroegen we een aantal Bakery Nexus-leden naar hun kijk op de branche en de toekomst. Dit is deel I in een serie.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...