Een ‘gebakkie’ zonder ‘zakkie’!

Cees Bakker RSS_1

Cees-Bakker-RSS_1-300x224 Zaterdagochtend na een fietstocht kom ik aan bij een prachtige bakkerij in Elspeet. Bij een bak koffie met ‘gebakkie’ kijk ik m’n ogen uit naar de mooie producten die er in de winkel gepresenteerd staan. Het vakmanschap en enthousiasme straalt eraf. Een sympathieke en gastvrije winkeldame vertelt uit zichzelf over de producten en ook mijn vragen kan ze moeiteloos beantwoorden. En het werkt, want ik koop meer dan er in m’n fietstas past.

Gelukkig hoef je er niet voor naar Elspeet, er zijn meer bedrijven waar ze hebben begrepen hoe het bakkersvak er vandaag de dag uit hoort te zien. Als docent vind ik het waanzinnig dat onze  nieuwe generatie studenten hun stage er kan volgen. De blik op de praktijk en juiste begeleiding is immers essentieel om hen te laten slagen. De vraag naar gemotiveerde vakmensen groeit, vooral naar mensen die de technieken vanaf de basis beheersen en kennis hebben van enkelvoudige grondstoffen. Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier een klas eerstejaars studenten mogen  begeleiden. Zij krijgen steeds meer lol in het vak als ze echte vaktechnische tradities leren. Ze ontdekken dat bakker zijn écht een vak is. En het loont: blije gezichten als ze van stage komen en stoere verhalen over wat ze mochten doen. Horen jullie hier ook het enthousiasme van de winkeldame in Elspeet?

In onze branche is het soms nog de gewoonte om op elkaar te wachten. Laten we niet wachten totdat het curriculum alleen pure grondstoffen voorschrijft óf totdat alle bakkerijen ‘terug naar de basis’ werken. De consument wacht niet! Laten we nu al beginnen met investeren in de vakkennis van onze nieuwe generatie. Hoe? Door als docenten eigen initiatief te nemen in je lessen én door als stagebedrijf een plek te zijn waar experimenteren mogelijk is en waar men ook de basiskennis beheerst. Dit is het recept voor de bakkers van de toekomst. Zij gaan immers niet vier jaar  studeren om een ‘zakkie’ mix met water te mengen!

Cees Bakker

Docent Albeda College

Lees ook
‘Ik speel een spelletje met het deeg’

‘Ik speel een spelletje met het deeg’

Lisette Noij (21) heeft de bakkersopleiding op het ROC Nijmegen afgerond en is daarna direct begonnen als broodbakker bij het bedrijf van Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk. “Het is steeds een uitdaging om mezelf te verbeteren.”

Didammer bakker Seegers overgenomen door Bakkerij van Bentum

Didammer bakker Seegers overgenomen door Bakkerij van Bentum

Bakkerij van Bentum neemt Bakkerij Seegers over. Tot eind februari is de winkel aan de Spoorstraat in Didam nog open als Bakkerij Seegers. Daarna opent de bakkerij begin maart de deuren als de tweede vestiging van Bakkerij van Bentum. De overname betekent het einde van de 125 jarige geschiedenis van bakkerij Seegers.

Veel activiteiten tijdens Bakkersvak

Veel activiteiten tijdens Bakkersvak

Bezoekers van Bakkersvak en IJs-Vak op 1, 2 en 3 maart hoeven zich niet te vervelen. Op het programma staan meer activiteiten dan ooit. Bijvoorbeeld demonstraties van het BoulangerieTeam en het Dutch Pastry Team, de nieuwe wedstrijd De beste bonbon van Nederland en het Bakery Institute is aanwezig met een live/operationele bakkerij op de beursvloer.

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Wat ga je doen?In de winkel zal je als eerste taak hebben o klanten te voorzien van de mooiste producten. Dit doe je met een grote glimlach en doordat je zelf de...

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Wat ga je doen?In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten....

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...