Waar moet de bakker heen dit voorjaar?

18 januari 2024 Redactie Bakkers in bedrijf Vakblad IJs

Vakbeurzen zijn de plaats om de laatste trends en innovaties te ontdekken. Dit voorjaar staan er weer veel vakbeurzen op de planning die interessant zijn voor de bakkersbranche. Waar moet de bakker dit voorjaar heen voor kennis en inspiratie?

Sigep

Voor wie benieuwd is naar de laatste trends op het gebied van ijs, patisserie, brood en koffie is de Sigep in Rimini een must. Van 20 tot 24 januari 2023 vindt je er alles van deze productgroepen. Van ijs, apparatuur en ingrediënten voor ijsmakers tot kleurrijke vitrines vol allerlei soorten gebak, macarons of andere versnaperingen en vele broodspecialiteiten. Daarnaast is Sigep ook nog het toneel voor verschillende vakwedstrijden zoals de Gelato World Cup, Sigep Gelato d’Oro, Juniors Pastry World Cup en diverse koffiewedstrijden.

Europain

Vrijwel gelijktijdig met Sigep vindt in Parijs Europain plaats. Van 21 tot en met 24 januari staat de Porte de Versailles in het teken van brood en patisserie. Naast een beursvloer met zo’n 300 exposanten zijn het vooral de vakwedstrijden die deze beurs interessant maken. Met name de Coupe du Monde de la Boulangerie en de Europese selectie voor Coupe du Monde de la Pâtisserie. Helaas doet er tijdens deze editie geen Nederlands team mee.

Horeca Vakbeurs

In Hardenberg vindt van 29 tot en met 31 januari 2024 de Horeca Vakbeurs plaats. Deze beurs richt zich op leveranciers van de horeca in de meest brede zin van het woord en de horecaondernemers met hun teams. Op de beursvloer presenteren exposanten de laatste horecatrends- en ontwikkelingen.

Gelatissimo

Messe Stuttgart vormt van 3 tot en met 7 februari het toneel voor Gelatissimo, de grootste handelsbeurs voor ambachtelijk ijs ten noorden van de Alpen, en het Duitse ontmoetingspunt voor ijsbereiders van over de hele wereld. De beurs biedt een brede range aandachtspunten die te maken hebben met ijsproductie, van de nieuwste trends en innovaties de meest moderne inzichten en technieken voor het maken in het maken van ijs, tot basismaterialen en -ingrediënten, en andere producten die nodig zijn voor het maken van topkwaliteit ijs. Ook vindt de Grand Prix Gelatissimo plaats, waarbij drie dagen lang de beste ijsmakers met elkaar strijden in het creëren van het beste smaakcombo van hazelnoot, yoghurt en aardbeien.

Dag van het Ambacht

Bakkersvak en IJs-Vak slaan een jaartje over, maar Easyfairs wil de bakkers- en ijsbranche toch graag in 2024 een podium bieden. Daarom hebben ze samen met het Dutch Pastry Team en het Ambachtelijk IJscentrum besloten om op 11 maart de Dag van het Ambacht te organiseren. Op het programma staan proeverijen, demonstraties en workshops volgen en er is aandacht voor allergenenvrij en vegan. Ook vinden de vakwedstrijden Beste BonBon van Nederland, Dutch Pastry Award en de IJs-VakWedstrijden (met de Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie) hier plaats.

Tavola

In 2024 kunnen ondernemers in premium food & drinks ook weer terecht op de tweejaarlijkse vakbeurs Tavola. Deze beurs biedt van 17 tot en met 19 maart in Kortrijk Xpo een geselecteerd aanbod van food & drinks van 500 fabrikanten, importeurs en verdelers uit België en het buitenland. De beurs richt zich op import/export bedrijven, grootdistributie, groothandel, restaurants en cateringbedrijven.

Empack

Van 9 tot en met 11 april vindt in de Evenementenhal Gorinchem de verpakkingsbeurs Empack plaats. Hier vinden bezoekers alles over verpakkingen. Van vulmachines tot labeltechnologie, en van materialen tot industriële verpakkingsoplossingen.

Food Tech Event

En tot slot is er het Food Tech Event, de opvolger van Food Technology. Op 15 en 16 mei ontdekken bezoekers van deze vakbeurs de laatste technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie- en verwerking. Food Tech Event is opgebouwd rond de thema's Machinebouw, apparatenbouw en techniek voor productie- en verwerkingslijnen; Voedselveiligheid en hygiëne in productieomgevingen; Future Food Factory; Kwaliteitsmanagement en -beheersing; Energiemanagement en-besparing in de productieomgeving; en Leven Lang Ontwikkelen.

Altijd op de hoogte blijven?