Een ‘gebakkie’ zonder ‘zakkie’!

Cees Bakker RSS_1

Cees-Bakker-RSS_1-300x224 Zaterdagochtend na een fietstocht kom ik aan bij een prachtige bakkerij in Elspeet. Bij een bak koffie met ‘gebakkie’ kijk ik m’n ogen uit naar de mooie producten die er in de winkel gepresenteerd staan. Het vakmanschap en enthousiasme straalt eraf. Een sympathieke en gastvrije winkeldame vertelt uit zichzelf over de producten en ook mijn vragen kan ze moeiteloos beantwoorden. En het werkt, want ik koop meer dan er in m’n fietstas past.

Gelukkig hoef je er niet voor naar Elspeet, er zijn meer bedrijven waar ze hebben begrepen hoe het bakkersvak er vandaag de dag uit hoort te zien. Als docent vind ik het waanzinnig dat onze  nieuwe generatie studenten hun stage er kan volgen. De blik op de praktijk en juiste begeleiding is immers essentieel om hen te laten slagen. De vraag naar gemotiveerde vakmensen groeit, vooral naar mensen die de technieken vanaf de basis beheersen en kennis hebben van enkelvoudige grondstoffen. Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier een klas eerstejaars studenten mogen  begeleiden. Zij krijgen steeds meer lol in het vak als ze echte vaktechnische tradities leren. Ze ontdekken dat bakker zijn écht een vak is. En het loont: blije gezichten als ze van stage komen en stoere verhalen over wat ze mochten doen. Horen jullie hier ook het enthousiasme van de winkeldame in Elspeet?

In onze branche is het soms nog de gewoonte om op elkaar te wachten. Laten we niet wachten totdat het curriculum alleen pure grondstoffen voorschrijft óf totdat alle bakkerijen ‘terug naar de basis’ werken. De consument wacht niet! Laten we nu al beginnen met investeren in de vakkennis van onze nieuwe generatie. Hoe? Door als docenten eigen initiatief te nemen in je lessen én door als stagebedrijf een plek te zijn waar experimenteren mogelijk is en waar men ook de basiskennis beheerst. Dit is het recept voor de bakkers van de toekomst. Zij gaan immers niet vier jaar  studeren om een ‘zakkie’ mix met water te mengen!

Cees Bakker

Docent Albeda College

Lees ook
Bakkers tonen hun veerkracht

Bakkers tonen hun veerkracht

De coronacrisis trekt ieder van ons uit zijn comfortzone en doet een beroep op onze creativiteit en flexibiliteit. Waar veel mensen nu vanuit huis werken, voorzien bakkers in een primaire levensbehoefte. De meesten bakken en verkopen dan ook gewoon door. Sommigen hebben het zelfs drukker dan ooit. Waar het brood in de supermarkt snel opgaat, krijgen...

Nieuwe cursusdata IJscentrum

Nieuwe cursusdata IJscentrum

Het IJscentrum blijft net als alle andere onderwijsinstellingen tot en met de meivakantie gesloten. Het IJscentrum heeft alvast voorzichtig de agenda voor mei opgemaakt. Op het programma staan de weekcursus IJsbereider en IJs & Patisserie. Daarnaast staan Ganaches, Airbrushtechnieken en de training IJsbereiden in de horeca in de planning.

Bakker Wim Blom opent vernieuwde winkel in Hasselt

Bakker Wim Blom opent vernieuwde winkel in Hasselt

Op donderdag 2 april heropent Wim Blom zijn winkel in Hasselt. Deze heeft een vernieuwde formule uitstraling gekregen. Naast een bakkerswinkel in de nieuwe stijl is er ook een koffiecorner. Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus gaat deze nog niet open.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...