Bakkers in de media – week 3

22 januari 2024 Pixabay
De Limburgse vlaai tot opluchting van bakkers in Nederlands- en Belgisch-Limburg, eindelijk alleen nog door eigen bakkers te verkopen, de Consumentenbond heeft het gezondste roggebrood verkozen en het KNWU gaat een samenwerking aan met GrainLabs. Dit alles en meer in de media.

Bakkers

Alleen bakkers uit Nederlands en Belgisch-Limburg mogen nog onder strikte eisen Limburgse vlaai verkopen. Op NPO1 zegt Limburgse bakker Frans Voncken dat hij blij is dat de vlaai eindelijk de erkenning krijgt die hij verdient. “Het was een doorn in het oog van bakkers in Nederlands- en Belgisch-Limburg.”

Bakker

Bakkerij Lubbers is genomineerd voor de Beste Echte Bakker van Nederland 2024. De titel gaat naar de Echte Bakker die het hoogste scoort in de mix van onaangekondigde kwaliteitskeuringen, de productkeuringen en klantbeleving, aldus Aavisie.

Brood

Het Terrasana Essener kiembrood rogge naturel is het gezondste roggebrood. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Het brood bevat alleen granen en geen zout. Dat maakt Terrasana het gezondste roggebrood, meldt Plus online.

Grondstoffen

Akkerbouwbedrijf geeft aan dat de prijzen van granen de afgelopen weken een dalende trend lieten zien. Nu we in 2024 zitten en de feestdagen voorbij zijn, blijken diverse landen weer interesse te hebben in tarwe, wat zorgt voor een stabilisering in de markt qua prijs.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA schat het tarweaanbod voor dit seizoen nu wereldwijd hoger in dan een maand geleden. Volgens Nieuwe Oogst komt dat door nieuwe cijfers over de productie, handel en voorraden van tarwe vanuit met name Oekraïne.

De oostelijke lidstaten van de Europese Unie eisen dat de EU invoerrechten instelt op Oekraïens graan, met als argument oneerlijke concurrentie. Volgens Marketscreener zeggen ze dat goedkopere landbouwproducten uit Oekraïne hun exportmarkten aantasten.

Altijd op de hoogte blijven?