Een ‘gebakkie’ zonder ‘zakkie’!

Cees Bakker RSS_1

Cees-Bakker-RSS_1-300x224 Zaterdagochtend na een fietstocht kom ik aan bij een prachtige bakkerij in Elspeet. Bij een bak koffie met ‘gebakkie’ kijk ik m’n ogen uit naar de mooie producten die er in de winkel gepresenteerd staan. Het vakmanschap en enthousiasme straalt eraf. Een sympathieke en gastvrije winkeldame vertelt uit zichzelf over de producten en ook mijn vragen kan ze moeiteloos beantwoorden. En het werkt, want ik koop meer dan er in m’n fietstas past.

Gelukkig hoef je er niet voor naar Elspeet, er zijn meer bedrijven waar ze hebben begrepen hoe het bakkersvak er vandaag de dag uit hoort te zien. Als docent vind ik het waanzinnig dat onze  nieuwe generatie studenten hun stage er kan volgen. De blik op de praktijk en juiste begeleiding is immers essentieel om hen te laten slagen. De vraag naar gemotiveerde vakmensen groeit, vooral naar mensen die de technieken vanaf de basis beheersen en kennis hebben van enkelvoudige grondstoffen. Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier een klas eerstejaars studenten mogen  begeleiden. Zij krijgen steeds meer lol in het vak als ze echte vaktechnische tradities leren. Ze ontdekken dat bakker zijn écht een vak is. En het loont: blije gezichten als ze van stage komen en stoere verhalen over wat ze mochten doen. Horen jullie hier ook het enthousiasme van de winkeldame in Elspeet?

In onze branche is het soms nog de gewoonte om op elkaar te wachten. Laten we niet wachten totdat het curriculum alleen pure grondstoffen voorschrijft óf totdat alle bakkerijen ‘terug naar de basis’ werken. De consument wacht niet! Laten we nu al beginnen met investeren in de vakkennis van onze nieuwe generatie. Hoe? Door als docenten eigen initiatief te nemen in je lessen én door als stagebedrijf een plek te zijn waar experimenteren mogelijk is en waar men ook de basiskennis beheerst. Dit is het recept voor de bakkers van de toekomst. Zij gaan immers niet vier jaar  studeren om een ‘zakkie’ mix met water te mengen!

Cees Bakker

Docent Albeda College

Lees ook
Vipam partner van Dutch Pastry Team

Vipam partner van Dutch Pastry Team

Vipam International BV is vanaf 1 maart 2020 officieel partner van het Dutch Pastry Team. Deze samenwerking is voor minimaal drie jaar. Op Bakkersvak geven leden van het Dutch pastry Team verschillende demonstraties met verschillende producten van Vipam.

Bezoek PreGel Benelux op Bakkersvak 2020

Bezoek PreGel Benelux op Bakkersvak 2020

Ook dit jaar is PreGel Benelux weer vertegenwoordigd op de Bakkersvak 2020. Deze gezellige en informatieve beurs wordt gehouden van zondag 1 tot en met dinsdag 3 maart in de Evenementenhal in Gorinchem. U bent iedere dag vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur welkom op onze stand D154 om onze noviteiten te proeven en kennis te maken met onze producten. Niet...

Bakkerij renoveren: waar te beginnen?

Bakkerij renoveren: waar te beginnen?

Liggen de tegels van jouw bakkerij los, doet de oven het niet goed meer of is de zaak niet meer aantrekkelijk genoeg voor klanten? Dan is het hoog tijd voor een renovatie. Maar zo'n renovatie kan uit heel veel onderdelen bestaan. Waar begin je?

Bakker / Operator Noord-Holland

Bakker / Operator Noord-Holland

Wat ga je doen?In deze functie zal je je bezig houden met diverse lijn werkzaamheden. Je verhelpt kleine storingen en stel de machines zodanig af dat er een perfect...

Junior Ontwikkeling/Applicatiebakker m/v

Junior Ontwikkeling/Applicatiebakker m/v

Voor onze vestiging in Papendrecht zijn wij op zoek naar een Junior Ontwikkeling/Applicatiebakker (m/v). Ben je ambitieus met een passie voor brood en sta je bekend...

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Wat ga je doen?In de winkel zal je als eerste taak hebben o klanten te voorzien van de mooiste producten. Dit doe je met een grote glimlach en doordat je zelf de...