Verdiep je in de wereld van ijs en koffie

1 februari 2024 IJscentrum
De komende maanden staan er weer allerlei cursussen op het programma bij het IJscentrum en de Patisserie Academie. Leer bijvoorbeeld alles over plantaardig ijs in de dagcursus Vegan IJs of verdiep je in de wereld van de koffie in de nieuwe cursus Basis Koffieskills.

Basis Koffieskills

In de Patisserie Academie vindt op 26 februari voor de eerste keer de cursus Basis Koffieskills plaats. Hier leren cursisten alles wat ze moeten weten om zichzelf een professionele barista te kunnen noemen. Tijdens het theoriegedeelte komt aan bod waar de koffie vandaan komt, wat het verschil is tussen Arabica en Robusta, en waar je op moet letten bij het branden en verpakken van koffie om deze vers te houden. Ook gaan de theorie van melk en plantaardige alternatieven komt voorbij: hoe en waarom schuimt het op?

Tijdens het praktijk gedeelte leren de deelnemers de basisbeginselen van het afstellen van de koffiemolen. Hiermee stuur je grotendeels de uiteindelijke smaak van je espresso: de basis van al je koffie dranken. Aanbod komen op dosering, maling, doorlooptijd, en natuurlijk de juiste smaakbalans.

Vegan IJs

Vegan IJs IJscentrum (© IJscentrum)

Voor ijsbereiders die aan de slag willen met plantaardig ijs staat 28 februari de dagcursus Vegan IJs weer op de agenda van het IJscentrum. Cursisten leren wat ‘vegan’ precies inhoudt en proeven verschillende plantaardige proteïnes en zuivelvervangers. Daarna worden de diverse plantaardige vervangers verwerkt in ijs. Deze Vegan dag draait niet alleen om plantaardige alternatieven op melkijsjes; ook staan de cursisten voor de uitdaging om sorbets te maken op basis van notenstructuren.

Smaakmakers in ijs

Smaakmakers IJscentrum (© IJscentrum)

Voor ijsbereiders die het diploma IJsbereider op zak hebben en zich verder willen verdiepen in de wereld van ijs biedt het IJscentrum de training Smaakmakers in ijs. Deze praktische training laat ijsbereiders kennis maken met de mogelijkheden om van verse en rauwe producten ijs te bereiden. “Door zelf samenstellingen te maken voor pasta’s, sauzen, variegati en infusies haal je meer uit het ambacht en onderscheid je je van de concurrentie. Daarnaast is het mogelijk om de smaak naar eigen wens aan te passen”, aldus het IJscentrum.

IJsbereider

Basis IJsbereider (© IJscentrum)

En tot slot staat ook de cursus IJsbereider weer op het programma. Hier leren de cursisten de basis van ambachtelijk ijs maken. Het IJscentrum biedt deze cursus aan in vijf dagen, verdeeld over vijf (meestal aaneengesloten) weken. Daarna volgt nog 1 examendag. Daarnaast is het ook mogelijk om de weekcursus te volgen.

Wil je meer weten over de cursussen van het IJscentrum en de Patisserie Academie? Ga dan naar de website en raadpleeg de agenda. Daar staat precies welke cursussen wanneer worden aangeboden.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?