Zaterdagochtend na een fietstocht kom ik aan bij een prachtige bakkerij in Elspeet. Bij een bak koffie met ‘gebakkie’ kijk ik m’n ogen uit naar de mooie producten die er in de winkel gepresenteerd staan. Het vakmanschap en enthousiasme straalt eraf. Een sympathieke en gastvrije winkeldame vertelt uit zichzelf over de producten en ook mijn vragen kan ze moeiteloos beantwoorden. En het werkt, want ik koop meer dan er in m’n fietstas past.
Gelukkig hoef je er niet voor naar Elspeet, er zijn meer bedrijven waar ze hebben begrepen hoe het bakkersvak er vandaag de dag uit hoort te zien. Als docent vind ik het waanzinnig dat onze nieuwe generatie studenten hun stage er kan volgen. De blik op de praktijk en juiste begeleiding is immers essentieel om hen te laten slagen. De vraag naar gemotiveerde vakmensen groeit, vooral naar mensen die de technieken vanaf de basis beheersen en kennis hebben van enkelvoudige grondstoffen. Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier een klas eerstejaars studenten mogen begeleiden. Zij krijgen steeds meer lol in het vak als ze echte vaktechnische tradities leren. Ze ontdekken dat bakker zijn écht een vak is. En het loont: blije gezichten als ze van stage komen en stoere verhalen over wat ze mochten doen. Horen jullie hier ook het enthousiasme van de winkeldame in Elspeet?
In onze branche is het soms nog de gewoonte om op elkaar te wachten. Laten we niet wachten totdat het curriculum alleen pure grondstoffen voorschrijft óf totdat alle bakkerijen ‘terug naar de basis’ werken. De consument wacht niet! Laten we nu al beginnen met investeren in de vakkennis van onze nieuwe generatie. Hoe? Door als docenten eigen initiatief te nemen in je lessen én door als stagebedrijf een plek te zijn waar experimenteren mogelijk is en waar men ook de basiskennis beheerst. Dit is het recept voor de bakkers van de toekomst. Zij gaan immers niet vier jaar studeren om een ‘zakkie’ mix met water te mengen!
Cees Bakker
Docent Albeda College