Veel activiteiten tijdens Bakkersvak

Bakkersvak 2020

Bezoekers van Bakkersvak en IJs-Vak op 1, 2 en 3 maart hoeven zich niet te vervelen. Op het programma staan meer activiteiten dan ooit. Bijvoorbeeld demonstraties van het BoulangerieTeam en het Dutch Pastry Team, de nieuwe wedstrijd De beste bonbon van Nederland en het Bakery Institute is aanwezig met een live/operationele bakkerij op de beursvloer.

“En dit is slechts een greep uit alle activiteiten die te zien en te beleven zijn op Bakkersvak en IJs-Vak”, zegt Corine Visser, Event Manager van Bakkersvak en IJs-Vak. De rode draad in de programmering is het centrale thema ‘Durf te kiezen’.

Demonstraties BoulangerieTeam en Dutch Pastry Team

Het BoulangerieTeam geeft op alle beursdagen live demonstraties aan de hand van dit thema. Zij doen dit door te focussen op de keuze op het gebied van assortiment: ga je specialiseren of ga je de breedte in met het assortiment? Ook richt Het BoulangerieTeam zich op creativiteit.

Op de zondag zijn er de hele dag live demonstraties bij te wonen, gegeven door het Dutch Pastry Team. Dit varieert van een hartige tartelette tot een zoete tartelette en van een wedding buche tot een travellers cake.

Wedstrijden

Op het Belevenisplein vinden tijdens Bakkersvak verschillende wedstrijden plaats. Op de maandag is het tijd voor de Dutch Pastry Award. En op dinsdag is er een nieuwe wedstrijd: De beste Bonbon van Nederland. Tussendoor geven op maandag en dinsdag enkele van Nederlands’ beste patissiers verschillende demonstraties.

De nieuwe wedstrijd De beste bonbon van Nederland is een initiatief van het Dutch Pastry Team. Ieder jaar ontwikkelen zij een nieuwe bonbonmal. Deze moet gebruikt worden om een bonbon te ontwikkelen die uitblinkt in zowel smaak als uiterlijk. In 2019 is de huidige wedstrijdmal ‘The Juicer’ ontworpen door Peter Remmerszwaal, onder andere ambulant patissier van het Koninklijk Huis.

Live/operationele bakkerij

Het Bakery Institute is met een live/operationele bakkerij aanwezig op de beurs. Hier werken studenten en docenten samen om producten te maken die helemaal aansluiten bij de laatste trends: biologisch, oude granen, glutenarm en vegan. Zij zetten in op verbinden en samenwerken, want daarmee krijg je meer voor elkaar. Volgens hen bestaat de kern van een bakkerij uit een goed opgeleid team bakkers, elk met hun eigen expertise. Het thema ‘Durf te kiezen’ komt hier terug door bakkerijen aan te moedigen om bewuste keuzes te maken als het aankomt op grondstoffen, machines en presentatie van het assortiment.

Samenwerking

Verder vormt samenwerking een belangrijk onderdeel tijdens de komende editie van Bakkersvak en IJs-Vak. Dit staat ook centraal bij het BoulangerieTeam en het Dutch Pastry Team: ze maken samen tijdens de beurs een product op het gebied van viennoiserie.

Samenwerken aan de toekomst was ook de drijfveer van Bakery Nexus, Rabobank en Foodbase. Zij zetten op Bakkersvak gezamenlijk een interactief kennisplein op: Klaar voor Morgen. Onder de noemer ‘Klaar voor de toekomst? Speel je kaart!’ laten de drie partijen bezoekers kiezen uit stellingen op kwartetkaarten. Bakery Nexus prikkelt met stellingen over Mensen, Foodbase over Markt en Rabobank over Momenten. De drie partijen roepen bakkers op om over de stellingen met ze in gesprek te gaan. En ze laten zelf zien hoe ze elkaar aanvullen door samen te werken.

Praktische informatie Bakkersvak en IJs-Vak

Het volledige programma van Bakkersvak en IJs-Vak inclusief alle deelnemers en tijden is te zien op de website van de beurzen. De negende editie van Bakkersvak – en de eerste keer dat deze gelijktijdig plaatsvindt met IJs-Vak is op zondag 1, maandag 2 en dinsdag 3 maart 2020 in Evenementenhal Gorinchem.

Dossiers
Lees ook
Julien Limbach wint Belgische editie Gelato Festival Challenge

Julien Limbach wint Belgische editie Gelato Festival Challenge

Tijdens de Horeca Expo in Gent vond de Belgische editie van de Carpigiani Gelato Festival Challenge plaats. Julien Limbach van Gelato Giuliano won deze wedstrijd. Ook studenten gingen de strijd aan. Hier veroverde Forlano Matteo de titel.

Pure chocolate - Feestelijk gebakje om het jaar uit te luiden

Pure chocolate - Feestelijk gebakje om het jaar uit te luiden

Vijf structuren, samengebracht in één gebakje, dat is ‘Pure chocolate’: een krokante bodem, chocoladebiscuit, chocoladecrémeux, chocolademousse en een glaçage gourmand. Je kunt het geheel, afhankelijk van het seizoen, voorzien van een passende decoratie. Deze variant past bij de eindejaarsperiode, maar wees zelf creatief en verras je clientèle met een...

Bakkerij Oonk winnaar Banket TopVijf BakkersVakWedstrijden 2021

Bakkerij Oonk winnaar Banket TopVijf BakkersVakWedstrijden 2021

Ze kunnen hun plezier niet op de vijf bakkers van Bakkerij Oonk uit Enschede die begin november bij de BakkersVakWedstrijden in Drachten de Banket TopVijf en de trofee voor beste sierstuk mee naar huis mochten nemen. “Ons geheim? Plezier in je werk maakt alles fijner.”