Veel activiteiten tijdens Bakkersvak

Bakkersvak 2020

Bezoekers van Bakkersvak en IJs-Vak op 1, 2 en 3 maart hoeven zich niet te vervelen. Op het programma staan meer activiteiten dan ooit. Bijvoorbeeld demonstraties van het BoulangerieTeam en het Dutch Pastry Team, de nieuwe wedstrijd De beste bonbon van Nederland en het Bakery Institute is aanwezig met een live/operationele bakkerij op de beursvloer.

“En dit is slechts een greep uit alle activiteiten die te zien en te beleven zijn op Bakkersvak en IJs-Vak”, zegt Corine Visser, Event Manager van Bakkersvak en IJs-Vak. De rode draad in de programmering is het centrale thema ‘Durf te kiezen’.

Demonstraties BoulangerieTeam en Dutch Pastry Team

Het BoulangerieTeam geeft op alle beursdagen live demonstraties aan de hand van dit thema. Zij doen dit door te focussen op de keuze op het gebied van assortiment: ga je specialiseren of ga je de breedte in met het assortiment? Ook richt Het BoulangerieTeam zich op creativiteit.

Op de zondag zijn er de hele dag live demonstraties bij te wonen, gegeven door het Dutch Pastry Team. Dit varieert van een hartige tartelette tot een zoete tartelette en van een wedding buche tot een travellers cake.

Wedstrijden

Op het Belevenisplein vinden tijdens Bakkersvak verschillende wedstrijden plaats. Op de maandag is het tijd voor de Dutch Pastry Award. En op dinsdag is er een nieuwe wedstrijd: De beste Bonbon van Nederland. Tussendoor geven op maandag en dinsdag enkele van Nederlands’ beste patissiers verschillende demonstraties.

De nieuwe wedstrijd De beste bonbon van Nederland is een initiatief van het Dutch Pastry Team. Ieder jaar ontwikkelen zij een nieuwe bonbonmal. Deze moet gebruikt worden om een bonbon te ontwikkelen die uitblinkt in zowel smaak als uiterlijk. In 2019 is de huidige wedstrijdmal ‘The Juicer’ ontworpen door Peter Remmerszwaal, onder andere ambulant patissier van het Koninklijk Huis.

Live/operationele bakkerij

Het Bakery Institute is met een live/operationele bakkerij aanwezig op de beurs. Hier werken studenten en docenten samen om producten te maken die helemaal aansluiten bij de laatste trends: biologisch, oude granen, glutenarm en vegan. Zij zetten in op verbinden en samenwerken, want daarmee krijg je meer voor elkaar. Volgens hen bestaat de kern van een bakkerij uit een goed opgeleid team bakkers, elk met hun eigen expertise. Het thema ‘Durf te kiezen’ komt hier terug door bakkerijen aan te moedigen om bewuste keuzes te maken als het aankomt op grondstoffen, machines en presentatie van het assortiment.

Samenwerking

Verder vormt samenwerking een belangrijk onderdeel tijdens de komende editie van Bakkersvak en IJs-Vak. Dit staat ook centraal bij het BoulangerieTeam en het Dutch Pastry Team: ze maken samen tijdens de beurs een product op het gebied van viennoiserie.

Samenwerken aan de toekomst was ook de drijfveer van Bakery Nexus, Rabobank en Foodbase. Zij zetten op Bakkersvak gezamenlijk een interactief kennisplein op: Klaar voor Morgen. Onder de noemer ‘Klaar voor de toekomst? Speel je kaart!’ laten de drie partijen bezoekers kiezen uit stellingen op kwartetkaarten. Bakery Nexus prikkelt met stellingen over Mensen, Foodbase over Markt en Rabobank over Momenten. De drie partijen roepen bakkers op om over de stellingen met ze in gesprek te gaan. En ze laten zelf zien hoe ze elkaar aanvullen door samen te werken.

Praktische informatie Bakkersvak en IJs-Vak

Het volledige programma van Bakkersvak en IJs-Vak inclusief alle deelnemers en tijden is te zien op de website van de beurzen. De negende editie van Bakkersvak – en de eerste keer dat deze gelijktijdig plaatsvindt met IJs-Vak is op zondag 1, maandag 2 en dinsdag 3 maart 2020 in Evenementenhal Gorinchem.

Dossiers
Lees ook
NK brood- en banketbakken uitgesteld

NK brood- en banketbakken uitgesteld

Op woensdag 15 april zou het Nederlands Kampioenschap brood- en banketbakken 2020 plaatsvinden, maar de organisatie heeft besloten om deze wedstrijd uit te stellen. De nieuwe datum is nog niet bekend, maar het is de bedoeling dat de wedstrijd later in 2020 nog wordt ingehaald.

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

In januari nodigde het Bakery Instute chefs uit om deel te nemen aan de masterclass Uitverkoren. Elf chefs van acht verschillende restaurants in Nederland gaven gehoor aan de persoonlijke uitnodiging. ZIj woonden op 9 en 10 maart de masterclass bij en leerden zij goed brood (h)erkennen.

Organisatie IJssalon van het Jaar past nominatieronde aan

Organisatie IJssalon van het Jaar past nominatieronde aan

Tussen 15 maart en eind mei zou voor de zes genomineerde ijssalons voor de titel IJssalon van het Jaar een spannende tijd aanbreken. Met een hygiëne-audit en het bezoek van mystery guests. Maar door de maatregelen die het kabinet nu neemt om het nieuwe coronavirus COVID-19 in te dammen, wordt de controleperiode verkort én aangepast.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...