Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Tarwe_Pixabay

Wetenschappers hebben een tarwe-variant ontwikkeld met glutenasen, enzymen die gluten afbreken. De gentech-tarwe zou mensen met een glutenintolerantie minder afhankelijk kunnen maken van een strikt glutenvrij dieet.

Micha van Rumpt - Foodlog

Coeliakie is een ongeneeslijke immuunziekte waarbij de patiënten geen gluten kunnen verdragen. Dat is een eiwit dat van nature voorkomt in granen (tarwe, rogge en gerst) en dus ook in producten die met graan gemaakt worden, zoals brood, gebak en koekjes. Bij coeliakiepatiënten veroorzaakt gluten beschadigingen in de darmwand zodat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Een strikt glutenvrij dieet is dan ook de enige oplossing. Mensen met glutensensitiviteit hebben geen coeliakie, maar wel baat bij een glutenvrij dieet.

De onderzoekers brachten nieuw ‘glutenasen’-DNA van de bacterie Flavobacterium meningosepticum en van gerst aan in tarwe zodat de tarweplant de enzymen zelf ging maken. Het nieuwe DNA bleek na meerdere generaties in de gemodificeerde tarweplanten aanwezig. 

De enzymen werken pas in de darmen. Als de gluten al in de tarwe zelf zouden worden afgebroken, maakt dat de tarwe ongeschikt om mee te bakken; het gluteneiwit zorgt voor een elastisch 'netwerk' waarmee een deeg bij het fermentatieproces de vrijkomende koolstofdioxide kan vasthouden en dus rijst.

Eiwitten (met de ingebouwde glutenasen) van de nieuwe tarweplant werden in een laboratoriumsimulatie van het spijsverteringskanaal getest op de aanwezigheid van gluten. De hoeveelheid gluten bleek tot twee derde af te nemen. 

Het onderzoek opent perspectieven voor tarwevarianten met ‘glutenvernietigers’ die nog meer gluten slopen. Als deze in de toekomst hun weg vinden naar producten, kunnen mensen met glutensensitiviteit op termijn weer gerust boodschappen doen zonder telkens etiketten te moeten controleren op eventuele sporen van gluten. 

Lees ook
Wim Blom bakt brood van Nederlandse tarwe

Wim Blom bakt brood van Nederlandse tarwe

Ambachtsbakker Wim Blom bakt voortaan al zijn brood met uitsluitend Nederlandse tarwe. Hij is de eerste bakker in Nederland die dit doet. Blom: "Ons meel is direct herleidbaar naar de Nederlandse akkerbouwer. Waarom tarwe van ver weg gebruiken als je ook het heerlijkste Hollandse brood kunt bakken?" Voorheen was onbekend waar de tarwe voor het meel...

Sigep: zwart ijs en minder suiker

Sigep: zwart ijs en minder suiker

De grootste ijsbeurs van Europa is drie dagen onderweg en biedt inzicht in de nieuwste trends en ontwikkelingen. Tot zover de conclusies van Vakblad IJs!: veel nieuwe smaken (ook in het vegan, suikervrije en allergenen-segment) en weinig nieuws op machine-gebied. Het nieuws zit ‘m op Sigep dit jaar vooral in smaken. Echt nieuw is de ontwikkeling van...

Glutenvrij bevat meer vet, zout en suiker en minder vezels

Glutenvrij bevat meer vet, zout en suiker en minder vezels

Glutenvrije producten zijn vaak ongezonder dan de reguliere varianten, waarschuwt de Consumentenbond. De Consumentenbond deed een kleine steekproef en vergeleek in de Gezondgids van augustus vijf A-merk producten met hun glutenvrije varianten. De glutenvrije varianten blijken niet alleen meer zout, verzadigd vet en suiker te bevatten, maar ook minder...

Banketbakker omgeving Veenendaal gezocht

Banketbakker omgeving Veenendaal gezocht

Wij zijn op zoek naar banketbakker. Dit mag een zelfstandig werkende zijn maar ook een schoolverlater die op zoek is naar een leuke baan. Je komt in een team van...

Zelfstandig werkend broodbakker, omgeving Hilversum

Zelfstandig werkend broodbakker, omgeving Hilversum

Je zal in een klein team gaan werken waar je als deegmaker/ broodbakker ingezet gaat worden. Je bent flexibel inzetbaar en wanneer nodig wissel je met collega's...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving Harderwijk

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving Harderwijk

Voor onze klant in de omgeving van Harderwijk zijn we per direct op zoek naar (ervaren) zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een fulltime functie, bij goed...