Royal Koopmans en CZAV bezegelen samenwerking met lancering Nedertarwe

27 juni 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Met de lancering van Nedertarwe bezegelen Royal Koopmans en CZAV hun gezamenlijke ambitie voor smaakvolle, gezonde en duurzame voeding van dichtbij. De bedrijven willen zich inzetten om duurzamer brood beschikbaar te maken voor een groot Nederlands publiek, vanuit een eerlijke samenwerking met Nederlandse boeren.

Al decennia lang koopt Royal Koopmans tarwe in bij collecteur CZAV. “Daarbij staat samenwerken en kwaliteit altijd voorop. Voor Koopmans betekent deze samenwerking dat we een stabiele en betrouwbare leveranciersbasis hebben met boeren die trots zijn om met ons samen te werken”, aldus Dirk Lodewijk, CEO Royal Koopmans.

De afgelopen tien jaar hebben beide partijen de schouders gezet onder het verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse maaltarwe door middel van rassenonderzoek en kennisuitwisseling. Manager Granen, Zaden en Peulvruchten bij CZAV Jurriaan Visser legt uit: “Samen overleggen we hoe de rassen het beste geteeld kunnen worden en welke rassen daarvoor het meest geschikt zijn. Die informatie geven wij weer terug aan de teler om zo samen een mooi product en een mooie keten op te zetten.” Volgens Sourcing Manager Bauke Wierda van Royal Koopmans bestaat inmiddels meer dan de helft van de melanges van Royal Koopmans uit tarwe van CZAV en is een productlijn ontwikkeld gemaakt van 100% Nederlandse maaltarwe. De duurzaam geteelde Nederlandse maaltarwe is het recente resultaat van deze samenwerking en komt binnenkort in de winkels van de ambachtelijke bakkers, onder de naam Nedertarwe.

Strategische samenwerking

De samenwerking tussen Royal Koopmans en CZAV is strategisch en gericht op de lange termijn. Beide partijen willen hun kennis met elkaar delen om vooruit te komen. Dirk Lodewijk: “Wij delen onze inzichten op het gebied van consumentenvoorkeuren, marktrends en vertalen dit in concepten waarmee we meerwaarde willen creëren in een transparante keten. Nedertarwe is hier een prachtig voorbeeld van.”

Nedertarwe

Nedertarwe is graan van Nederlandse bodem, dat door gecertificeerde boeren volgens strikte richtlijnen duurzaam wordt geteeld. Gecertificeerde boeren verbeteren de biodiversiteit door akkerranden te voorzien van bloemenranden, de bodemkwaliteit te verbeteren en het effect van gewasbestrijdingsmiddelen te verminderen. Nedertarwe is exclusief voor de ambachtelijke bakker.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?