Wildfarmed teelt tarwe op ongeploegde akkers

14 juni 2022 Bianca Roemaat

Foto: Wildfarmed

Een voormalige Britse muzikant plantte in 2007 het eerste zaadje voor Wildfarmed. Inmiddels lopen steeds meer bakkers warm voor de (landbouw)filosofie én het meel van dit regeneratieve voedselbedrijf.

Van muzikant/disjockey tot duurzame akkerbouwer. De Brit Andy Cato gooide vijftien jaar geleden het roer drastisch om. Nadat hij in een artikel gelezen had dat de aarde ui tgeput raakte en waarin een VN-functionaris waarschuwde dat er in de toekomst nog maar zo’n zestig graanoogsten mogelijk waren, vroeg hij zich af wat hij zou kunnen doen voor de komende generaties. Hij verkocht zijn muziekrechten, vertrok naar Frankrijk, kocht een boerderij en ging op duurzame wijze tarwe telen. Zo werd de kiem gelegd voor Wildfarmed, vertelt Chris Blake. De in Nederland wonende Brit die vijftien jaar lang voor Danone werkte, is sinds begin dit jaar de countrymanager van Wildfarmed voor de Nederlandse markt.

Anno 2022 is Wildfarmed uitgegroeid tot regeneratief oftewel biodynamisch voedselbedrijf. De vlagschipboerderij van Cato is inmiddels verhuisd van Frankrijk naar Groot-Brittannië, in de Cotswolds. Samen met Edd Lees en George Lamb trekt hij nu de kar van Wildfarmed. Inmiddels zijn er 38 boeren in Engeland en 6 in Frankrijk die volgens het door Cato opgezette graslandbouwsysteem en zijn filosofie werken. De missie van Wildfarmed is ‘Healty soil, healty plants, healty people’ en ‘Fix food and fix the planet'. 

Boek als basis

Om dat te bereiken, heeft Cato een methode ontwikkeld die gebaseerd is op het boek ’Agricultural Testament’ van Albert Howard. Het gaat om duurzame, biodynamische oftewel regeneratieve landbouw. “We verbouwen op een manier die goed is voor de bodem en het bodemleven. We creëren zo een omgeving waarin we de aanwezige voedingsstoffen uit de natuur optimaal kunnen gebruiken”, legt Blake uit.
Zo worden de zaden geplant door gaatjes in de grond te boren. Wildfarmed wisselt de tarweteelt af met ‘cover crops’. Deze bevatten allerlei soorten grassen, peulvruchten en kruiden. Dit stimuleert de biodiversiteit en het bodemleven. Koeien en schapen zorgen op hun beurt voor de natuurlijke bemesting onder het motto ‘This shit really works’. Blake vertelt: “We laten de dieren gecontroleerd grazen op bepaalde stroken. Daarom hoeven we geen pesticiden of kunstmatige voedingsstoffen toe te voegen om de bodem te verrijken.”

Er komt geen ploeg aan te pas bij de bewerking van de akkers. Wildfarmed bedekt de bodem liever met de cover crops. De oogst van de tarwe vindt plaats met speciale (gerobotiseerde) maaiers (de zogenoemde ‘inter-row mower’). “De meeste voedingsstoffen zitten vooral in de eerste bodemlaag. Door deze intact te laten en niet om te woelen tijdens het ploegen, kun je hier optimaal van gebruikmaken. Onze methode komt daardoor de biodiversiteit ten goede. Bovendien wordt voorspeld dat onze boerderijen, wanneer ze volledig volgens het Wildfarmed-systeem werken, de uitstoot van CO₂ tot 380 procent kunnen verminderen.”

Bekroond

Andy Cato, oprichter van Wildfarmed, is als akker- en veehouder meerdere keren in de prijzen gevallen. Toen hij in de Franse Gascogne een boerderij van 100 hectare runde, kreeg hij de ‘Chevalier L’Order Merit de Agricole’. Dit is een soort ridderorde voor mensen die iets bereikt hebben in de landbouwsector. De Franse boerderij van Cato is bovendien erkend als ‘meest innovatieve boerderij’ en bekroond met het ‘Lauréat National de l’Agro-Ecologie 2020’.

Smaakvol meel

Nadat de regeneratieve tarwe geoogst is, worden de drie delen gemalen tot één meel met behulp van een steenmolen in de Cotswolds, die sinds 1912 bestaat. “Dit zorgt voor een geurig, gouden en smaakvol meel”, vindt de countrymanager van Nederland. Er zijn zeven Wildfarmed-meelproducten op de markt - T55, T65, T80, T110 tot T150 en ook een pizza/flat bread-meel - die allemaal gebaseerd zijn op het bekende, Franse meeltype-systeem.
Verschoor Meelhandel in Cruquius zorgt voor de levering van het Britse en Franse meel aan Nederlandse bakkers. De prijs van dit meel is wel wat duurder. “We gebruiken niet alle hectares van de landbouwgrond bij een boerderij, maar onze boeren krijgen wel een eerlijke prijs.” Voor boeren, bakkers, chefs en telers die inmiddels met Wildfarmed-meel werken, is de prijs echter niet het belangrijkste uitgangspunt volgens Blake. Ze zien het meer als een ‘way of life’ en sluiten zich aan bij de ‘community’. De animo om daarbij aan te haken, is groot: “Er staan 130 boeren op de wachtlijst die mee willen doen.”

Duurzame toekomst

Via Instagram en andere sociale media is de bekendheid van Wildfarmed als een lopend vuurtje verspreid. Ook Nederlandse bakkers hebben er lucht van gekregen. Een handjevol bakkers neemt het meel inmiddels af. “Ze hebben via Instagram contact met ons gezocht. Van de bakkers die ik spreek, hoor X Bekroond Andy Cato, oprichter van Wildfarmed, is als akker- en veehouder meerdere keren in de prijzen gevallen. Toen hij in de Franse Gascogne een boerderij van 100 hectare runde, kreeg hij de ‘Chevalier L’Order Merit de Agricole’. Dit is een soort ridderorde voor mensen die iets bereikt hebben in de landbouwsector. De Franse boerderij van Cato is bovendien erkend als ‘meest innovatieve boerderij’ en bekroond met het ‘Lauréat National de l’Agro-Ecologie 2020’. ik dat ze de producten willen gebruiken omdat ze zo kunnen bijdragen aan een goede toekomst.”
De filosofie van Wildfarmed - het duurzame en regeneratieve aspect, het feit dat boeren een eerlijke prijs krijgen en het product - spreekt de bakkers van nu zeer aan, merkt Blake. “De actuele situatie in Oekraïne en het tekort aan graan zet mensen aan het denken. Het maakt ze bewust dat we iets voor de toekomst van onze kinderen moeten doen. Het is tijd voor een andere mindset.” De mechanische landbouw en voedselproductie op basis van prijs is niet meer van deze tijd, vindt hij. “Regeneratieve landbouw is de toekomst.”

Altijd op de hoogte blijven?