Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Tarwe_Pixabay

Wetenschappers hebben een tarwe-variant ontwikkeld met glutenasen, enzymen die gluten afbreken. De gentech-tarwe zou mensen met een glutenintolerantie minder afhankelijk kunnen maken van een strikt glutenvrij dieet.

Micha van Rumpt - Foodlog

Coeliakie is een ongeneeslijke immuunziekte waarbij de patiënten geen gluten kunnen verdragen. Dat is een eiwit dat van nature voorkomt in granen (tarwe, rogge en gerst) en dus ook in producten die met graan gemaakt worden, zoals brood, gebak en koekjes. Bij coeliakiepatiënten veroorzaakt gluten beschadigingen in de darmwand zodat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Een strikt glutenvrij dieet is dan ook de enige oplossing. Mensen met glutensensitiviteit hebben geen coeliakie, maar wel baat bij een glutenvrij dieet.

De onderzoekers brachten nieuw ‘glutenasen’-DNA van de bacterie Flavobacterium meningosepticum en van gerst aan in tarwe zodat de tarweplant de enzymen zelf ging maken. Het nieuwe DNA bleek na meerdere generaties in de gemodificeerde tarweplanten aanwezig. 

De enzymen werken pas in de darmen. Als de gluten al in de tarwe zelf zouden worden afgebroken, maakt dat de tarwe ongeschikt om mee te bakken; het gluteneiwit zorgt voor een elastisch 'netwerk' waarmee een deeg bij het fermentatieproces de vrijkomende koolstofdioxide kan vasthouden en dus rijst.

Eiwitten (met de ingebouwde glutenasen) van de nieuwe tarweplant werden in een laboratoriumsimulatie van het spijsverteringskanaal getest op de aanwezigheid van gluten. De hoeveelheid gluten bleek tot twee derde af te nemen. 

Het onderzoek opent perspectieven voor tarwevarianten met ‘glutenvernietigers’ die nog meer gluten slopen. Als deze in de toekomst hun weg vinden naar producten, kunnen mensen met glutensensitiviteit op termijn weer gerust boodschappen doen zonder telkens etiketten te moeten controleren op eventuele sporen van gluten. 

Lees ook
Oogstvooruitzicht Koopmans Meel 2017

Oogstvooruitzicht Koopmans Meel 2017

In het voorjaar was het erg droog. Dit baarde de graanboeren in het Noordwesten van Europa zorgen. Er viel net op tijd regen, maar nieuwe droge en warme periodes volgden snel. Dit heeft gevolgen voor de oogst van 2017. Volgens Koopmans Meel zijn de verwachtingen voor de eiwitgehaltes goed, maar kunnen de hectolitergewichten wel eens achter blijven....

Samenwerking Meneba en Codrico Rotterdam

Samenwerking Meneba en Codrico Rotterdam

ROTTERDAM - Meneba en Codrico Rotterdam gaan intensief samenwerken. Beide internationaal opererende bedrijven actief in de verwerking van granen tot hoogwaardige ingrediënten voor de levensmiddelen- en diervoedingsindustrie. Op deze wijze kunnen de markten waarin beide bedrijven actief zijn effectiever worden bediend en klanten kan een breder portfolio...

Vlaamsch Broodhuys viert twintigste verjaardag

Vlaamsch Broodhuys viert twintigste verjaardag

VLAARDINGEN - Het Vlaamsch Broodhuys viert dit jaar haar twintigste verjaardag. De bakker heeft in de afgelopen twee decennia gezorgd voor een nieuwe beleving van brood in Nederland. Naast de introductie van het ‘Baker’s Café’, heeft de bakker het zuurdesem op de kaart gezet en kwaliteitsbrood tot de norm gemaakt. Het bakkerspaar Dimitri en Diante Roels...

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In deze fulltime functie zal je bezig houden met het volledige proces van voorbereiden, bakken en nabewerken van klein- en grootbrood.

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van teamleider ben je verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken in de bakkerij. Je zorgt voor een optimale bezetting in de bakkerij, springt...

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten. In deze functie...