Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Tarwe_Pixabay

Wetenschappers hebben een tarwe-variant ontwikkeld met glutenasen, enzymen die gluten afbreken. De gentech-tarwe zou mensen met een glutenintolerantie minder afhankelijk kunnen maken van een strikt glutenvrij dieet.

Micha van Rumpt - Foodlog

Coeliakie is een ongeneeslijke immuunziekte waarbij de patiënten geen gluten kunnen verdragen. Dat is een eiwit dat van nature voorkomt in granen (tarwe, rogge en gerst) en dus ook in producten die met graan gemaakt worden, zoals brood, gebak en koekjes. Bij coeliakiepatiënten veroorzaakt gluten beschadigingen in de darmwand zodat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Een strikt glutenvrij dieet is dan ook de enige oplossing. Mensen met glutensensitiviteit hebben geen coeliakie, maar wel baat bij een glutenvrij dieet.

De onderzoekers brachten nieuw ‘glutenasen’-DNA van de bacterie Flavobacterium meningosepticum en van gerst aan in tarwe zodat de tarweplant de enzymen zelf ging maken. Het nieuwe DNA bleek na meerdere generaties in de gemodificeerde tarweplanten aanwezig. 

De enzymen werken pas in de darmen. Als de gluten al in de tarwe zelf zouden worden afgebroken, maakt dat de tarwe ongeschikt om mee te bakken; het gluteneiwit zorgt voor een elastisch 'netwerk' waarmee een deeg bij het fermentatieproces de vrijkomende koolstofdioxide kan vasthouden en dus rijst.

Eiwitten (met de ingebouwde glutenasen) van de nieuwe tarweplant werden in een laboratoriumsimulatie van het spijsverteringskanaal getest op de aanwezigheid van gluten. De hoeveelheid gluten bleek tot twee derde af te nemen. 

Het onderzoek opent perspectieven voor tarwevarianten met ‘glutenvernietigers’ die nog meer gluten slopen. Als deze in de toekomst hun weg vinden naar producten, kunnen mensen met glutensensitiviteit op termijn weer gerust boodschappen doen zonder telkens etiketten te moeten controleren op eventuele sporen van gluten. 

Lees ook
Overname van Meneba stemt Kristof Dossche ‘fier’

Overname van Meneba stemt Kristof Dossche ‘fier’

‘Groeien is ambitie én noodzaak’ Sinds de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) na lang doorvragen en zorgvuldig uitpluizen van bedrijfsinformatie afgelopen februari het licht op groen heeft gezet voor de overname van Meneba Holding BV door het Belgische familiebedrijf Dossche Mills, is de samensmelting van de twee toonaangevende maalderijen...

Genetische code van broodtarwe gekraakt

Genetische code van broodtarwe gekraakt

Een groep internationale wetenschappers, die samenwerken in het International Wheat Genome Sequencing Consortium (IWGSC), hebben de genetische code van broodtarwe volledig in kaart gebracht. Dat meldt de NRC. Het genoom van tarwe, Triticum aestivum, is vijf keer zo groot als dat van de mens. Daarom hadden onderzoekers twaalf jaar nodig voor het onderzoek....

Allergenen

Allergenen

Terugroepacties voor levensmiddelen komen in Nederland vaak voor; veel acties houden verband met allergenen, iets wat heel belangrijk is voor mensen met een allergie. Wat zijn de fouten die gemaakt worden en waar moet je op letten? Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Kijkend naar de recalls van alle levensmiddelen in 2017 blijkt dat er...

Banketbakker omgeving Veenendaal gezocht

Banketbakker omgeving Veenendaal gezocht

Wij zijn op zoek naar banketbakker. Dit mag een zelfstandig werkende zijn maar ook een schoolverlater die op zoek is naar een leuke baan. Je komt in een team van...

Zelfstandig werkend broodbakker, omgeving Hilversum

Zelfstandig werkend broodbakker, omgeving Hilversum

Je zal in een klein team gaan werken waar je als deegmaker/ broodbakker ingezet gaat worden. Je bent flexibel inzetbaar en wanneer nodig wissel je met collega's...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving Harderwijk

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving Harderwijk

Voor onze klant in de omgeving van Harderwijk zijn we per direct op zoek naar (ervaren) zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een fulltime functie, bij goed...