Belgische bakkerijen roepen op tot exportverbod tarwe

tarwe_picjumbo_com pixabay

Verschillende industriële bakkerijen in België willen een verbod op de export van Europese tarwe buiten de Europese Unie. Dat schrijft het Belgische dagblad De Tijd. De bakkers vrezen een tekort aan bloem omdat landen buiten Europa hun grondstoffen nu ook bij hun leveranciers halen.  

Net als Nederlandse bakkers moeten Belgische bakkers die hun tarwe uit Rusland en Oekraïne haalden dat nu doen uit landen als Frankrijk en Duitsland. Daar stijgen de prijzen doordat ook niet-EU landen, zoals Turkije en Egypte, hun grondstoffen uit deze landen gaan importeren. Ook maken bakkers zich zorgen over de beschikbaarheid van het tarwe. Benoït De Ryck, CEO van de industriële bakkerij Thyssen, zegt in De Tijd: “De beschikbaarheid van tarwe was in de voorbije jaren al matig en nu is het hek helemaal van de dam door de oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert.”

Tijdelijke exportban

Ook La Loirraine, de grootste bakker van België, roept op tot een exportverbod. Woordvoerder Nele van Malderen: “Wij vragen onze regeringsleiders en de Europese Commissie om dringend te onderzoeken of er geen tijdelijke exportban op bepaalde strategische grondstoffen als tarwe moet komen.” Verschillende Europese lidstaten, zoals Hongarije, voerden al een exportverbod in vanwege de oorlog.

Beschikbaarheid monitoren

De Federatie van grote bakkerijen van België (FGBB) roept niet op tot een ban, maar vragen de beleidsmakers wel om de beschikbaarheid van tarwe te monitoren. “Mocht het mislopen, hoeft het niet per se te komen tot een exportverbod. Een beperking kan ook al volstaan”, zegt Kathou Wagemans van de FGBB.

Belgische tarwe

In België wordt zo’n 2 miljoen ton wintertarwe en 7.500 ton zomertarwe geteeld. Het merendeel van de tarwe wordt gebruikt als veevoedertarwe of voor de productie van zetmeel en biobrandstoffen. Ongeveer 10% van de Belgische tarwe wordt gebruikt als baktarwe.
(broodengezondheid.be)


Bron: De Tijd

Dossiers
Lees ook
Royal Koopmans en CZAV bezegelen samenwerking met lancering Nedertarwe

Royal Koopmans en CZAV bezegelen samenwerking met lancering Nedertarwe

Met de lancering van Nedertarwe bezegelen Royal Koopmans en CZAV hun gezamenlijke ambitie voor smaakvolle, gezonde en duurzame voeding van dichtbij. De bedrijven willen zich inzetten om duurzamer brood beschikbaar te maken voor een groot Nederlands publiek, vanuit een eerlijke samenwerking met Nederlandse boeren.

Wildfarmed teelt tarwe op ongeploegde akkers

Wildfarmed teelt tarwe op ongeploegde akkers

Een voormalige Britse muzikant plantte in 2007 het eerste zaadje voor Wildfarmed. Inmiddels lopen steeds meer bakkers warm voor de (landbouw)filosofie én het meel van dit regeneratieve voedselbedrijf.

Waddenmolen stelt ambities: brood van Groningse tarwe

Waddenmolen stelt ambities: brood van Groningse tarwe

Blijven de inkoopkosten van tarwe stijgen en moeten we zo langzamerhand niet eens op zoek gaan naar alternatieven? Daarover sprak Frank Vogelzang van de Waddenmolen tijdens de Bakery Sweets Session over marktontwikkelingen op 12 mei. “De prijs van graan dat we uit diverse landen betrekken, blijft stijgen. Terwijl we hier de akkers om de hoek hebben....