Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Tarwe_Pixabay

Wetenschappers hebben een tarwe-variant ontwikkeld met glutenasen, enzymen die gluten afbreken. De gentech-tarwe zou mensen met een glutenintolerantie minder afhankelijk kunnen maken van een strikt glutenvrij dieet.

Micha van Rumpt - Foodlog

Coeliakie is een ongeneeslijke immuunziekte waarbij de patiënten geen gluten kunnen verdragen. Dat is een eiwit dat van nature voorkomt in granen (tarwe, rogge en gerst) en dus ook in producten die met graan gemaakt worden, zoals brood, gebak en koekjes. Bij coeliakiepatiënten veroorzaakt gluten beschadigingen in de darmwand zodat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Een strikt glutenvrij dieet is dan ook de enige oplossing. Mensen met glutensensitiviteit hebben geen coeliakie, maar wel baat bij een glutenvrij dieet.

De onderzoekers brachten nieuw ‘glutenasen’-DNA van de bacterie Flavobacterium meningosepticum en van gerst aan in tarwe zodat de tarweplant de enzymen zelf ging maken. Het nieuwe DNA bleek na meerdere generaties in de gemodificeerde tarweplanten aanwezig. 

De enzymen werken pas in de darmen. Als de gluten al in de tarwe zelf zouden worden afgebroken, maakt dat de tarwe ongeschikt om mee te bakken; het gluteneiwit zorgt voor een elastisch 'netwerk' waarmee een deeg bij het fermentatieproces de vrijkomende koolstofdioxide kan vasthouden en dus rijst.

Eiwitten (met de ingebouwde glutenasen) van de nieuwe tarweplant werden in een laboratoriumsimulatie van het spijsverteringskanaal getest op de aanwezigheid van gluten. De hoeveelheid gluten bleek tot twee derde af te nemen. 

Het onderzoek opent perspectieven voor tarwevarianten met ‘glutenvernietigers’ die nog meer gluten slopen. Als deze in de toekomst hun weg vinden naar producten, kunnen mensen met glutensensitiviteit op termijn weer gerust boodschappen doen zonder telkens etiketten te moeten controleren op eventuele sporen van gluten. 

Lees ook
Geen prijsstijging bij Kollenberger Spelt

Geen prijsstijging bij Kollenberger Spelt

Kollenberger Spelt heeft besloten de prijzen niet te verhogen na de uitschieter van ons klimaat afgelopen zomer. De zomer van 2018 was erg droog, zonnig en warm. Voor gewassen was het een moeilijke periode. Hierdoor vinden er diverse prijsstijgingen plaats van grondstoffen voor de bakkerij. Ook de oogst van Kollenberger Spelt was ruim drie weken eerder...

NBC verwacht stijging van de broodprijs

NBC verwacht stijging van de broodprijs

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) verwacht dat de broodprijs de komende maanden met zeven tot tien procent gaat stijgen. De belangrijkste oorzaak is volgens het kennis- en adviescentrum voor de bakkerij de btw-verhoging van zes naar negen procent per 1 januari 2019. Maar er zijn ook andere oorzaken. De prijzen van grondstoffen als tarwe zijn door...

Gezondheidseffecten volkoren moleculair verklaard

Gezondheidseffecten volkoren moleculair verklaard

Dat volkoren producten gezond zijn, wisten we al. Een onderzoeksteam uit Finland, Italië en Frankrijk zegt nu ook een mogelijke moleculaire verklaring te hebben gevonden: betaïne, een groep van stoffen die de structuur van zowel formele positieve als negatieve ladingen hebben. Ze onderzochten het effect van een 12-weken-durend dieet met veel volkoren...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...