Student Boulanger gaat voor Europese titel

20 juli 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Summa College

De 20-jarige Damon van den Berg, student Boulanger op het Summa College, gaat voor Europees goud tijdens EuroSkills Gdańsk 2023. “Ik ga voor de winst. Met minder neem ik geen genoegen. Ik droom hier al van sinds mijn vijftiende.”

In het Poolse Gdańsk strijden begin september zo’n 600 deelnemers uit 32 landen om de beste vakman of -vrouw van Europa te worden in een van de 43 vakrichtingen. De organisatie in  verwacht zo’n 100 duizend bezoekers te verwelkomen. Samen met nog 21 studenten vormt Damon Team Netherlands. Van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september neemt hij op tegen studenten uit heel Europa. 

Trainen

Hoewel de zomervakantie voor alle studenten van het Summa College is begonnen, zit een reisje naar de Spaanse costa’s er dit jaar voor Damon niet in. “Ik duik als het ware onder, in de bakkerij van het Summa College. Ik werk aan mijn receptuur, om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik wil mijn visitekaartje afgeven. De druk is hoog, ik zal in augustus minimaal 280 uur met experts uit het bedrijfsleven en het onderwijs trainen. Maar ik weet waar ik het voor doe”, lacht hij. En dat zijn niet de minste. Zo traint Damon met Meester Boulanger Hiljo Hildebrand en Mark Wils van Summa College Brood en Banket.

Skills Heroes

Damon heeft zich gekwalificeerd via deelname aan Skills Heroes, de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo. Via voorronden en kwalificatiewedstrijden plaatste hij zich voor de landelijke finalewedstrijden in RAI Amsterdam. Hier bewees hij over bijzonder veel talent te beschikken en won hij de gouden medaille.

WorldSkills Netherlands

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands met vakwedstrijden het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren in Nederland. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en (v)mbo vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Binnen het label ‘Dit is mbo’ werkt WorldSkills Netherlands voor de promotie van beroepsonderwijs ook samen met de MBO Raad en SBB.

Summa College

Het Summa College is met 26 scholen, circa 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen in verschillende leerwegen en op diverse niveaus de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland.  

Altijd op de hoogte blijven?