‘Ik wil in ieder geval wel verder in deze branche’

26 maart 2024 Esmee de Winter Esmee Ammerlaan
Esmee Ammerlaan (17) is creatief, fanatiek en enthousiast. Zij won tijdens de Gouden Gard 2023 zowel de Talentenprijs als de Consumentenprijs in de categorie Boulangerie. 

Momenteel zit ik in het tweede jaar van de Albeda Bakery Innovation Academy in Vlaardingen. Op zaterdagen en vrije dagen werk ik bij Bakkerij-Theeschenkerij Theo Hoek in Schipluiden. Mijn eerstvolgende stage is bij Huize Van Wely in Noordwijk. Voordat ik aan mijn opleiding begon, bakte ik veel zelf thuis. Ik weet nog niet wat ik na school precies wil, maar ik wil in ieder geval wel verder in deze branche.

Ik heb vorig jaar meegedaan met de Jeugdvakwedstrijden brood en banket en ben hier tweede mee geworden. En nu Patisserie en Boulangerie bij de Gouden Gard. Ik had me in eerste instantie alleen opgegeven voor de wedstrijd Patisserie, maar Boulangerie vind ik ook interessant. Ik kon geen keuze maken dus heb ik gekozen om me in te schrijven voor beide wedstrijden.

In maart had ik mij ingeschreven en ben toen meteen begonnen met nadenken wat goed bij het thema ‘Elements of nature’ zou passen. Zelfs in de (zomer)vakanties ben ik naar school gegaan om te oefenen. Ook tijdens en na de lessen op school ben ik hier vaak mee bezig geweest. 

Er waren drie onderdelen bij de categorie Boulangerie: baguettes, brioche en getoerd gerezen. Voor de baguettes moest ik traditionele en sierbaguettes maken, hier heb ik een hertenhoofd van gemaakt. Voor de brioche moest je een vlecht maken en een gevulde brioche waar ik een roos van had gemaakt met appelvulling. Voor getoerd gerezen moest ik gebogen croissants maken en ik heb hier ook honingraatjes van gemaakt met een kaneelvulling. Hiermee heb ik zowel de Talenten- als de Consumentenprijs gewonnen.

Ik ben trots op dit resultaat, omdat ik dit behaald heb terwijl ik als enige met allebei de wedstrijden heb meegedaan. Ik wil zeker weer meedoen met de Gouden Gard. Maar ook met de Skills en Jeugdvakwedstrijden.” 

Altijd op de hoogte blijven?