Willem van de Ven en Ginger Brentjens winnen Skills Heroes

26 maart 2024 Redactie Bakkers in bedrijf Summa Brood en Banket
Vorige week vond in de Brabanthallen de finale van Skills Heroes plaats. Willem van de Ven won de categorie Boulanger en Ginger Brentjens de categorie Patissier. Beide studeren bij Summa Brood en Banket.

Skills Heroes zijn de vakwedstrijden voor het MBO. Ruim zeshonderd jongeren uit het (v)mbo gingen op 21 en 22 maart in zestig verschillende vakwedstrijden de strijd aan tijdens Skills The Finals. “Skills is een fantastisch platform, dat het mbo op een voetstuk zet”, vindt Meester Boulanger Hiljo Hillebrand. Hij zet zich in om de bakkerijbranche op dit podium te krijgen. “Skills is dé plek waar we moeten zijn als we jong talent willen aanspreken en aanwakkeren.”

Boulanger

Er zijn twee vakwedstrijden bij Skills Heroes voor studenten van bakkerijopleidingen, namelijk Boulanger en Patissier. Willem van de Ven uit Venhorst won op zijn 22e verjaardag de finale van Skills Heroes in de categorie Boulanger. “Mijn doel was om bij de top drie te komen; dat ik nu gewonnen heb, geeft me een enorm voldaan gevoel!”, reageert hij op de winst. Nadya Jeronimus van Albeda veroverde de tweede plaats en Timo Hacken van Rijn IJssel werd derde.

Het thema voor de finale Boulanger was ‘de botanische tuin’. Van de Ven maakte in twee dagen tijd – van alleen maar brood - een bijenkorf met honinggraat, met bloemen en een bijenkoningin er bovenop. “Het staat voor de start van de botanische tuin, namelijk de bestuiving”, verduidelijkt de trotse winnaar.

Patissier

Ginger Brentjens Nederlands studentenkampioene Patissier Summa College Ginger Brentjens (© Summa Brood en Banket)

De 19-jarige Ginger Brentjens uit Ravenstein won in de categorie Patissier. De tweede plaats ging naar Saraphi Buakhiaw van mboRijnland en Elisa Vriendjes van ROC van Amsterdam bereikte de derde plaats.

De deelnemers in de categorie Patisserie gingen aan de slag met thema Taste of Asia. Ginger liet zich inspireren door de Aziatische Nightmarkets en creëerde een chocolade showstuk dat bestond uit een eetstalletje met nigiri, noodlebakjes en gyoza’s. Ook moesten de deelnemers een desserttaart maken op basis van citrus en twaalf petit-fourtjes.

Summa Brood en Banket

Het is het tweede opeenvolgende jaar dat Summa Brood en Banket tijdens Skills The Finals een Nederlands kampioen levert. Vorig jaar won Damon van den Berg. De opleiding is trots op dit resultaat. “Misschien zegt het iets over het niveau van onze brood- en banketopleiding. Als je de lat voor je studenten hoog legt, doen ze ook wat sneller met vertrouwen mee aan een wedstrijd”, zegt docent Mark Wils. 

Altijd op de hoogte blijven?