Bakker Jürgen van Dongen wint Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024

22 april 2024 Stichting Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje
“YES!! Het is voor de zesde keer gelukt”, schrijft bakker Jürgen van Dongen op Facebook. “Het Lekkerste Brabantse worstenbroodje komt wederom uit Terheijden.” De bakker moest er wel een tijdje op wachten. Hij won in 2016 voor de laatste keer deze vakwedstrijd.

Dit jaar vond de 27e editie van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje plaats. Deze vakwedstrijd bestaat uit vier categorieën. Voor professionele bakkers en slagers, en voor studenten van het MBO en VMBO en thuisbakkers.

Professionele bakkers

Voorafgaand aan de finale selecteerde de jury tien professionele bakkers die op 17 april bij Curio Breda de strijd met elkaar aangingen. In de bakkerij van Curio bakten ze ter plekke hun worstenbroodjes voor de finalekeuring. Bakker Jürgen van Dongen uit Terheijden kwam als beste uit de bus en kreeg de wisseltrofee uit handen van Peter Bakker, loco-burgemeester van Breda. Het was de zesde keer dat de bakker deze prijs won. De laatste keer was in 2016.  Van Dongen was zelf niet helemaal tevreden over het eindresultaat, maar de jury dacht daar anders over.

Volgens juryvoorzitter Hans Elbers was het niveau van deze 27e editie weer hoog en ontliepen alle finalisten elkaar niet veel. Na winnaar Jürgen van Dongen ging de tweede plaats naar de winnares van 2023 Eline Nagelkerke van Worstenbrood van Nagelkerke uit Oudenbosch. Jeroen van Dongen van Bakkerij Leon van Dongen uit Wagenberg bezette de derde plaats.

Keuring

De jury bestond uit zes vakjuryleden (bakkers, slagers en koks) en zes consumentenjuryleden. Zij keurden niet alleen de worstenbroodjes die de bakkers tijdens de van de finale maar ook de exemplaren die door een Mystery Shopper waren opgehaald. Dit vanwege de kwaliteitscontrole, want “Worstenbroodjes in de toonbank van de winkels moeten namelijk dezelfde kwaliteit hebben als de broodjes die zijn ingeleverd voor de wedstijd.” De jury lette bij de keuring onder andere op uiterlijk, smaak, vulling en consistentie.

VMBO, MBO en thuisbakkers

Ook de prijsuitreiking in de andere categorieën vond op 17 april plaats. In de categorie Lekkerste Brabantse Worstenbroodje voor leerlingen VMBO won Priscilla de Bakker uit Oud Gastel, gevolgd door Ramona Rijndorp uit Klundert en Evy Verhoeven uit Dinteloord. Alle drie volgen hun opleiding bij het Markland College. In de categorie student MBO domineerden de studenten van opleider Curio. De hele top 3 kwam van deze opleiding. Jordy Vermunt uit Oudenbosch haalde de eerste plaats, gevolgd door Mirjam Schild uit Hardinxveld-Giessendam en Arne van Beek uit Wagenberg.

En tot slot de categorie Thuisbakkers. Een grote categorie volgens de organisatie. “Het blijkt dat veel mensen het rustgevend en mooi vinden om in kleine en grote keukens, schuurtjes en opberghokjes te bakken. Sommige thuisbakkers hebben zelfs een semiprofessionele bakkerij waarin zij hun kunstwerkjes maken”, aldus de organisatie die zowel oude als nieuwe deelnemers voorbij zag komen. Margo van Hoof uit Diessen ontving uit handen van Nens Kok, uitvoerend producent bij Omroep Brabant, de eerste prijs in deze categorie. René van Dommelen uit Elshout werd tweede en Gerrit van Oorschot uit Best derde.

De verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Curio, de Nederlandse Brood-en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

Altijd op de hoogte blijven?