NVB: Zoutgehalte in brood stabiliseert
Voor het derde jaar op rij is het gewogen gemiddelde 1,62% zout op de droge stof. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) Zoutmonitoring. De sector voldoet daarmee ruim aan de wettelijke norm. Ook voldoen beide kanalen gemiddeld aan de wettelijke norm (industriële bakkerijen 1,59% en ambachtelijke bakkerijen 1,80%).
"We zien nu voor de derde keer op rij een stabilisatie van het zoutgehalte, zegt Edith van Peij, Kennisspecialist Voeding en Levensmiddelenwetgeving bij NVB. Dit laat zien dat bakkers werken met een standaard zoutgehalte en dat in de recepturen hebben doorgevoerd."
Zoutreductie
“De bakkerijsector heeft stapsgewijs het zoutgehalte in brood flink teruggebracht. Het zoutgehalte in Nederlands brood is sinds 2009 al met 25% verlaagd", vertelt Edith. "Daarmee is Nederland één van de koplopers als het gaat om zoutreductie in brood. Van de Europese landen voldoen alleen Groot Brittannië (1,55%) en Finland (1,76%) aan de norm van 1,8% zout op droge stof."
Jaarlijkse zoutmonitor
In 2009 maakte de bakkerssector afspraken over zoutreductie in brood. Sindsdien vindt jaarlijks een grootschalige steekproef plaats. Sinds 2015 is deze opdracht alleen vanuit de NVB. FoodBase voert deze jaarlijkse monitor uit. De resultaten uit de zoutmeting worden ook op hoofdlijnen gedeeld met de overheid, NVWA en het RIVM.
Wettelijke zoutnorm
Sinds 1 oktober 2017 is de wettelijke norm van 1,8% zout op droge stof van toepassing op alle vrijwel dagelijks gegeten broodsoorten. Deze norm geldt voor brood dat in Nederland is geproduceerd en bestemd voor de Nederlandse markt. De norm is van toepassing op zowel grootbrood, kleinbrood, stokbrood als overig brood (pita, foccacia en dergelijke). Maar geldt niet voor luxe broodsoorten waaraan zoutbevattende ingrediënten zoals olijven, kaas of spek zijn toegevoegd.
Dossiers
Meer over
Lees ook
Bakkers in de media - week 26
Brood van lokaal graan, bakker schrijft verhalenboek voor kinderen met dyslexie en ondernemen in coronatijd. Wat zagen we deze week voorbij komen over de bakkersbranche? Een greep uit de media.
Gewijzigd arbeidsrecht
De Wet transparante en voorspelbare arbeidsovereen-komsten werd op 19 april aangenomen door de Tweede Kamer. Per 1 augustus 2022 moet de wet gaan zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden van werknemers.
Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht
Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood gaat vanaf vrijdag 1 juli van kracht. Daarmee kan de consument voortaan aan de naam van het brood direct zien om welk soort brood het gaat: wit, bruin of volkoren.