Haafs en Nijkamp winnen Echte Bakkers Desem Award

Winnaar Desem Award Nijkamp_Echte Bakkers

Dinsdag 21 mei kwamen de Echte Bakkers bij elkaar voor de Masterclass Desem en de uitreiking van de Desem Awards. Dit gebeurde onder het motto 'beter worden en van elkaar leren' bij Echte Bakker Koenen in Westervoort.

Haafs, De Echte Bakker uit Haren won de categorie gevuld desembrood. En Nijkamp, met winkels in Holten en Zutpen prolongeerde de titel in de categorie ongevuld desembrood. “Ik heb het rapport van vorig jaar erbij gepakt en nog net even meer de puntjes op de i gezet, met dit als super resultaat,” aldus bakker Martin Nijkamp. 

Met de handen in het deeg

Masterclass Desembrood_foto Echte Bakkers

De organisatie van de masterclass, ‘met de handen in het deeg’, was in handen van de masterGildePartner en desem specialist Puratos. “Degen bereid met desem gedragen zich heel anders dan gistdegen. Je moet het deeg op spanning houden door het als het ware te vouwen in plaats van kneden,” vertelt Marco van Scheijndel technisch adviseur van Puratos. .

Kaasboerderij de Heileuver uit Dalfsen liet de interessante paralellen zien tussen kaas maken en desembrood bakken. Bij beide producten speelt fermentatie een grote rol en zorgt het lange bereidingsproces voor meer smaak bij zowel brood als kaas.

Desem Awards

Keurmeesters Goossen en Onasse_foto Echte Bakkers

Bas Goossen en Mike Onasse van het Nederlands BoulangerieTeam voerden achter de schermen de keuring uit. Volgens hen was het niveau van de inzendingen goed. Goossen: “We zijn veel verrassende smaken tegen gekomen en we hebben adviezen kunnen geven om de bakkers mee vooruit te helpen. Bijvoorbeeld het wellen van de noten. Dat is wel een aanrader omdat die anders te veel vocht uit het brood opnemen.”

Onasse: “Ook een tip is om niet te veel bloem op de buitenkant aan te brengen. Het ziet er wel prachtig uit, maar het eet niet zo lekker dus dat wordt door de consument niet gewaardeerd.”

Winnaar Desem Award Haafs_Echte Bakkers

Haafs en Nijkamp haalden uiteindelijk de meeste punten. Zij kregen aan het eind van de middag de Desem Award uitgereikt door Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde en Bart van Gelder, commercieel manager van Puratos.

Lees ook
Desemenzo organiseert wereldrecordpoging desembrood bakken

Desemenzo organiseert wereldrecordpoging desembrood bakken

Zondag 2 juni organiseert bakkersbedrijf Desemenzo een wereldrecordpoging desembrood bakken. Alle inkomsten en donaties van de dag worden geschonken aan stichting AgainstCancerNL.

Bakker van Helden verandert mee met de klant

Bakker van Helden verandert mee met de klant

Peters ouders Maarten en Elly van Helden startten banketbakkersbedrijf Van Helden in 1961, in de dijkwoning waar de bakkerij nog altijd is gevestigd. In 2000 nam Peter het bedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis over, samen met zijn vrouw Selma. Het werd het begin van een groot aantal veranderingen.

Joost Snijders wint paasbrodencompetitie

Joost Snijders wint paasbrodencompetitie

Joost Snijders, De Echte Bakker met winkels in Stramproy en Thorn, wint dit jaar de landelijke paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde. De bakker is er blij mee. "Yes!!!! Wij bakken het beste Paasbrood van Nederland!!!! Supertrots!!!!!" zegt hij.

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...