Dinsdag 21 mei kwamen de Echte Bakkers bij elkaar voor de Masterclass Desem en de uitreiking van de Desem Awards. Dit gebeurde onder het motto 'beter worden en van elkaar leren' bij Echte Bakker Koenen in Westervoort.

Haafs, De Echte Bakker uit Haren won de categorie gevuld desembrood. En Nijkamp, met winkels in Holten en Zutpen prolongeerde de titel in de categorie ongevuld desembrood. “Ik heb het rapport van vorig jaar erbij gepakt en nog net even meer de puntjes op de i gezet, met dit als super resultaat,” aldus bakker Martin Nijkamp. 

Met de handen in het deeg

Masterclass Desembrood_foto Echte Bakkers

De organisatie van de masterclass, ‘met de handen in het deeg’, was in handen van de masterGildePartner en desem specialist Puratos. “Degen bereid met desem gedragen zich heel anders dan gistdegen. Je moet het deeg op spanning houden door het als het ware te vouwen in plaats van kneden,” vertelt Marco van Scheijndel technisch adviseur van Puratos. .

Kaasboerderij de Heileuver uit Dalfsen liet de interessante paralellen zien tussen kaas maken en desembrood bakken. Bij beide producten speelt fermentatie een grote rol en zorgt het lange bereidingsproces voor meer smaak bij zowel brood als kaas.

Desem Awards

Keurmeesters Goossen en Onasse_foto Echte Bakkers

Bas Goossen en Mike Onasse van het Nederlands BoulangerieTeam voerden achter de schermen de keuring uit. Volgens hen was het niveau van de inzendingen goed. Goossen: “We zijn veel verrassende smaken tegen gekomen en we hebben adviezen kunnen geven om de bakkers mee vooruit te helpen. Bijvoorbeeld het wellen van de noten. Dat is wel een aanrader omdat die anders te veel vocht uit het brood opnemen.”

Onasse: “Ook een tip is om niet te veel bloem op de buitenkant aan te brengen. Het ziet er wel prachtig uit, maar het eet niet zo lekker dus dat wordt door de consument niet gewaardeerd.”

Winnaar Desem Award Haafs_Echte Bakkers

Haafs en Nijkamp haalden uiteindelijk de meeste punten. Zij kregen aan het eind van de middag de Desem Award uitgereikt door Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde en Bart van Gelder, commercieel manager van Puratos.

Altijd op de hoogte blijven?