Zeventig jaar geleden lanceerde Puratos broodverbeteraar T500: de allereerste, complete broodverbeteraar met vet, emulgator, suiker en vitamine C. Het product in pastavorm werd in heel Europa opgepikt.
Ruim honderd jaar geleden begonnen in België een vader en een zoon met de verkoop van bakkerijgrondstoffen. Hun bedrijf groeide uit tot het huidige Puratos: een grondstoffenleverancier met meer dan 65 productielocaties wereldwijd, kantoren in 81 landen,
93 innovatiecentra en meer dan
10.000 medewerkers. Een belangrijke productgroep onder dat succes zijn de broodverbeteraars: middelen die de bakker helpen om in hun brood een stabiele kwaliteit te garanderen.
T500 en S500
“Er kunnen veel dingen misgaan tijdens het bakken van brood”, weet Vincent van Dijk, Marketing Manager bij Puratos. “Het weer en de temperatuur kunnen het bakproces beïnvloeden, het meel van een nieuwe oogst kan anders uitpakken dan dat de bakker gewend is, de kwaliteit van gist kan variëren en ook machines zijn van invloed op het bakproces. Daarom maakt Puratos zich al decennialang sterk voor het leveren van perfecte broodverbetermiddelen, die al deze onzekere factoren niet langer van invloed laten zijn op het eindresultaat.”
Wij durven wel te zeggen dat S500 wereldwijd de standaard is op het gebied van krokantbroodpoeder
In 1953 introduceerde Puratos de allereerste broodverbeteraar T500. Een demonstrateur reisde door heel Europa om bakkers te laten kennismaken met dit wondermiddel en er werd een speciaal tijdschrift uitgegeven om informatie over het product beter beschikbaar te maken. “Pas in de jaren zeventig kwam er serieuze concurrentie op de markt”, vertelt Van Dijk. “Maar Puratos had ondertussen ook niet stilgezeten en T500 verder doorontwikkeld. Het resulteerde in de introductie van S500: een product dat we nog steeds in ons assortiment hebben en als technisch hoogstandje blijven zien. Natuurlijk is het door de jaren heen aangepast om te voldoen aan hedendaagse eisen, maar S500 blijft een paradepaardje in ons assortiment. Puratos heeft hiermee destijds ook de markt buiten Europa kunnen betreden en zichzelf definitief op de kaart gezet in Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. S500 is met name bedoeld voor het bakken van krokante broodsoorten, zoals stokbrood en krokante broodjes. Het zorgt voor extra tolerantie en een geweldig mooie korstkleur. Wij durven wel te zeggen dat S500 wereldwijd de standaard is op het gebied van krokantbroodpoeder.”
Subliem
Een toplijn onder de broodverbeteraars van Puratos is tegenwoordig de Subliem-range: een productlijn voor iedere bakker die eindproducten wil bakken met de beste kwaliteit. “Subliem zorgt voor een rustig bakkend proces”, legt Van Dijk uit. “Het levert soepele degen op, waardoor de bakker er plezierig mee kan werken en een supermals resultaat krijgt. Doordat Puratos ervoor zorgt dat de producten van Subliem steeds de nieuwste enzymtechnologieën bevatten, blijft de kwaliteit voldoen aan de steeds strengere eisen van de consument.”
Van Dijk noemt onder meer Subliem Vrucht Delux: de broodverbeteraar voor vruchtenbrood, die pas enkele jaren terug is geïntroduceerd. “We krijgen heel goede reacties op dit product. Het zorgt voor een korte afbeet in vruchtenbrood en geeft de best mogelijke malsheid. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld ook Subliem Volkoren Klein, wat uitermate geschikt is voor het bakken van zacht volkoren kleinbrood. Je krijgt er een goed volume mee, een mooie bakaard en een unieke kruimkleur. Door de combinatie van die eigenschappen is Subliem Volkoren Klein een onderscheidend volkoren product in de markt.”
Venus
De Venus-lijn van Puratos bestaat uit zowel broodmixen als broodverbeteraars. “Venus staat voor een optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit”, licht Van Dijk toe. “Voor een mooie, eerlijke prijs krijg je een prima eindproduct. Puratos heeft er de afgelopen jaren hard aan gewerkt om de kwaliteit van deze lijn te optimaliseren door onder andere gebruik te maken van innovatieve enzymtechnologie om de malsheid significant te verbeteren. Venus Wit is een prachtig product in deze lijn: een van de weinige lactosevrije broodverbeteraars voor witbrood. Superieure kwaliteit voor een mooie prijs!”
Van Dijk roemt de afdeling Research & Development van Puratos, waar producten en technieken voortdurend worden getoetst en doorontwikkeld. “We investeren veel in onderzoek en zijn altijd bezig met innovaties en nieuwe technologie. Puratos loopt bijvoorbeeld voorop als het gaat om enzymtechnologie. Daarmee proberen wij de concurrent steeds een stapje voor te blijven. En de bakker het best mogelijke product te bieden!”
Rijck & Eerlijck
Afgelopen jaar heeft Puratos het assortiment broodverbeteraars onder de naam Rijck & Eerlijck een update gegeven. Deze productlijn bestaat uit broodverbeteraars voor klein-, wit-, bruin- en vruchtenbrood. Aan Rijck & Eerlijck Klein en Wit is desem toegevoegd voor extra smaak, de gehele productlijn is volledig palmolievrij gemaakt en de broodverbeteraars bevatten alleen nog E300, ofwel vitamine C, als E-nummer. “Om goed te kunnen inspelen op de vraag van een groeiende groep - vooral jonge - consumenten hebben wij van Rijck & Eerlijck een duurzame, lactosevrije en cleaner label productgroep gemaakt”, aldus Vincent van Dijk. “Hiermee kan de bakker producten bakken voor een specifieke doelgroep: met veel smaak én een goed verhaal.”