Haafs en Nijkamp winnen Echte Bakkers Desem Award

Winnaar Desem Award Nijkamp_Echte Bakkers

Dinsdag 21 mei kwamen de Echte Bakkers bij elkaar voor de Masterclass Desem en de uitreiking van de Desem Awards. Dit gebeurde onder het motto 'beter worden en van elkaar leren' bij Echte Bakker Koenen in Westervoort.

Haafs, De Echte Bakker uit Haren won de categorie gevuld desembrood. En Nijkamp, met winkels in Holten en Zutpen prolongeerde de titel in de categorie ongevuld desembrood. “Ik heb het rapport van vorig jaar erbij gepakt en nog net even meer de puntjes op de i gezet, met dit als super resultaat,” aldus bakker Martin Nijkamp. 

Met de handen in het deeg

Masterclass Desembrood_foto Echte Bakkers

De organisatie van de masterclass, ‘met de handen in het deeg’, was in handen van de masterGildePartner en desem specialist Puratos. “Degen bereid met desem gedragen zich heel anders dan gistdegen. Je moet het deeg op spanning houden door het als het ware te vouwen in plaats van kneden,” vertelt Marco van Scheijndel technisch adviseur van Puratos. .

Kaasboerderij de Heileuver uit Dalfsen liet de interessante paralellen zien tussen kaas maken en desembrood bakken. Bij beide producten speelt fermentatie een grote rol en zorgt het lange bereidingsproces voor meer smaak bij zowel brood als kaas.

Desem Awards

Keurmeesters Goossen en Onasse_foto Echte Bakkers

Bas Goossen en Mike Onasse van het Nederlands BoulangerieTeam voerden achter de schermen de keuring uit. Volgens hen was het niveau van de inzendingen goed. Goossen: “We zijn veel verrassende smaken tegen gekomen en we hebben adviezen kunnen geven om de bakkers mee vooruit te helpen. Bijvoorbeeld het wellen van de noten. Dat is wel een aanrader omdat die anders te veel vocht uit het brood opnemen.”

Onasse: “Ook een tip is om niet te veel bloem op de buitenkant aan te brengen. Het ziet er wel prachtig uit, maar het eet niet zo lekker dus dat wordt door de consument niet gewaardeerd.”

Winnaar Desem Award Haafs_Echte Bakkers

Haafs en Nijkamp haalden uiteindelijk de meeste punten. Zij kregen aan het eind van de middag de Desem Award uitgereikt door Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde en Bart van Gelder, commercieel manager van Puratos.

Lees ook
BakkersVisie brengt klantsafari!

BakkersVisie brengt klantsafari!

De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Om bakkersbedrijven te inspireren om voldoende en snel genoeg mee te kunnen veranderen hebben Puratos, Bakkerij Support en BakkerijMonitor de handen ineen geslagen voor een inspirerend event; BakkersVisie 2020.

Bakeplus krijgt distributielicentie Echte Bakkersverpakkingen

Bakeplus krijgt distributielicentie Echte Bakkersverpakkingen

Bakeplus is sinds 7 oktober gerechtigd om de Echte Bakkersverpakkingen uit te leveren aan de 158 bakkerijen die zijn aangesloten bij Echte Bakkersgilde. “Door deze nieuwe samenwerking ontstaat er een gelijk speelveld en dat is in het belang van onze aangesloten Echte Bakkers”, aldus directeur Geert Caniels.

Brood van 4500 jaar oude gist

Brood van 4500 jaar oude gist

Natuurkundige Seamus Blackley bakte vorige week een brood met 4500 jaar oude gist. Op twitter legde hij het hele proces vast. Duizenden mensen deelden zijn tweets. Blackley heeft veel interesse in het oude Egypte en is ook een enthousiaste hobbybakker. Hij wilde een brood maken, zoals de oude Egyptenaren aten. Hij was er al achter hoe hij brood...

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie voor lange termijn zal je bezig zijn met het bakken van diverse broodsoorten. Door overname is er momenteel behoeft aan extra...

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Je gaat aan de slag als allround broodbakker waarbij je naast alle reguliere werkzaamheden ook ondersteunt in het aansturen van de bakkers. Hierbij...