Geen prijsstijging bij Kollenberger Spelt

voor bericht kollenberger spelt

Kollenberger Spelt heeft besloten de prijzen niet te verhogen na de uitschieter van ons klimaat afgelopen zomer.

De zomer van 2018 was erg droog, zonnig en warm. Voor gewassen was het een moeilijke periode. Hierdoor vinden er diverse prijsstijgingen plaats van grondstoffen voor de bakkerij. Ook de oogst van Kollenberger Spelt was ruim drie weken eerder binnen dan normaal. “We moeten erg opletten wanneer we gaan oogsten, de bakkwaliteit is namelijk erg afhankelijk van het moment van oogsten.”, aldus speltteler Winand Vogels.

Stressfactor

De droogte was niet alleen voor de spelttelers een grote stressfactor, ook de natuur kreeg er van langs. Alle Europese droogte records zijn gebroken, rivieren bereikten hun laagste stand ooit. Veel gewassen hebben het zwaar gehad en oogsten vallen wel tot 20 procent lager uit in Nederland, maar ook in heel Noord Europa. De prijs van tarwe is hierdoor dertig procent gestegen vergeleken met vorig jaar.

Lössgrond

De oogst van de Kollenberger Spelt is door de droogte ook wat lager uitgevallen maar vergeleken met de telers die op zandgronden telen, valt het mee. Zandgrond houdt het water minder goed vast dan de Limburgse lössgrond. De Kollenberger Spelt is gezaaid in de periode oktober-november en heeft hierdoor in de aanloop naar de wintertijd tijd om zich te wortelen. Na de winter heeft de spelt een voorsprong op de zomergranen en is al dieper geworteld. Spelt heeft dus in perioden van extreme droogte een voorsprong op zomergranen, de wortels kunnen het dieper liggende water in de droge periodes bereiken.

Lees ook
Vijf vragen aan de Waddenmolen

Vijf vragen aan de Waddenmolen

Nederlandse tarwe is in opkomst. Meelproducent de Waddenmolen bevindt zich midden in een groot tarwegebied en directeur Frank Vogelzang ziet dat de boeren betere rassen inzaaien. “Er is een groeiende vraag naar regionale tarwe en duurzame productie.”

De Bisschopsmolen bestaat 15 jaar

De Bisschopsmolen bestaat 15 jaar

Bakkerij en smaaklokaal de Bisschopsmolen, in het hart van Maastricht, bestaat 15 jaar. Initiatiefnemer Frank van Eerd bakt met zijn team al anderhalf decennium ‘het beste brood voor Limburg’. Brood dat de tijd krijgt, waar mogelijk gemaakt met lokale grondstoffen die zijn geteeld met respect voor natuur en milieu. Zo bakt de Bisschopsmolen producten...

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Wetenschappers van het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research hebben ontdekt welke genen in graan verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid vezels in bloem. Daarmee ligt de weg open voor de ontwikkeling van een graansoort waar vezelrijk witbrood van gemaakt kan worden. Dat voedingsvezels belangrijk zijn voor de gezondheid is bij consumenten...

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...