Geen prijsstijging bij Kollenberger Spelt

voor bericht kollenberger spelt

Kollenberger Spelt heeft besloten de prijzen niet te verhogen na de uitschieter van ons klimaat afgelopen zomer.

De zomer van 2018 was erg droog, zonnig en warm. Voor gewassen was het een moeilijke periode. Hierdoor vinden er diverse prijsstijgingen plaats van grondstoffen voor de bakkerij. Ook de oogst van Kollenberger Spelt was ruim drie weken eerder binnen dan normaal. “We moeten erg opletten wanneer we gaan oogsten, de bakkwaliteit is namelijk erg afhankelijk van het moment van oogsten.”, aldus speltteler Winand Vogels.

Stressfactor

De droogte was niet alleen voor de spelttelers een grote stressfactor, ook de natuur kreeg er van langs. Alle Europese droogte records zijn gebroken, rivieren bereikten hun laagste stand ooit. Veel gewassen hebben het zwaar gehad en oogsten vallen wel tot 20 procent lager uit in Nederland, maar ook in heel Noord Europa. De prijs van tarwe is hierdoor dertig procent gestegen vergeleken met vorig jaar.

Lössgrond

De oogst van de Kollenberger Spelt is door de droogte ook wat lager uitgevallen maar vergeleken met de telers die op zandgronden telen, valt het mee. Zandgrond houdt het water minder goed vast dan de Limburgse lössgrond. De Kollenberger Spelt is gezaaid in de periode oktober-november en heeft hierdoor in de aanloop naar de wintertijd tijd om zich te wortelen. Na de winter heeft de spelt een voorsprong op de zomergranen en is al dieper geworteld. Spelt heeft dus in perioden van extreme droogte een voorsprong op zomergranen, de wortels kunnen het dieper liggende water in de droge periodes bereiken.

Lees ook
Broodspecialist Sjouke Boersma maalt zijn meel deels zelf

Broodspecialist Sjouke Boersma maalt zijn meel deels zelf

Sjouke Boersma is de vierde generatie bakker in de familie Boersma. Hij specialiseert zich in brood. Het meel dat hij hiervoor gebruikt, maalt hij deels zelf. “Dat kan bijna niet anders als je specialiteitenbrood wilt maken”, vertelt de bakker.

Fabrikanten zoeken de randen op

Fabrikanten zoeken de randen op

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer denkt dat de dreiging voor de voedselveiligheid groeit. “Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat er geen verband bestaat tussen prijsdruk en voedselveiligheid. Ik constateer het tegenovergestelde: fabrikanten zoeken de randen op.”

Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Wetenschappers hebben een tarwe-variant ontwikkeld met glutenasen, enzymen die gluten afbreken. De gentech-tarwe zou mensen met een glutenintolerantie minder afhankelijk kunnen maken van een strikt glutenvrij dieet.

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...