Kollenberger Spelt heeft besloten de prijzen niet te verhogen na de uitschieter van ons klimaat afgelopen zomer.

De zomer van 2018 was erg droog, zonnig en warm. Voor gewassen was het een moeilijke periode. Hierdoor vinden er diverse prijsstijgingen plaats van grondstoffen voor de bakkerij. Ook de oogst van Kollenberger Spelt was ruim drie weken eerder binnen dan normaal. “We moeten erg opletten wanneer we gaan oogsten, de bakkwaliteit is namelijk erg afhankelijk van het moment van oogsten.”, aldus speltteler Winand Vogels.

Stressfactor

De droogte was niet alleen voor de spelttelers een grote stressfactor, ook de natuur kreeg er van langs. Alle Europese droogte records zijn gebroken, rivieren bereikten hun laagste stand ooit. Veel gewassen hebben het zwaar gehad en oogsten vallen wel tot 20 procent lager uit in Nederland, maar ook in heel Noord Europa. De prijs van tarwe is hierdoor dertig procent gestegen vergeleken met vorig jaar.

Lössgrond

De oogst van de Kollenberger Spelt is door de droogte ook wat lager uitgevallen maar vergeleken met de telers die op zandgronden telen, valt het mee. Zandgrond houdt het water minder goed vast dan de Limburgse lössgrond. De Kollenberger Spelt is gezaaid in de periode oktober-november en heeft hierdoor in de aanloop naar de wintertijd tijd om zich te wortelen. Na de winter heeft de spelt een voorsprong op de zomergranen en is al dieper geworteld. Spelt heeft dus in perioden van extreme droogte een voorsprong op zomergranen, de wortels kunnen het dieper liggende water in de droge periodes bereiken.

Altijd op de hoogte blijven?