Geen prijsstijging bij Kollenberger Spelt

voor bericht kollenberger spelt

Kollenberger Spelt heeft besloten de prijzen niet te verhogen na de uitschieter van ons klimaat afgelopen zomer.

De zomer van 2018 was erg droog, zonnig en warm. Voor gewassen was het een moeilijke periode. Hierdoor vinden er diverse prijsstijgingen plaats van grondstoffen voor de bakkerij. Ook de oogst van Kollenberger Spelt was ruim drie weken eerder binnen dan normaal. “We moeten erg opletten wanneer we gaan oogsten, de bakkwaliteit is namelijk erg afhankelijk van het moment van oogsten.”, aldus speltteler Winand Vogels.

Stressfactor

De droogte was niet alleen voor de spelttelers een grote stressfactor, ook de natuur kreeg er van langs. Alle Europese droogte records zijn gebroken, rivieren bereikten hun laagste stand ooit. Veel gewassen hebben het zwaar gehad en oogsten vallen wel tot 20 procent lager uit in Nederland, maar ook in heel Noord Europa. De prijs van tarwe is hierdoor dertig procent gestegen vergeleken met vorig jaar.

Lössgrond

De oogst van de Kollenberger Spelt is door de droogte ook wat lager uitgevallen maar vergeleken met de telers die op zandgronden telen, valt het mee. Zandgrond houdt het water minder goed vast dan de Limburgse lössgrond. De Kollenberger Spelt is gezaaid in de periode oktober-november en heeft hierdoor in de aanloop naar de wintertijd tijd om zich te wortelen. Na de winter heeft de spelt een voorsprong op de zomergranen en is al dieper geworteld. Spelt heeft dus in perioden van extreme droogte een voorsprong op zomergranen, de wortels kunnen het dieper liggende water in de droge periodes bereiken.

Lees ook
Nieuwe innovatie voor snelle analyse tarwe

Nieuwe innovatie voor snelle analyse tarwe

Tarwe is een van de meest verbouwde gewassen in Nederland. De nieuwe innovatie Finder SD van Hiperscan maakt het mogelijk om de kwaliteit van dit gewas in 7 seconden te bepalen. Traditionele methodes doen er vaak uren over om de samenstelling van tarwe te analyseren. De Finder SD maakt gebruik van Nabij Infrarood (NIR). Dit maakt het...

Hoe belangrijk zijn vezels?

Hoe belangrijk zijn vezels?

Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zit boordevol vezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies? Stichting Ambachtelijke Bakkerij legt dit uit. Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij Wat zijn voedingsvezels? Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zitten boordevol voedingsvezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies?...

NBC onderzoekt: Nederlander gehecht aan brood

NBC onderzoekt: Nederlander gehecht aan brood

Een boterham met hagelslag, Nederlandser kan bijna niet. De Nederlander is nog altijd erg gehecht aan het consumeren van brood. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum samen met het bureau Blauw Research. 74 procent van de Nederlanders ziet brood als een cultureel erfgoed. Ook kan een merendeel van de Nederlanders zich geen leven...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...