Echte Bakkers tellen hun zegeningen

Geert Caniels_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

"We zijn blij dat Echte Bakkers gemengde bedrijven zijn en dat de bakkers in Nederland open mochten blijven in tegenstelling tot veel andere landen in Europa.” Zo vat Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, de afgelopen periode samen. “Maar natuurlijk zijn er ook onder de Echte Bakkers bedrijven die het nu heel moeilijk hebben.”

Ook al worden de regels langzaamaan wat soepeler, corona en de maatregelen daaromheen hebben nog veel invloed op mkb-ondernemers. Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, kan vanuit de Echte Bakkers gelukkig wel wat positieve geluiden laten horen. “Echte Bakkers zijn gemengde bedrijven en dat is in deze tijd goed voor de inkomsten. De meeste bakkers merkten een afname in banket, want er werd zeker in maart en april veel minder gevierd. Maar over het algemeen stegen de inkomsten – vergeleken met deze periode vorig jaar – vooral door de verkoop van brood; dat is een basisvoedingsmiddel in Nederland.” Als redenen noemt hij dat consumenten teruggrijpen op vertrouwde merken en dat ze wat banger zijn geworden om naar supermarkten te gaan. “Bovendien: nu mensen thuis werken, eten ze niet meer in bedrijfsrestaurants en wordt de lunch vaker bij de bakker gehaald.”

Moeilijker in toeristische gebieden

Maar ondanks dat goede nieuws voor een groot deel van de Echte Bakkers, zijn er helaas ook bedrijven waarvoor dat anders is. Caniels: “Als je voorheen 80 procent van je producten aan de horeca leverde, dan kun je nu met die resterende 20 procent niet eens je vaste lasten betalen.” Ook in bepaalde gebieden ziet Caniels bakkers die het moeilijker hebben. “Als je normaal vanaf Pasen een stijgende lijn ziet, doordat je in een toeristisch gebied zit waar het steeds drukker wordt in deze maanden, dan heb je daar je bedrijfsvoering op afgestemd. Dan heb je het moeilijk nu dat toerisme achterblijft.”

Geen tweede coronagolf

Datzelfde geldt ook voor bakkers in winkelstraten en -centra. “Als er voorheen 100 winkels open waren en nu maar vijf, dan vindt er natuurlijk veel minder kruisbestuiving plaats.” Nu de regels weer wat worden versoepeld en mensen weer meer naar buiten gaan, komt daar wel wat verandering in. “Hopelijk komt er geen tweede coronagolf en gaat het vanaf nu de goede kant op. En nogmaals: we prijzen ons gelukkig dat we gemengde bedrijven zijn en dat bakkers open mochten blijven. Daar heeft de NBOV zich hard voor gemaakt en dat hebben ze goed gedaan moet ik zeggen.”

Dossiers
Lees ook
Belgische chocolatier maakt bonbons geïnspireerd door coronavaccins

Belgische chocolatier maakt bonbons geïnspireerd door coronavaccins

Ook de Belgen zitten middenin de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Chocolatier Fangio De Baets van Chocolaterie Pralinette in Brugge laat zich hier door inspireren en brengt speciale bonbons op de markt. Met namen als Astra Zero, Spoedniet en Modernia verwijzen deze naar de coronavaccins.

'Doe vooral waar je goed in bent'

'Doe vooral waar je goed in bent'

Banketbakkerij Roos in Bergen (NH) heeft een kleine productieruimte, waar een maximale omzet wordt gedraaid. Eigenaar Elco Oudshoorn piekert er echter niet over om de productie te verplaatsen naar een industrieterrein of groter pand. “Ik wil het zó, middenin het gemoedelijke centrum van Bergen en vooral doen wat ik leuk vind.”

Nijkamp, De Echte Bakker wint paasbrodenkeuring van het Echte Bakkersgilde

Nijkamp, De Echte Bakker wint paasbrodenkeuring van het Echte Bakkersgilde

Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen won 18 maart de landelijke paasbrodenkeuring van het Echte Bakkersgilde. De tweede plaats was voor Joost Snijders uit Stramproy en de derde plaats ging naar Timmer uit Gasselte.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...