Echte Bakkers tellen hun zegeningen

Geert Caniels_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

"We zijn blij dat Echte Bakkers gemengde bedrijven zijn en dat de bakkers in Nederland open mochten blijven in tegenstelling tot veel andere landen in Europa.” Zo vat Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, de afgelopen periode samen. “Maar natuurlijk zijn er ook onder de Echte Bakkers bedrijven die het nu heel moeilijk hebben.”

Ook al worden de regels langzaamaan wat soepeler, corona en de maatregelen daaromheen hebben nog veel invloed op mkb-ondernemers. Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, kan vanuit de Echte Bakkers gelukkig wel wat positieve geluiden laten horen. “Echte Bakkers zijn gemengde bedrijven en dat is in deze tijd goed voor de inkomsten. De meeste bakkers merkten een afname in banket, want er werd zeker in maart en april veel minder gevierd. Maar over het algemeen stegen de inkomsten – vergeleken met deze periode vorig jaar – vooral door de verkoop van brood; dat is een basisvoedingsmiddel in Nederland.” Als redenen noemt hij dat consumenten teruggrijpen op vertrouwde merken en dat ze wat banger zijn geworden om naar supermarkten te gaan. “Bovendien: nu mensen thuis werken, eten ze niet meer in bedrijfsrestaurants en wordt de lunch vaker bij de bakker gehaald.”

Moeilijker in toeristische gebieden

Maar ondanks dat goede nieuws voor een groot deel van de Echte Bakkers, zijn er helaas ook bedrijven waarvoor dat anders is. Caniels: “Als je voorheen 80 procent van je producten aan de horeca leverde, dan kun je nu met die resterende 20 procent niet eens je vaste lasten betalen.” Ook in bepaalde gebieden ziet Caniels bakkers die het moeilijker hebben. “Als je normaal vanaf Pasen een stijgende lijn ziet, doordat je in een toeristisch gebied zit waar het steeds drukker wordt in deze maanden, dan heb je daar je bedrijfsvoering op afgestemd. Dan heb je het moeilijk nu dat toerisme achterblijft.”

Geen tweede coronagolf

Datzelfde geldt ook voor bakkers in winkelstraten en -centra. “Als er voorheen 100 winkels open waren en nu maar vijf, dan vindt er natuurlijk veel minder kruisbestuiving plaats.” Nu de regels weer wat worden versoepeld en mensen weer meer naar buiten gaan, komt daar wel wat verandering in. “Hopelijk komt er geen tweede coronagolf en gaat het vanaf nu de goede kant op. En nogmaals: we prijzen ons gelukkig dat we gemengde bedrijven zijn en dat bakkers open mochten blijven. Daar heeft de NBOV zich hard voor gemaakt en dat hebben ze goed gedaan moet ik zeggen.”

Dossiers
Lees ook
Afstand houden blijkt lastig

Afstand houden blijkt lastig

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? In Bakkers in bedrijf 6-2020 vertellen medewerkers hoe zij de coronatijd ervaren. Vandaag het verhaal van...

Bakeplus verschuift Open Huis naar 2021

Bakeplus verschuift Open Huis naar 2021

Bakeplus heeft vanwege het coronavirus besloten om het Open Huis te verplaatsen naar het voorjaar van 2021. Hoewel evenementen binnen de anderhalvemeter samenleving weer zijn toegestaan, moeten bijeenkomsten met grote groepen mensen worden voorkomen. Daarom verschuift Bakeplus het evenement naar maandag 1 maart 2021.

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

De coronamaatregelen worden en versoepelt en de horeca mag - onder voorwaarden weliswaar - weer open. Om de horeca-ondernemers een hart onder de riem te steken deelde Prestige Fruit in totaal 600 kilo aardbeien uit onder foodprofessionals.

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...