Echte Bakkers tellen hun zegeningen

Geert Caniels_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

"We zijn blij dat Echte Bakkers gemengde bedrijven zijn en dat de bakkers in Nederland open mochten blijven in tegenstelling tot veel andere landen in Europa.” Zo vat Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, de afgelopen periode samen. “Maar natuurlijk zijn er ook onder de Echte Bakkers bedrijven die het nu heel moeilijk hebben.”

Ook al worden de regels langzaamaan wat soepeler, corona en de maatregelen daaromheen hebben nog veel invloed op mkb-ondernemers. Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, kan vanuit de Echte Bakkers gelukkig wel wat positieve geluiden laten horen. “Echte Bakkers zijn gemengde bedrijven en dat is in deze tijd goed voor de inkomsten. De meeste bakkers merkten een afname in banket, want er werd zeker in maart en april veel minder gevierd. Maar over het algemeen stegen de inkomsten – vergeleken met deze periode vorig jaar – vooral door de verkoop van brood; dat is een basisvoedingsmiddel in Nederland.” Als redenen noemt hij dat consumenten teruggrijpen op vertrouwde merken en dat ze wat banger zijn geworden om naar supermarkten te gaan. “Bovendien: nu mensen thuis werken, eten ze niet meer in bedrijfsrestaurants en wordt de lunch vaker bij de bakker gehaald.”

Moeilijker in toeristische gebieden

Maar ondanks dat goede nieuws voor een groot deel van de Echte Bakkers, zijn er helaas ook bedrijven waarvoor dat anders is. Caniels: “Als je voorheen 80 procent van je producten aan de horeca leverde, dan kun je nu met die resterende 20 procent niet eens je vaste lasten betalen.” Ook in bepaalde gebieden ziet Caniels bakkers die het moeilijker hebben. “Als je normaal vanaf Pasen een stijgende lijn ziet, doordat je in een toeristisch gebied zit waar het steeds drukker wordt in deze maanden, dan heb je daar je bedrijfsvoering op afgestemd. Dan heb je het moeilijk nu dat toerisme achterblijft.”

Geen tweede coronagolf

Datzelfde geldt ook voor bakkers in winkelstraten en -centra. “Als er voorheen 100 winkels open waren en nu maar vijf, dan vindt er natuurlijk veel minder kruisbestuiving plaats.” Nu de regels weer wat worden versoepeld en mensen weer meer naar buiten gaan, komt daar wel wat verandering in. “Hopelijk komt er geen tweede coronagolf en gaat het vanaf nu de goede kant op. En nogmaals: we prijzen ons gelukkig dat we gemengde bedrijven zijn en dat bakkers open mochten blijven. Daar heeft de NBOV zich hard voor gemaakt en dat hebben ze goed gedaan moet ik zeggen.”

Dossiers
Lees ook
Corona-update: de laatste voorschriften voor bakkers met horecafunctie

Corona-update: de laatste voorschriften voor bakkers met horecafunctie

In de persconferentie van 18 augustus gaf Rutte aan dat de horeca de regels goed naleeft. Tegelijkertijd is corona verre van onder controle in Nederland. Het blijft dus belangrijk dat iedereen zich hier aan blijft houden. Hieronder de laatste voorschriften voor bakkers met een lunchroom of terras van de NBOV.

Voorbeeld registratieformulier gasten IJssalon

Voorbeeld registratieformulier gasten IJssalon

Vanaf 10 augustus moeten horecaondernemers alle gasten vragen om zich te registreren. Dit geldt ook voor ijssalons met zitgelegenheid. Hoe moet zo'n registratieformulier eruit zien? De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum helpt ijssalons hierbij en deelt een registratieformulier.

Ambachtelijk IJscentrum past coronaprotocol voor ijssalons aan

Ambachtelijk IJscentrum past coronaprotocol voor ijssalons aan

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum past het bestaande coronaprotocol aan naar de nieuwe voorwaarden. Vanaf 10 augustus worden de maatregelen om het coronavirus te bestrijden uitgebreid. “We gingen natuurlijk voor een geleidelijke afschaling van maatregelen”, zegt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging weten. “Helaas geldt hier: één stap...

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...