Brood van 4500 jaar oude gist

brood oud egyptisch gist

Natuurkundige Seamus Blackley bakte vorige week een brood met 4500 jaar oude gist. Op twitter legde hij het hele proces vast. Duizenden mensen deelden zijn tweets.

Blackley heeft veel interesse in het oude Egypte en is ook een enthousiaste hobbybakker. Hij wilde een brood maken, zoals de oude Egyptenaren aten. Hij was er al achter hoe hij brood kon bakken van de oude graansoorten gerst en eenkoorn. Eén ingrediënt ontbrak nog: antieke gist.

Met behulp van archeoloog Dr. Serena Love en microbioloog Richard Bowman lukte het hem om gistmonsters te halen uit oude Egyptische potten, afkomstig van de collectie van het Boston Museum of Fine Arts en het Harvards Peabody Museum. Deze monsters gingen grotendeels naar een laboratorium om getest te worden, maar Blackley bewaarde ook wat voor zichzelf om thuis mee te experimenteren.

De eerste stap was om het eeuwenoude gist te activeren. Blackley voedde het 'slapende' staaltje met water en oude graansoorten. Hiervoor maakte hij zelf bloem van gerst en eenkoorn. "Moderne tarwe werd uitgevonden lang nadat deze organismen gingen slapen”, verklaart hij op Twitter zijn keuze voor de oude graansoorten. Na een week voeden was het klaar voor gebruik. "Het ruikt anders dan moderne desems" zei hij. "De bubbels waren kleiner, minder prikkelend maar actiever".

Met het mengsel lukte het Blackley om een brood te bakken. Het brood, dat hij voorzag van een hiëroglief, leek qua uiterlijk sprekend op een modern zuurdesembrood. Maar de smaak was wel anders. "Het is veel zoeter en rijker dan het zuurdesem waar wij aan gewend zijn", vertelde hij. "De kruim is licht en luchtig, zeker voor een brood dat voor 100 procent uit oude granen bestaat."

 

Lees ook
‘Je moet geen bakker worden als je niet vroeg op wil staan’

‘Je moet geen bakker worden als je niet vroeg op wil staan’

Mark van Dalen (27) heeft samen met zijn vrouw Willemien banketbakkerij Stam overgenomen in Capelle aan den IJssel. “Ik probeer altijd door het oog van de klanten naar mijn winkel te kijken. Het geeft altijd een goed gevoel als alles goed staat en de schappen aan het eind van de dag leeg zijn.”

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Hoe kan ik mijn klanten helpen met de juiste keuze van brood – en inspelen op alle hypes en trends van deze tijd?

Het moment van aankoop en consumptie van brood komt samen

Het moment van aankoop en consumptie van brood komt samen

In het vorige artikel in Bakkers in bedrijf hebben we u geïntroduceerd in vijf belangrijke veranderingen in de verkoop van brood richting 2025. In dit artikel staan we stil bij misschien wel de belangrijkste van die vijf ontwikkelingen: het feit dat het moment van aankoop en consumptie van brood steeds dichterbij elkaar komt te liggen.

accountmanager zuid-west Nederland

accountmanager zuid-west Nederland

In deze functie ben je de schakel tussen de supermarktwinkels en het hoofdkantoor van een van de Retail klanten. Je richt je op het behouden en uitbouwen van omzet,...

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt koekenbakker en wil je aan de slag in een mooie en de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van...

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Naast het vele klantcontact en het actief meewerken in de winkel vallen de volgende taken ook in jouw functiepakket: coachen en motiveren van jouw team op de werkvloer...