Brood van 4500 jaar oude gist

brood oud egyptisch gist

Natuurkundige Seamus Blackley bakte vorige week een brood met 4500 jaar oude gist. Op twitter legde hij het hele proces vast. Duizenden mensen deelden zijn tweets.

Blackley heeft veel interesse in het oude Egypte en is ook een enthousiaste hobbybakker. Hij wilde een brood maken, zoals de oude Egyptenaren aten. Hij was er al achter hoe hij brood kon bakken van de oude graansoorten gerst en eenkoorn. Eén ingrediënt ontbrak nog: antieke gist.

Met behulp van archeoloog Dr. Serena Love en microbioloog Richard Bowman lukte het hem om gistmonsters te halen uit oude Egyptische potten, afkomstig van de collectie van het Boston Museum of Fine Arts en het Harvards Peabody Museum. Deze monsters gingen grotendeels naar een laboratorium om getest te worden, maar Blackley bewaarde ook wat voor zichzelf om thuis mee te experimenteren.

De eerste stap was om het eeuwenoude gist te activeren. Blackley voedde het 'slapende' staaltje met water en oude graansoorten. Hiervoor maakte hij zelf bloem van gerst en eenkoorn. "Moderne tarwe werd uitgevonden lang nadat deze organismen gingen slapen”, verklaart hij op Twitter zijn keuze voor de oude graansoorten. Na een week voeden was het klaar voor gebruik. "Het ruikt anders dan moderne desems" zei hij. "De bubbels waren kleiner, minder prikkelend maar actiever".

Met het mengsel lukte het Blackley om een brood te bakken. Het brood, dat hij voorzag van een hiëroglief, leek qua uiterlijk sprekend op een modern zuurdesembrood. Maar de smaak was wel anders. "Het is veel zoeter en rijker dan het zuurdesem waar wij aan gewend zijn", vertelde hij. "De kruim is licht en luchtig, zeker voor een brood dat voor 100 procent uit oude granen bestaat."

 

Lees ook
Verspillingsvrije Week van start

Verspillingsvrije Week van start

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, start voor de derde keer de Verspillingsvrije Week, een jaarlijks evenement van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.

Skyrbroodje - Eiwitrijk, vetvrij en toch romig

Skyrbroodje - Eiwitrijk, vetvrij en toch romig

Skyr komt van oudsher uit IJsland. Een zuivelproduct, ooit bedoeld voor mensen die in zware omstandigheden leefden. Het heeft een romige smaak, is vetvrij en eiwitrijk. Ideaal voor sporters, mensen die herstellende zijn en voor iedereen die lekker én gezond wil eten.

Twaalfduizend busbroden per uur

Twaalfduizend busbroden per uur

‘Deeg-sheeting’, robots, reproduceerbaarheid, meer broodsoorten en hygiëne: het zijn een paar technieken en ontwikkelingen die het industrieel bakken van brood de afgelopen twintig jaar flink hebben veranderd. Aart-Jan Hartman, commercieel directeur van Kaak, vertelt hoe brood toch ook een ambachtelijk product bleef.