Brood van 4500 jaar oude gist

brood oud egyptisch gist

Natuurkundige Seamus Blackley bakte vorige week een brood met 4500 jaar oude gist. Op twitter legde hij het hele proces vast. Duizenden mensen deelden zijn tweets.

Blackley heeft veel interesse in het oude Egypte en is ook een enthousiaste hobbybakker. Hij wilde een brood maken, zoals de oude Egyptenaren aten. Hij was er al achter hoe hij brood kon bakken van de oude graansoorten gerst en eenkoorn. Eén ingrediënt ontbrak nog: antieke gist.

Met behulp van archeoloog Dr. Serena Love en microbioloog Richard Bowman lukte het hem om gistmonsters te halen uit oude Egyptische potten, afkomstig van de collectie van het Boston Museum of Fine Arts en het Harvards Peabody Museum. Deze monsters gingen grotendeels naar een laboratorium om getest te worden, maar Blackley bewaarde ook wat voor zichzelf om thuis mee te experimenteren.

De eerste stap was om het eeuwenoude gist te activeren. Blackley voedde het 'slapende' staaltje met water en oude graansoorten. Hiervoor maakte hij zelf bloem van gerst en eenkoorn. "Moderne tarwe werd uitgevonden lang nadat deze organismen gingen slapen”, verklaart hij op Twitter zijn keuze voor de oude graansoorten. Na een week voeden was het klaar voor gebruik. "Het ruikt anders dan moderne desems" zei hij. "De bubbels waren kleiner, minder prikkelend maar actiever".

Met het mengsel lukte het Blackley om een brood te bakken. Het brood, dat hij voorzag van een hiëroglief, leek qua uiterlijk sprekend op een modern zuurdesembrood. Maar de smaak was wel anders. "Het is veel zoeter en rijker dan het zuurdesem waar wij aan gewend zijn", vertelde hij. "De kruim is licht en luchtig, zeker voor een brood dat voor 100 procent uit oude granen bestaat."

 

Lees ook
Royal Steensma werkt aan fundament

Royal Steensma werkt aan fundament

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op bij Royal Steensma. Onlangs maakte de producent van bakkerijgrondstoffen de overname van Bak Speciaal bekend. Binnenkort opent Royal Steensma twee moderne opleidingscentra waar jongeren worden klaargestoomd voor een carrière in de voedingsmiddelenindustrie. En ondertussen viert het bedrijf ook nog zijn 180-jarig...

Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Market Food Group en Albron vernieuwen bakkerijconcept Le Perron

Market Food Group en Albron vernieuwen bakkerijconcept Le Perron

Market Food Group introduceert samen met Albron het vernieuwde bakkerijconcept Le Perron. De formule Le Perron is gespecialiseerd in ambachtelijk brood en is al gevestigd in verschillende Nederlandse steden. Het concept is nu volledig up-to-date. De twee eerste vestigingen van Le Perron openen binnenkort en er volgen er meer.

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

In de deze uitdagende functie zal jij je bezighouden met verkoop van ambachtelijke brood en banketproducten aan diverse afnemers van vliegtuigcateraars tot hotelketens...