Brood van 4500 jaar oude gist

brood oud egyptisch gist

Natuurkundige Seamus Blackley bakte vorige week een brood met 4500 jaar oude gist. Op twitter legde hij het hele proces vast. Duizenden mensen deelden zijn tweets.

Blackley heeft veel interesse in het oude Egypte en is ook een enthousiaste hobbybakker. Hij wilde een brood maken, zoals de oude Egyptenaren aten. Hij was er al achter hoe hij brood kon bakken van de oude graansoorten gerst en eenkoorn. Eén ingrediënt ontbrak nog: antieke gist.

Met behulp van archeoloog Dr. Serena Love en microbioloog Richard Bowman lukte het hem om gistmonsters te halen uit oude Egyptische potten, afkomstig van de collectie van het Boston Museum of Fine Arts en het Harvards Peabody Museum. Deze monsters gingen grotendeels naar een laboratorium om getest te worden, maar Blackley bewaarde ook wat voor zichzelf om thuis mee te experimenteren.

De eerste stap was om het eeuwenoude gist te activeren. Blackley voedde het 'slapende' staaltje met water en oude graansoorten. Hiervoor maakte hij zelf bloem van gerst en eenkoorn. "Moderne tarwe werd uitgevonden lang nadat deze organismen gingen slapen”, verklaart hij op Twitter zijn keuze voor de oude graansoorten. Na een week voeden was het klaar voor gebruik. "Het ruikt anders dan moderne desems" zei hij. "De bubbels waren kleiner, minder prikkelend maar actiever".

Met het mengsel lukte het Blackley om een brood te bakken. Het brood, dat hij voorzag van een hiëroglief, leek qua uiterlijk sprekend op een modern zuurdesembrood. Maar de smaak was wel anders. "Het is veel zoeter en rijker dan het zuurdesem waar wij aan gewend zijn", vertelde hij. "De kruim is licht en luchtig, zeker voor een brood dat voor 100 procent uit oude granen bestaat."

 

Lees ook
Het moment van aankoop en consumptie van brood komt samen

Het moment van aankoop en consumptie van brood komt samen

In het vorige artikel in Bakkers in bedrijf hebben we u geïntroduceerd in vijf belangrijke veranderingen in de verkoop van brood richting 2025. In dit artikel staan we stil bij misschien wel de belangrijkste van die vijf ontwikkelingen: het feit dat het moment van aankoop en consumptie van brood steeds dichterbij elkaar komt te liggen.

Driekwart van Nederlanders eet te weinig vezels

Driekwart van Nederlanders eet te weinig vezels

Driekwart van Nederland krijgt te weinig vezels binnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder zo’n 18.000 respondenten van de ‘Hoe gezond is jouw buik’-test.

Een goeie bakker. De bedrijfsgeschiedenis van Van der Meer & Schoep brood en banket

Een goeie bakker. De bedrijfsgeschiedenis van Van der Meer & Schoep brood en banket

In dit prachtig vormgegeven koffietafelboek beschrijft Aad Koster de geschiedenis van het bedrijf Van der Meer & Schoep van het prille begin in 1886 tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. Aad Koster schrijft dit impliciet als een ‘in memoriam’ voor zijn vader, Mellius Koster.

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...