Bakkers dreigen met neerleggen werk

Als werkgevers niet met meer loon en betere arbeidsvoorwaarden over de brug te komen, dreigen Nederlandse bakkers het werk neer te leggen. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn vastgelopen. Volgens vakbond FNV was het eindbod van de werkgevers niet echt de moeite waard.

Loonsverhoging

De bakkers eisen onder meer een loonsverhoging van 2,25 procent, terwijl volgens FNV de werkgevers niet verder willen gaan dan een loonstijging van 1 procent. Verder willen de bakkers reparatie van het derde jaar WW en afschaffing van wachtdagen bij ziekte.

Cao Bakkersbedrijf

Bij de cao Bakkersbedrijf zijn ongeveer 38.000 bakkers aangesloten. Vijftig van hen zullen voorafgaand aan de ledenvergadering van de Nederlandse Brood- En Banketbakkers Ondernemers Vereniging op dinsdag een petitie aanbieden om hun eisen kracht bij te zetten. FNV zegt dat deze petitie als een ultimatum geldt richting werkgevers en sluit stakingen niet uit.

Lees ook
Akkoord over nieuwe tweejarige cao voor bakkers

Akkoord over nieuwe tweejarige cao voor bakkers

Er is een akkoord over een tweejarige cao (1-6-2021 t/m 31-5-2023) tussen FNV en wekgeversorganisaties. Voor industriële bakkers geldt een loonstijging van 6,6% over de looptijd van de cao. De cao lonen voor ambachtelijke bakkers stijgen met 7%.

Geen akkoord over nieuwe cao voor bakkers

Geen akkoord over nieuwe cao voor bakkers

De laatste ronde van de onderhandelingen over een nieuwe cao bakkersbedrijf op 20 december heeft geen cao-akkoord opgeleverd. Daarom hebben werkgeversorganisaties NVB en NBOV een eindbod neergelegd. Vakorganisaties FNV en CNV roepen hun achterban op het eindbod af te wijzen.

Wat mag je van je medewerkers vragen?

Wat mag je van je medewerkers vragen?

De decembermaand staat garant voor drukte en goede omzetten. Om die periode tot een succes te maken, wordt er een flink beroep gedaan op alle werknemers. Wat mag je als ondernemer van mensen vragen?