Onderhandelingsresultaat voor cao Ambachtelijke Bakkerijen bereikt

1 november 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Maranda Vandergriff via Unsplash
Het onderhandelingsresultaat voor een eigen cao Ambachtelijke Bakkerijen is door een grote meerderheid van de FNV-leden goedgekeurd, maakt de vakbond bekend. Daarmee is de nieuwe cao een feit. Er is 13,75% loonsverhoging over een looptijd van 21 maanden afgesproken.

Het onderhandelingsresultaat houdt in dat er vanaf nu twee aparte cao’s zijn voor industriële bakkerijen en ambachtelijke bakkerijen. De werkgeversverenigingen NVB en NBOV gaan los van elkaar verder. De FNV laat daarom weten dat ze voor de volgende cao’s met de verenigingen apart om tafel gaan.

De loonsverhogingen voor de ambachtelijke bakkerijen zijn:

  • Per 1-12-2023: 6% erbij
  • Per 1-6-2024: 5% erbij
  • Per 1-1-2025: 2,75% erbij

Gemiddeld komt dit neer op een loonsverhoging van 7,86% op jaarbasis.

Ook is er afgesproken om per 1-1-2024 de eerste trede in het loongebouw te schrappen. Hetzelfde gebeurt weer per 1-1-2025, dan wordt de huidige trede 2 geschrapt. Het startsalaris binnen de ambachtelijke bakkerijen wordt daarmee hoger.

De vakbonden werken samen met de NBOV aan een definitieve cao-tekst. Inhoudelijk zal er aan de cao niets veranderen, zegt de FNV. De vakbond kondigt op hun website aan dat ze de komende tijd aan de slag gaan om de vakbondsmacht binnen Ambachtelijke Bakkerijen te versterken.  

Altijd op de hoogte blijven?