Bakkers in bedrijf | editie 1-2023

In deze editie:
ACTUEEL
Redactioneel
Uit de branche
Ramon Huigsloot: ‘Met gedrevenheid begint alles in het leven’
AMBACHT
Column Arend Kisteman
Plek om elkaar te ontmoeten - Beurs stimuleert contact en samenwerking
Binnenkijken bij De Ambachterij
Best of Mondial du Pain
Coupe du Monde de la Pâtisserie
Recept Daan Filius
GRONDSTOFFEN
Vier belevingswerelden - Emoties beïnvloeden de meeste keuzes
Veganplein toont innovaties: ‘Vegan is geen kortstondige trend’
PRODUCTIE
Ten Brinke bundelt concepten
ONDERNEMEN
Column Silvia van Nieuwland
Energieprofiel helpt kosten besparen - Besparen was nog nooit zo noodzakelijk
Financieel
Kennistheater op Bakkersvak - Ivo van Dijkhuizen praat met ondernemers
Vraagbaak
De toekomst: Jiska Lobbert
Boeken
In deze editie
Ivo van Dijkhuizen in gesprek over ondernemersvragen op Bakkersvak
Voor welke uitdagingen sta je als ondernemer en hoe ga je hiermee om? Tijdens Bakkersvak kun je hierover in gesprek met Ivo van Dijkhuizen van PAKHUIS foodmarketing. In het kennistheater bespreekt hij actuele ondernemersvragen en stellingen uit de bakkerijsector.
Trainen voor Tokio: Hiljo Hillebrand en Renske Huyben bereiden zich voor op Best of Mondial du Pain
Op 2 en 3 maart vertegenwoordigen Renske Huyben en Hiljo Hillebrand Nederland tijdens de internationale wedstrijd Best of Mondial du Pain. In de weken voor de wedstrijd doen ze er alles aan om zo voorbereid mogelijk naar Japan te gaan.
Coupe du Monde de la Pâtisserie is een bron van inspiratie
Op 21 januari 2023 won Japan de Coupe du Monde de la Pâtisserie op de Sirha Lyon. De beurs Sirha en de wedstrijd leveren bakkers altijd veel inspiratie op. En om zelf ook met prijswinnende creaties aan de slag te kunnen, vertaalde Debic een aantal van de wedstrijdtaarten naar recepten die een banketbakker zelf kan maken.
Dutch Pastry Award 2023: ‘Prima animo om aan wedstrijd deel te nemen’
Tijdens Bakkersvak van 5 tot en met 7 maart wordt voor de 24ste keer om de Dutch Pastry Award gestreden. De winnaar wordt een jaar aspirant-lid van het Dutch Pastry Team met de bedoeling daarna volwaardig lid te worden.
Van nacht naar dag
Gunstigere werktijden, smaakvoller brood en lagere energiekosten; overstappen op een uitgesteld proces (met een verlengde narijs) heeft bakker Henrik Wullems van De Ambachterij veel voordelen opgeleverd. Hij gaat erover in gespek met Meester Boulanger Reindert Hameeteman, als bakkers onder elkaar.
Column | Verbaasd
De laatste tijd verbaas ik me nogal eens over de overheid, die een probleem op het gebied van wetgeving of subsidie niet oplost door het probleem aan te pakken, maar er weer een nieuwe regel aan toevoegt waardoor het wel zou moeten werken. Gek worden we ervan.
Boulangerie volgens een ‘koekenbakker’
Na Patisserie, Chocolaterie en Glacerie stort Meester Patissier en Meesterijsbereider Hidde de Brabander zich op Boulangerie. Opvallend, want De Brabander ziet zichzelf vooral als banketbakker of ‘die koekenbakker’ zoals collega Hiljo Hillebrand hem in het voorwoord noemt.
‘Het is een uitdaging om alles in balans te krijgen’
Tijdens een stage ontdekte Jiska Lobbert (21) hoe leuk het bakkersvak is. Haar enthousiasme groeide, net als haar talent. Het winnen van de Gouden Gard 2022, de vakwedstrijd voor jonge patissiers, is eigenlijk alleen nog maar het begin van haar carrière.
Is koolhydraatarm brood nog steeds in?
Koolhydraten waren lange tijd de grote boosdoeners. Hoe is dat nu? De trends én de regels op een rij.
Voorkomen is beter dan genezen
Regelmatig staan wij ondernemers bij als er sprake is van een vermoeden van diefstal of fraude. Zo reed ik onlangs op een stralend zonnige zaterdag naar een winkel voor een ontslag op staande voet.