Foto's: Erik Bolier, Ramon Huigsloot
Tijdens Bakkersvak van 5 tot en met 7 maart wordt voor de 24ste keer om de Dutch Pastry Award gestreden. De winnaar wordt een jaar aspirant-lid van het Dutch Pastry Team met de bedoeling daarna volwaardig lid te worden.
Het thema van wedstrijd is dit jaar ‘muziek’. Acht kandidaten gaven zich op en zij hebben zich een jaar lang op hun showstuk kunnen toeleggen. Ramon Huigsloot, bestuurslid Sponsorzaken van het organiserende Dutch Pastry Team (DPT) en zelf in 2010 winnaar van de Dutch Pastry Award, vertelt dat de patissiers die meedoen aan de jaarlijkse wedstrijd regelmatig afkomstig zijn van gerenommeerde patisserieën, hotels en restaurants. "Maar dat is zeker geen must.Mensen moeten vooral gedreven zijn en een goede patissier willen worden. Met gedrevenheid begint sowieso alles in het leven”, aldus de patissier in hart en nieren.
Ramon Huigsloot
Leeftijd: 38
Beroep:
Pastry Advisor bij Koninklijke Zeelandia Groep
Voorheen: Pastry Chef bij Steigenberger Kurhaus Hotel en Huize van Wely
Functie: Bestuurslid Sponsorzaken
Wedstrijden: Winnaar Dutch Pastry Award (2010), Winnaar Dutch Chocolate Masters (2015), Super Finalist World Chocolate Masters (2015)
Prima animo
De inwoner van Bergschenhoek signaleert dat er de laatste jaren weer prima animo is om aan de wedstrijd mee te doen en de organisatoren zijn dan ook tevreden met de acht aanmeldingen. Naast de Dutch Pastry Award – waarbij de deelnemers een volledig eetbaar showstuk moeten indienen van bijvoorbeeld suiker, chocolade of marsepein plus drie identieke taarten – is er ook nog de meer laagdrempelige wedstrijd om de Beste Bonbon van Nederland. Hiervoor hebben zich dertig deelnemers ingeschreven waarvan er uiteindelijk twintig zijn toegelaten tot de wedstrijd. De showstukken, taarten en bonbons worden op de beurs zelf gejureerd. De jury bestaat uit een aantal leden van het DPT en een aantal gastjuryleden, waarvan Huigsloot de naam van de wereldberoemde Belgische chocolatier Patrick Aubrion al prijs kan geven. “We zijn daarnaast nog bezig met een heel gerenommeerde patissier, maar daar kunnen we de naam nog niet van noemen, want hij heeft nog niet toegezegd.”
De komende winnaar van de Dutch Pastry Award wordt de opvolger van Lotte van Gorp, die de wedstrijd in 2022 won.
Naast de beide wedstrijden zijn de leden van het DPT ook nog op andere manieren actief tijdens Bakkersvak. Zo is er een showtafel met prachtige staaltjes patisserie om de bezoekers van de beurs te inspireren. En ze verzorgen dagelijks demonstraties om jonge mensen voor het vak te motiveren.
Coupe du Monde
Het DPT werd in 1999 opgericht en onder die vlag deden toen drie Nederlandse toppatissiers mee aan de Coupe du Monde de Pattiserie in Lyon: Robèrt van Beckhoven, Jeroen Goossens en Rudolph van Veen. (Hun collega’s Jacques van Bragt, Winny Jansen en Jos den Otter waren hen overigens in 1995 en 1997 al voorgegaan, toen echter nog niet onder de vlag van het DPT.) Om voor een continue aanwas van het DPT te zorgen, werd een jaar later - in 2000 - de Dutch Pastry Award in het leven geroepen, met Ivo Wolters als de eerste winnaar. En daarmee was de traditie van een jaarlijkse competitie geboren. Het DPT deed daarna nog diverse keren in wisselende samenstellingen mee aan de Coupe du Monde en andere internationale vakwedstrijden.
Beste Bonbon van Nederland
Sinds 2020 organiseert het Dutch Pastry Team ook de wedstrijd ‘Beste Bonbon van Nederland’. Jaarlijks ontwikkelen leden van het Dutch Pastry Team een bonbonmal in samenwerking met Chocolate World. Deelnemers aan de wedstrijd gebruiken deze mal voor hun inzending. De Dutch Pastry Team-jury beoordeelt dinsdag 7 maart de bonbons op techniek, structuur en smaak.
Groter doel
Het grotere doel van het DPT is inmiddels breder dan deelname aan internationale vakwedstrijden, zoals bijvoorbeeld de World Chocolate Masters waar onlangs Carlo Midiri aan deelnam. Het team richt zich ook op andere promotie van het vak: “Regelmatig verschijnen recepten van ons in Bakkers in bedrijf en wij zijn op social media actief. Daarnaast verzorgen wij onder meer recepten en marketing voor en demonstraties bij partners, die het op hun beurt mogelijk maken dat de chefs van ons team er onberispelijk bij lopen en aan wedstrijden kunnen deelnemen. En uiteindelijk ook dat wij in een stand op Bakkersvak aanwezig kunnen zijn.” Lid van het DPT word je in principe alleen via het winnen van de Dutch Pastry Award, maar incidenteel wordt daar wel eens van afgeweken, vertelt Huigsloot. “Zo zijn ook de nummers 1 tot en met 3 wel eens uitgenodigd om aspirant-lid te worden of is iemand gevraagd vanwege zijn speciale kwaliteiten. Maar 95 procent van de leden zijn dat uiteindelijk geworden doordat ze de Dutch Pastry Award hebben gewonnen.”
Ramon Huigsloot (38) is sinds ruim anderhalf jaar bestuurslid Sponsorzaken van het DPT, en was daarvoor tien jaar lang lid van het team nadat hij in 2010 de Dutch Pastry Award had gewonnen. Na een jaar aspirant-lid werd Huigsloot in 2011 lid van het team. “Ik wilde een keer aan een internationale wedstrijd meedoen. Ik heb toen het team dat in 2012 meedeed aan het World Pastry Team Championship in Las Vegas twee jaar lang geholpen in de voorbereiding en tijdens de wedstrijd. Het team bestond toen uit Jan-Willem Jansen, Daniël Jongsma en Ronald van Haarlem. Ik heb toen geleerd hoe je zo’n wedstrijd aanpakt. Wat komt erbij kijken en wat moet je ervoor laten. Daarna wilde ik er zelf een keer staan tijdens een wedstrijd.” Dat werden de World Chocolate Masters in Parijs in 2015, nadat Huigsloot in dat jaar de Dutch Chocolate Masters had gewonnen. Huigsloot werd zevende in de finale in Parijs, nadat hij de halve finale met twintig deelnemers had overleefd. Hij kijkt met een heel goed gevoel terug op die finaleplaats. “Ik heb alles gegeven en iedereen heeft daaraan meegewerkt. Zowel het team, mijn werkgever als mijn familie.” Huigsloot werd bij die deelname begeleid door Jeroen Goossens, die zelf meerdere keren meedeed aan de Coupe du Monde met een zilveren plek in 2005 in Parijs als absoluut hoogtepunt. In het dagelijks leven werkt Huigsloot bij Zeelandia. Hij koos daar bewust voor om in Parijs mee te kunnen doen. Daarvoor had hij namelijk bij zowel Huize van Wely als bij het Kurhaus gewerkt, waar hij chef-patissier was. “Deelname aan zo’n wedstrijd is niet te combineren met zo’n baan waarbij je soms wel eens honderd uur in een week maakt."
Gewoon doen
Huigsloot nam in 2020 afscheid van het team. “Ik heb een jong gezin en ben regelmatig voor mijn werk op reis. Maar na een jaar begon het toch weer te kriebelen. En een aantal jongens had ook gevraagd of ik niet in het bestuur wilde komen. Toen ik het thuis voorlegde aan mijn vrouw was haar reactie ‘Waarom zou je het niet gewoon doen?’. Ik vond dat eigenlijk zelf ook. En ik vind het mooi dat ik op deze manier weer iets voor het team kan betekenen. Het voordeel daarbij is dat ik bij Zeelandia veel organisatorisch werk doe en met die kennis kan ik het team weer helpen.”
Kandidaten Dutch Pastry Award 2023
Deze acht kandidaten strijden maandag 6 maart om de Dutch Pastry Award 2023:
Nick Banus (Patisserie Tummers)
Raoul Andriessen (Piva Antwerpen)
Carlo Lennarts (Smullies)
Luuk Renckes (Pralínea Chocolaterie)
Laurens de Smet (Chocolate Nation Antwerpen)
Mirthe van Bergen (Carpe Diem)
Niels Meijer (Bakkerij Deterd)
Jenna Kaal (Amstel Hotel)