Koolhydraten waren lange tijd de grote boosdoeners. Hoe is dat nu? De trends én de regels op een rij.

Waar een aantal jaar geleden populaire dieetgoeroes en zelfbenoemde voedingskundigen verkondigden dat een low-carbdieet, oftewel een dieet met weinig koolhydraten, beter voor je was en hielp met afvallen, lijkt deze trend op zijn retour. Deze groep is minder vocaal. Cijfers bevestigen dat ook. Uit de nieuwste consumentenonderzoeken blijkt dat maar weinig mensen brood associëren met ongezond of koolhydraten. Sterker nog: Nederlanders uiten zich heel positief over brood, met name over volkoren. Ze waarderen brood, omdat het lekker, voedzaam, gezond én betaalbaar (!) is.

Volkoren meest gezond

Wellicht heeft u in januari, de maand van goede voornemens en gezonder leven, klanten die vragen om brood met minder koolhydraten. En wij zouden de laatste zijn om tegen u als ondernemer te zeggen dat u dit brood niet moet verkopen. Maar vanuit gezondheidsoogpunt blijft volkorenbrood een prima keuze, ook bij afvallen. Volkorenbrood is een koolhydraatbron die veel vezels bevat. En juist dat maakt dat volkorenbrood gunstig is voor de gezondheid. ‘Gewoon’ volkorenbrood bevat vaak evenveel en soms zelfs minder calorieën dan brood met minder koolhydraten. En uiteindelijk bepalen die calorieën of we in gewicht aankomen of niet. Eet je meer dan je verbruikt, dan kom je aan. Het maakt daarbij niet uit of die calorieën komen uit koolhydraten, vet of eiwit. Voor wie gezonder wil leven of minder koolhydraten binnen wil krijgen, helpt het vooral om minder koek, cake of frisdrank te nemen.

Voor het imago van brood overall is brood met minder koolhydraten misschien ook helemaal niet zo’n goed idee. “Wees ervan bewust dat met het aanbieden van bijvoorbeeld koolhydraatarme of glutenvrije producten je als sector bijdraagt aan de ondermijning van het imago van brood”, zo waarschuwde professor Jaap Seidell tijdens de Blik op Volkoren afgelopen najaar. “Dit werkt op de korte termijn wellicht positief op de verkoop, maar op de lange termijn kan het een averechts effect hebben. Als sector geef je hiermee toe dat er iets ‘mis’ is met het gangbare (volkoren)brood.”

Regels

Kijken we naar wet- en regelgeving, dan is de naam ‘koolhydraatarm’ niet toegestaan. Brood met minder koolhydraten mag u alleen verkopen als ‘brood met een verlaagd koolhydraatgehalte’ of ‘brood met minder koolhydraten’. Dit is een vergelijkende voedingsclaim.

Voorwaarde is daarom dat het brood ten minste 30% minder koolhydraten bevat dan de producten waarmee wordt vergeleken (de gangbare broodsoorten). Zowel het (werkelijke) percentage van de koolhydraatverlaging als de (categorie) producten waarmee vergeleken wordt, moeten worden vermeld.

Wit, bruin of volkoren

Of op brood met minder koolhydraten ook vermeld moet worden of het wit-, bruin- of volkorenbrood is, is een vraag die we geregeld krijgen. Vermelding van wit, bruin of volkoren is alleen gewenst als het hoofdbestanddeel (na water) een graan is. 

Linda van Zonsbeek
Kennisspecialist Voeding & Gezondheid

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen we onder meer door het verstrekken van informatie en inzichten uit wet- en regelgeving en consumentenonderzoeken. Heb je een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?