Foto's Debic door Kasper van 't Hoff

Op 21 januari 2023 won Japan de Coupe du Monde de la Pâtisserie op de Sirha Lyon.  De beurs Sirha en de wedstrijd leveren bakkers altijd veel inspiratie op. En om zelf ook met prijswinnende creaties aan de slag te kunnen, vertaalde Debic een aantal van de wedstrijdtaarten naar recepten die een banketbakker kan maken.

Elke twee jaar reizen bakkers uit heel de wereld af naar Frankrijk voor de Sirha Lyon, de internationale vakbeurs voor de foodservice-sector. De beurs is het toneel voor de Coupe du Monde de la Pâtisserie, de meest prestigieuze patisseriewedstrijd ter wereld. Tijdens de Coupe du Monde krijgen 's werelds beste patissiers toegang tot het hoogst haalbare podium. Debic is al meer dan twintig jaar partner van de wedstrijd.

Sirha Lyon

Op de Sirha, die dit jaar van 19 tot 23 januari plaatsvond, vind je als vakman alles op het gebied van innovatie en inspiratie. Vakmensen en adviseurs van over de hele wereld zijn aanwezig. Dré Eversteijn, Patisserie Adviseur van Debic Nederland, was er afgelopen januari bij om bezoekers te adviseren en demonstraties te geven. Hij vertelt: “De beurs is een ontmoetingsplek voor iedereen die iets met foodservice of bakkerij te maken heeft. De meerwaarde van een bezoek is dat je niet alleen mooie producten te zien krijgt, maar ook kan proeven, ruiken en ervaren.”

Wat viel hem deze editie van de Sirha het meest op? “Zoals op de meeste foodbeurzen was vegan een van de grootste topics. Maar er was ook veel aandacht voor het personeelstekort in de sector, dat niet alleen in Nederland speelt, maar ook in Frankrijk en andere Europese landen. Zo presenteerden machineleveranciers innovaties die op dit gebied kunnen helpen, bijvoorbeeld machines die producten kunnen opspuiten of snijden. Ook was er een groot aanbod van convenienceproducten, denk aan chocoladedecoraties die je kan kan inkopen om werk te besparen.”

Sirha Lyon Dré Eversteijn_foto Kasper van 't Hoff

Coupe du Monde de la Pâtisserie

Debic is hoofdsponsor van de Coupe du Monde de la Pâtisserie: de belangrijkste wedstrijd ter wereld op het gebied van patisserie, ijs, dessert en chocolade. De wedstrijd werd meer dan dertig jaar geleden opgericht en wordt om de twee jaar georganiseerd tijdens de Sirha Lyon. De wedstrijd duurt twee dagen en wordt gehouden in teamverband van drie deelnemers die gespecialiseerd zijn in ijs, suiker of chocolade. Zij maken een ijssculptuur, een suikerkunstwerk, een sierstuk van chocolade en daarnaast ook eetbare producten voor elk onderdeel. Daarbij gebruiken ze de producten van Debic.

De wedstrijd is spannend, want het is het hoogste podium dat een patissier kan behalen. Om die reden pakt de organisatie groots uit, met een tribune waarop toeschouwers de deelnemende landen aanmoedigen, een livestream met presentatie en een jury met internationaal bekende gastjuryleden, die onder de ogen van het publiek de producten toegereikt krijgt. Dré was erbij toen Japan als winnaar werd bekendgemaakt. “Frankrijk wint vaak en was dit jaar ook de grote favoriet naast Japan. Het gebeurt niet vaak dat zij op eigen grond verslagen worden. Japan is ontzettend goed, omdat Japanse vakmensen de deelnemers zich extreem goed op één onderdeel kunnen focussen. Ze hebben Frankrijk pas voor de tweede keer in het bestaan van de wedstrijd verslagen, en daar kwamen veel emoties bij kijken.”

Japan winnaar World Pastry Cup 2023

Brochure In goede handen

De Coupe du Monde de la Pâtisserie biedt de winnaars een springplank naar de wereld, maar is ook een bron van inspiratie voor banketbakkers. Daarom stelde Debic een brochure samen met recepten die geïnspireerd zijn door inzendingen uit de geschiedenis van de wedstrijd. “Mijn collega Bruno van Vaerenbergh en ik hebben allebei drie creaties geselecteerd. Die hebben we vertaald naar recepten die een banketbakker zelf kan maken”, vertelt Dré. “De creaties uit de wedstrijd zijn natuurlijk ontzettend mooi, maar het blijven wedstrijdtaarten, waar heel veel tijd en voorbereiding in zit. De recepten in de brochure zijn haalbaar en goed te gebruiken voor in je eigen winkel.”

In de brochure staan recente en oudere creaties, zoals een ijsdessert van Japan uit 2021, maar ook een inzending van het Nederlandse team uit 2005, toen Nederland tweede werd. Dré hoopt dat de creaties als inspiratie kunnen dienen voor nieuwe smaakcombinaties en structuren. “Je kunt een recept exact kopiëren, maar je kunt er ook iets uit halen dat je graag eens zou willen proberen. De brochure biedt daarvoor veel inspiratie.”

De brochure In goede handen is te downloaden op de website van Debic via deze link.

Altijd op de hoogte blijven?