‘Het is een uitdaging om alles in balans te krijgen’

21 februari 2023 Sanne Wolters Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

Tijdens een stage ontdekte Jiska Lobbert (21) hoe leuk het bakkersvak is. Haar enthousiasme groeide, net als haar talent. Het winnen van de Gouden Gard 2022, de vakwedstrijd voor jonge patissiers, is eigenlijk alleen nog maar het begin van haar carrière.

“Ik vond het heel leuk om deel te nemen aan de Gouden Gard. Uiteindelijk deden er maar drie jongeren mee, dus ik wist dat ik nummer 1, 2 of 3 zou worden. Toch kwam het als een verrassing dat ik won. Dat er niet veel aanmeldingen waren, heeft denk ik te maken met de tijd die erin gaat zitten. Ik bleef in de aanloop naar de wedstrijd ook regelmatig langer op mijn werk om aan mijn showstuk te werken. Als thema had ik India gekozen. In mijn desserttaartje zat bijvoorbeeld kerrie. Ik vind het altijd leuk om spannende, scherpe smaken te combineren met zoete tonen. Het is een uitdaging om alles in balans te krijgen.
Het is niet zo dat ik er altijd al van droomde om patissier te worden. Tijdens een stage op de middelbare school bij een bakker ontdekte ik hoe leuk het bakkersvak is. Mijn liefde voor het ambacht is alleen maar groter worden. Uiteindelijk ben ik de bakkersopleiding gaan doen, richting banketbakken. Die heb ik afgerond en nu volg ik de studie Vakman Ondernemer. Op deze manier kan ik ontdekken of ondernemen wat voor mij is. Verder wil ik me graag nog meer ontwikkelen in het vak. Het lijkt me leuk om de internationale patisserie beter te leren kennen. 
Ik bewonder de grote namen uit het vak die hun dromen najagen. Dat wil ik ook. Gewoon de stap zetten, er niet te veel over nadenken. Ondertussen heb ik het erg naar mijn zin bij mijn werkgever Wereldbakker Wijnand in Laren. Ik werk met leuke collega’s en krijg veel vrijheid om mezelf te ontwikkelen. Ze willen me ook altijd graag helpen. Dat helpt mij weer om mijn dromen waar te maken. Ik zou in de toekomst graag een keer aan de Dutch Pastry Award willen meedoen of de Beste Bonbon van Nederland, maar eerst wil ik mijn opleiding afmaken. Vorig jaar kwam studeren ook al op een laag pitje te staan vanwege de Gouden Gard.” 

Bakkers in bedrijf laat een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Altijd op de hoogte blijven?