Mag je brood kleuren?

Edith van Peij_NBC

Rode, oranje en voor Halloween zelfs zwartgekleurde (hamburger)broodjes onder de naam ‘Black Bun’: je ziet steeds meer verrassende varianten verschijnen op onze klassieke wit of bruin uitziende broden. Maar mag dat ook?

Edith van Peij, kennisspecialist bij het NBC, merkt dat (vooral industriële) bakkerijen vragen hebben over het kleuren van brood. Terecht, want dat kan niet zomaar. “We maken onderscheid tussen kleurstoffen en kleurende levensmiddelen. Kleurstoffen staan als E-nummer in de wet (Europese Additievenverordening 1333/2008). Voorbeelden zijn: curcumine (E100), karmijn (E120), carotenen (E160a) en plantaardige koolstof (E153). Aan brood mag u geen kleurstoffen toevoegen, ook niet aan hamburgerbroodjes. Aan banketbakkerswaren daarentegen mag dat wel.”

Kleurende levensmiddelen

“Levensmiddelen die van nature een kleurtje hebben, kun je wel gebruiken voor brood”, legt Van Peij uit. “Bietenpuree bijvoorbeeld, kurkuma of gedroogd zeewier. Een levensmiddel gebruiken voor een ander levensmiddel klinkt misschien gek, maar ik zeg het expliciet zo, omdat het moet gaan om levensmiddelen die je ook als zodanig consumeert.”

Kleurende levensmiddelen mag u toevoegen onder twee voorwaarden. De toevoeging mag geen gezondheidsrisico geven en de consument niet misleiden, aldus het standpunt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. “Neem bijvoorbeeld tonijn, dat verkleurt vrij snel van lichtroze/rood naar bruin/grijs en oogt daardoor minder vers. Kleuren van de vis met bijvoorbeeld bietensap maakt dat het product er verser uitziet dan het in werkelijkheid is. Er is in dat geval risico op misleiding en daarmee is de voedselveiligheid in het geding.”

Smaak en bereiding

Het toevoegen van kleurende levensmiddelen kan natuurlijk ook van invloed zijn op de smaak of bereiding. “Aan u de uitdaging om daar iets moois van te maken! En wees er ook gewoon transparant over tegen uw klanten.”

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Door onder meer regels en wetgeving te vertalen naar de praktijk, via artikelen en praktische hulpmiddelen. U vindt ze op www.nbc.nl. Hebt u een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.

NBC_logo

Lees ook
Laat het ambacht horen

Laat het ambacht horen

In december kijken mensen traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar, hoewel we in onze branche soms zouden willen dat we in die periode tijd hadden om even terug te kijken... Er valt veel te zeggen over 2021, maar ik denk dat de belangrijkste conclusie is dat het ambacht zichzelf stevig op de kaart heeft gezet.

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

‘Hoevelaken-onwaardig’, noemen sommige klanten de nieuwe winkel van Bakkerij Toebast. “Ze vinden ons nieuwe interieur zó mooi dat het volgens hen niet meer bij het dorp past”, lacht eigenaar Dennis Toebast. “Maar binnen is het gezellig en warm. Dus onze winkel past perfect bij Hoevelaken. En bij ons. Deze ingrijpende verbouwing maakt ons klaar voor...

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Ook in 2022 opent Samen Tegen Voedselverspilling een voucherregeling. Hiermee wil de stichting innovaties voor een circulaire voedselketen stimuleren. In 2021 ging het eerste voucher naar Paprikasorteerder en -verpakker Rainbow Kleinpak.