Mag je brood kleuren?
Rode, oranje en voor Halloween zelfs zwartgekleurde (hamburger)broodjes onder de naam ‘Black Bun’: je ziet steeds meer verrassende varianten verschijnen op onze klassieke wit of bruin uitziende broden. Maar mag dat ook?
Edith van Peij, kennisspecialist bij het NBC, merkt dat (vooral industriële) bakkerijen vragen hebben over het kleuren van brood. Terecht, want dat kan niet zomaar. “We maken onderscheid tussen kleurstoffen en kleurende levensmiddelen. Kleurstoffen staan als E-nummer in de wet (Europese Additievenverordening 1333/2008). Voorbeelden zijn: curcumine (E100), karmijn (E120), carotenen (E160a) en plantaardige koolstof (E153). Aan brood mag u geen kleurstoffen toevoegen, ook niet aan hamburgerbroodjes. Aan banketbakkerswaren daarentegen mag dat wel.”
Kleurende levensmiddelen
“Levensmiddelen die van nature een kleurtje hebben, kun je wel gebruiken voor brood”, legt Van Peij uit. “Bietenpuree bijvoorbeeld, kurkuma of gedroogd zeewier. Een levensmiddel gebruiken voor een ander levensmiddel klinkt misschien gek, maar ik zeg het expliciet zo, omdat het moet gaan om levensmiddelen die je ook als zodanig consumeert.”
Kleurende levensmiddelen mag u toevoegen onder twee voorwaarden. De toevoeging mag geen gezondheidsrisico geven en de consument niet misleiden, aldus het standpunt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. “Neem bijvoorbeeld tonijn, dat verkleurt vrij snel van lichtroze/rood naar bruin/grijs en oogt daardoor minder vers. Kleuren van de vis met bijvoorbeeld bietensap maakt dat het product er verser uitziet dan het in werkelijkheid is. Er is in dat geval risico op misleiding en daarmee is de voedselveiligheid in het geding.”
Smaak en bereiding
Het toevoegen van kleurende levensmiddelen kan natuurlijk ook van invloed zijn op de smaak of bereiding. “Aan u de uitdaging om daar iets moois van te maken! En wees er ook gewoon transparant over tegen uw klanten.”
Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Door onder meer regels en wetgeving te vertalen naar de praktijk, via artikelen en praktische hulpmiddelen. U vindt ze op www.nbc.nl. Hebt u een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Bakkers in de media | Week 13-2023
Varkensvet of smout als broodverbeteraar, Theo Heere van de branchevereniging VBZ over het gehalte van suiker, zout en vet in zoetwaren en de winnaar van het beste paasbrood. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
NVWA: Allergeneninformatie moet beter
Veel bedrijven hebben de allergeeninformatie niet goed op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na inspecties van bijna 13.000 bedrijven in de retail, ambacht en horeca. 60 procent van deze bedrijven informeert de klant onvoldoende over allergenen.
Food Technology 2023 voor de bakkersbranche
Food, beverage en technologie komen samen tijdens Food Technology 2023 op 12 en 13 april in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Naast een uitgebreide beursvloer biedt dit event een uitgebreid programma met interessante seminars en lezingen. Ook voor de bakkersbranche.