Mag je brood kleuren?

Edith van Peij_NBC

Rode, oranje en voor Halloween zelfs zwartgekleurde (hamburger)broodjes onder de naam ‘Black Bun’: je ziet steeds meer verrassende varianten verschijnen op onze klassieke wit of bruin uitziende broden. Maar mag dat ook?

Edith van Peij, kennisspecialist bij het NBC, merkt dat (vooral industriële) bakkerijen vragen hebben over het kleuren van brood. Terecht, want dat kan niet zomaar. “We maken onderscheid tussen kleurstoffen en kleurende levensmiddelen. Kleurstoffen staan als E-nummer in de wet (Europese Additievenverordening 1333/2008). Voorbeelden zijn: curcumine (E100), karmijn (E120), carotenen (E160a) en plantaardige koolstof (E153). Aan brood mag u geen kleurstoffen toevoegen, ook niet aan hamburgerbroodjes. Aan banketbakkerswaren daarentegen mag dat wel.”

Kleurende levensmiddelen

“Levensmiddelen die van nature een kleurtje hebben, kun je wel gebruiken voor brood”, legt Van Peij uit. “Bietenpuree bijvoorbeeld, kurkuma of gedroogd zeewier. Een levensmiddel gebruiken voor een ander levensmiddel klinkt misschien gek, maar ik zeg het expliciet zo, omdat het moet gaan om levensmiddelen die je ook als zodanig consumeert.”

Kleurende levensmiddelen mag u toevoegen onder twee voorwaarden. De toevoeging mag geen gezondheidsrisico geven en de consument niet misleiden, aldus het standpunt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. “Neem bijvoorbeeld tonijn, dat verkleurt vrij snel van lichtroze/rood naar bruin/grijs en oogt daardoor minder vers. Kleuren van de vis met bijvoorbeeld bietensap maakt dat het product er verser uitziet dan het in werkelijkheid is. Er is in dat geval risico op misleiding en daarmee is de voedselveiligheid in het geding.”

Smaak en bereiding

Het toevoegen van kleurende levensmiddelen kan natuurlijk ook van invloed zijn op de smaak of bereiding. “Aan u de uitdaging om daar iets moois van te maken! En wees er ook gewoon transparant over tegen uw klanten.”

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Door onder meer regels en wetgeving te vertalen naar de praktijk, via artikelen en praktische hulpmiddelen. U vindt ze op www.nbc.nl. Hebt u een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.

NBC_logo

Lees ook
‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Bakkers in de media - week 32

Bakkers in de media - week 32

Bakken voor de buurt, de oudste bakkerij van Nederland en niet meer 's nachts bakken. Wat lazen we deze week over de branche? Een greep uit de media.

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt de bakkersformule het op tegen Keurslager, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.