Mag je brood kleuren?

Edith van Peij_NBC

Rode, oranje en voor Halloween zelfs zwartgekleurde (hamburger)broodjes onder de naam ‘Black Bun’: je ziet steeds meer verrassende varianten verschijnen op onze klassieke wit of bruin uitziende broden. Maar mag dat ook?

Edith van Peij, kennisspecialist bij het NBC, merkt dat (vooral industriële) bakkerijen vragen hebben over het kleuren van brood. Terecht, want dat kan niet zomaar. “We maken onderscheid tussen kleurstoffen en kleurende levensmiddelen. Kleurstoffen staan als E-nummer in de wet (Europese Additievenverordening 1333/2008). Voorbeelden zijn: curcumine (E100), karmijn (E120), carotenen (E160a) en plantaardige koolstof (E153). Aan brood mag u geen kleurstoffen toevoegen, ook niet aan hamburgerbroodjes. Aan banketbakkerswaren daarentegen mag dat wel.”

Kleurende levensmiddelen

“Levensmiddelen die van nature een kleurtje hebben, kun je wel gebruiken voor brood”, legt Van Peij uit. “Bietenpuree bijvoorbeeld, kurkuma of gedroogd zeewier. Een levensmiddel gebruiken voor een ander levensmiddel klinkt misschien gek, maar ik zeg het expliciet zo, omdat het moet gaan om levensmiddelen die je ook als zodanig consumeert.”

Kleurende levensmiddelen mag u toevoegen onder twee voorwaarden. De toevoeging mag geen gezondheidsrisico geven en de consument niet misleiden, aldus het standpunt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. “Neem bijvoorbeeld tonijn, dat verkleurt vrij snel van lichtroze/rood naar bruin/grijs en oogt daardoor minder vers. Kleuren van de vis met bijvoorbeeld bietensap maakt dat het product er verser uitziet dan het in werkelijkheid is. Er is in dat geval risico op misleiding en daarmee is de voedselveiligheid in het geding.”

Smaak en bereiding

Het toevoegen van kleurende levensmiddelen kan natuurlijk ook van invloed zijn op de smaak of bereiding. “Aan u de uitdaging om daar iets moois van te maken! En wees er ook gewoon transparant over tegen uw klanten.”

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Door onder meer regels en wetgeving te vertalen naar de praktijk, via artikelen en praktische hulpmiddelen. U vindt ze op www.nbc.nl. Hebt u een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.

NBC_logo

Lees ook
NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

Het totale broodvolume in Nederland is in 2021 met -4,2% gedaald naar een totaal van 783.388.000 kg. In 2020 was dit nog 817.617.000 kg. Zo laten de nieuwste GfK-cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zien.

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Productveiligheid hangt nauw samen met de temperatuur waarop je producten bereidt en bewaart. Hoe meer hitte je een product geeft, des te minder bacteriën overleven, maar hitte geeft ook bruinkleuring waarbij acrylamide gevormd wordt en dat is een schadelijke stof.

Oud brood recyclen om verspilling tegen te gaan

Oud brood recyclen om verspilling tegen te gaan

Kan oud brood hergebruikt worden? Biochemicus Johannes Feys schrijft op eoswetenschap.eu over het Bread2B project van Hogeschool Gent, waarin hij samen met zijn collega’s oplossingen zoekt voor broodoverschotten in de bakkerij.