Mag je brood kleuren?

Edith van Peij_NBC

Rode, oranje en voor Halloween zelfs zwartgekleurde (hamburger)broodjes onder de naam ‘Black Bun’: je ziet steeds meer verrassende varianten verschijnen op onze klassieke wit of bruin uitziende broden. Maar mag dat ook?

Edith van Peij, kennisspecialist bij het NBC, merkt dat (vooral industriële) bakkerijen vragen hebben over het kleuren van brood. Terecht, want dat kan niet zomaar. “We maken onderscheid tussen kleurstoffen en kleurende levensmiddelen. Kleurstoffen staan als E-nummer in de wet (Europese Additievenverordening 1333/2008). Voorbeelden zijn: curcumine (E100), karmijn (E120), carotenen (E160a) en plantaardige koolstof (E153). Aan brood mag u geen kleurstoffen toevoegen, ook niet aan hamburgerbroodjes. Aan banketbakkerswaren daarentegen mag dat wel.”

Kleurende levensmiddelen

“Levensmiddelen die van nature een kleurtje hebben, kun je wel gebruiken voor brood”, legt Van Peij uit. “Bietenpuree bijvoorbeeld, kurkuma of gedroogd zeewier. Een levensmiddel gebruiken voor een ander levensmiddel klinkt misschien gek, maar ik zeg het expliciet zo, omdat het moet gaan om levensmiddelen die je ook als zodanig consumeert.”

Kleurende levensmiddelen mag u toevoegen onder twee voorwaarden. De toevoeging mag geen gezondheidsrisico geven en de consument niet misleiden, aldus het standpunt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. “Neem bijvoorbeeld tonijn, dat verkleurt vrij snel van lichtroze/rood naar bruin/grijs en oogt daardoor minder vers. Kleuren van de vis met bijvoorbeeld bietensap maakt dat het product er verser uitziet dan het in werkelijkheid is. Er is in dat geval risico op misleiding en daarmee is de voedselveiligheid in het geding.”

Smaak en bereiding

Het toevoegen van kleurende levensmiddelen kan natuurlijk ook van invloed zijn op de smaak of bereiding. “Aan u de uitdaging om daar iets moois van te maken! En wees er ook gewoon transparant over tegen uw klanten.”

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Door onder meer regels en wetgeving te vertalen naar de praktijk, via artikelen en praktische hulpmiddelen. U vindt ze op www.nbc.nl. Hebt u een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.

NBC_logo

Lees ook
Bakkerij Dunselman nieuwe eigenaar Bakkerij Bellis

Bakkerij Dunselman nieuwe eigenaar Bakkerij Bellis

Bakkerij Dunselman neemt vanaf 4 juli Bakkerij Bellis in Hippolytushoef over. Sinds het overlijden van Edwin Bellis in november 2021 runde zijn partner Audrey het bedrijf. Om de continuïteit van de bakker op Wieringen te waarborgen, startte begin dit jaar de zoektocht naar een geschikte opvolger.

Cursussen bij het IJscentrum Najaar 2022

Cursussen bij het IJscentrum Najaar 2022

Er staan weer nieuwe cursusdata op de agenda van het IJscentrum. Komend najaar staan onder andere cursus ijsbereider, gespecialiseerd ijsbereider en Meesterlijke taarten op het programma. Daarnaast komen er ook weer verschillende specials aan.

Staatssecretaris Heijen wil wegwerpplastic in 2024 verder verminderen

Staatssecretaris Heijen wil wegwerpplastic in 2024 verder verminderen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) wil het gebruik van single use plastics - producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid - verder verminderen. Daarom zijn vanaf 2024 plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen niet toegestaan bij consumptie ter plaatse.