‘Er zijn mensen die zeggen: waar begin je aan?’

Luuk Schaper_BIB 2-2019

Luuk Schaper (20) is patissier en werkt in de zaak van zijn ouders. Maar niet voor lang meer: deze zomer opent hij zijn eigen winkel in Krimpen aan de Lek. “In drukke periodes werk ik wel tien tot twaalf uur per dag. Maar dat maakt me niet uit, als ik maar met het vak bezig kan zijn.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Van jongs af aan hielp ik al mee in de chocoladewinkel van mijn ouders, De Berekuil in Ouderkerk aan den IJssel. Na de middelbare school heb ik in Brugge een opleiding tot patissier gedaan, ik wilde meteen verder het vak in. Het was echt mijn ding: nieuwe dingen maken, nieuwe smaken ontdekken, meedoen aan wedstrijden om mijn niveau hoog te houden en mezelf te verbeteren. Ik heb een jaar gewerkt bij Jarreau in Den Haag, daar werken ze met strakke lijnen, dat vond ik heel gaaf. Twee jaar geleden hebben mijn ouders ook een patissierafdeling geopend, ik werd verantwoordelijk. Elke drie of vier maanden bedenk ik een nieuw assortiment.”

Eigen winkel

“Begin dit jaar was het eindelijk rond: vanaf juni heb ik een eigen winkel, Luux, in Krimpen aan de Lek. Het is een patisserie, chocoladewinkel en een ijssalon. Mijn ouders gaan de chocolade leveren, ik doe de rest, het gebak en het ijs. Dat wordt mijn toekomst. Er zijn mensen die tegen me zeggen: waar begin je aan? Je bent twintig, je kunt nog zoveel andere dingen doen. Die mensen moeten mij horen praten, zien hoe ik bezig ben, dan raken ze overtuigd dat dit is waar mijn hart ligt. Ook het rondkrijgen van de financiering was lastig, de bank vond me te jong. Het is nu gelukt dankzij een particuliere investeerder.”

Kwaliteit

“De komende tijd ga ik cursussen volgen en er zijn veel mensen in het vakgebied die me willen helpen. IJs is nieuw voor me, maar met de steeds warmere zomers, denk ik dat het echt een groeifactor is. Als we als branche de ambacht en kwaliteit goed blijven houden, zullen mensen ook in de toekomst voor de lokale ondernemer, de patissier en de chocolatier blijven kiezen. In de winkel zie ik mensen van alle leeftijden komen. Ieder kindje krijgt bij ons een chocolaatje als papa en mama iets komen kopen. Ze zijn opgevoed met onze chocola en vinden dat lekkerder dan die van de supermarkt. We zien dat die kinderen, als ze ouder worden, ook weer terugkomen naar onze winkel.”

Lees ook
Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Werken in Koeweit biedt patissier Daniël Jongsma oneindige mogelijkheden. Van bruiloften met 240 kilo bonbons tot het omgaan met Aziatische collega’s: het is één grote uitdaging. Precies wat hij graag wilde toen hij aan zijn buitenlandse avontuur begon.

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Na meer dan 100 jaar, werd in januari 2019 het hoofdkantoor van Max Felchlin AG met de productieruimten en de kantoorfaciliteiten samengevoegd in Ibach-Schwyz. Op deze manier is er een centrale faciliteit ontstaan, waar ruimte is voor zowel medewerkers van productie evenals kantoor, maar waar ook klanten en leveranciers samen komen.

Welke landen nemen deel aan de Gelato World Cup 2020?

Welke landen nemen deel aan de Gelato World Cup 2020?

In 2020 vindt tijdens Sigep de negende editie van de Coppa del Mondo della Gelateria, de Gelato World Cup, plaats. De organisatie maakte onlangs bekend welke landen deelnemen aan deze editie van de wedstrijd.

accountmanager zuid-west Nederland

accountmanager zuid-west Nederland

In deze functie ben je de schakel tussen de supermarktwinkels en het hoofdkantoor van een van de Retail klanten. Je richt je op het behouden en uitbouwen van omzet,...

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt koekenbakker en wil je aan de slag in een mooie en de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van...

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Naast het vele klantcontact en het actief meewerken in de winkel vallen de volgende taken ook in jouw functiepakket: coachen en motiveren van jouw team op de werkvloer...