‘Er zijn mensen die zeggen: waar begin je aan?’

Luuk Schaper_BIB 2-2019

Luuk Schaper (20) is patissier en werkt in de zaak van zijn ouders. Maar niet voor lang meer: deze zomer opent hij zijn eigen winkel in Krimpen aan de Lek. “In drukke periodes werk ik wel tien tot twaalf uur per dag. Maar dat maakt me niet uit, als ik maar met het vak bezig kan zijn.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Van jongs af aan hielp ik al mee in de chocoladewinkel van mijn ouders, De Berekuil in Ouderkerk aan den IJssel. Na de middelbare school heb ik in Brugge een opleiding tot patissier gedaan, ik wilde meteen verder het vak in. Het was echt mijn ding: nieuwe dingen maken, nieuwe smaken ontdekken, meedoen aan wedstrijden om mijn niveau hoog te houden en mezelf te verbeteren. Ik heb een jaar gewerkt bij Jarreau in Den Haag, daar werken ze met strakke lijnen, dat vond ik heel gaaf. Twee jaar geleden hebben mijn ouders ook een patissierafdeling geopend, ik werd verantwoordelijk. Elke drie of vier maanden bedenk ik een nieuw assortiment.”

Eigen winkel

“Begin dit jaar was het eindelijk rond: vanaf juni heb ik een eigen winkel, Luux, in Krimpen aan de Lek. Het is een patisserie, chocoladewinkel en een ijssalon. Mijn ouders gaan de chocolade leveren, ik doe de rest, het gebak en het ijs. Dat wordt mijn toekomst. Er zijn mensen die tegen me zeggen: waar begin je aan? Je bent twintig, je kunt nog zoveel andere dingen doen. Die mensen moeten mij horen praten, zien hoe ik bezig ben, dan raken ze overtuigd dat dit is waar mijn hart ligt. Ook het rondkrijgen van de financiering was lastig, de bank vond me te jong. Het is nu gelukt dankzij een particuliere investeerder.”

Kwaliteit

“De komende tijd ga ik cursussen volgen en er zijn veel mensen in het vakgebied die me willen helpen. IJs is nieuw voor me, maar met de steeds warmere zomers, denk ik dat het echt een groeifactor is. Als we als branche de ambacht en kwaliteit goed blijven houden, zullen mensen ook in de toekomst voor de lokale ondernemer, de patissier en de chocolatier blijven kiezen. In de winkel zie ik mensen van alle leeftijden komen. Ieder kindje krijgt bij ons een chocolaatje als papa en mama iets komen kopen. Ze zijn opgevoed met onze chocola en vinden dat lekkerder dan die van de supermarkt. We zien dat die kinderen, als ze ouder worden, ook weer terugkomen naar onze winkel.”

Lees ook
Ambachtelijk IJscentrum past coronaprotocol voor ijssalons aan

Ambachtelijk IJscentrum past coronaprotocol voor ijssalons aan

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum past het bestaande coronaprotocol aan naar de nieuwe voorwaarden. Vanaf 10 augustus worden de maatregelen om het coronavirus te bestrijden uitgebreid. “We gingen natuurlijk voor een geleidelijke afschaling van maatregelen”, zegt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging weten. “Helaas geldt hier: één stap...

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

Meester Patissier Hidde de Brabander werkt bij het IJscentrum en doet niets liever dan verschillende disciplines combineren. Niet gek dus dat hij de ‘transportmiddelen’ van ijs eens onder de loep neemt. “Netto gezien is het namelijk zo’n 10 tot soms wel 50 procent van je hapje. Experimenteer daarom eens en maak daarmee je ijsje exclusiever, bijzonderder...

Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Plantaardig eten raakt steeds meer in trek. Daar wil je als ijsbereider natuurlijk graag op inspelen. Docent Bas van Haaren beantwoordt al je vragen over dit onderwerp tijdens de dagcursus Vegan IJs op het IJscentrum in Vlaardingen.

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...