‘Er zijn mensen die zeggen: waar begin je aan?’

Luuk Schaper_BIB 2-2019

Luuk Schaper (20) is patissier en werkt in de zaak van zijn ouders. Maar niet voor lang meer: deze zomer opent hij zijn eigen winkel in Krimpen aan de Lek. “In drukke periodes werk ik wel tien tot twaalf uur per dag. Maar dat maakt me niet uit, als ik maar met het vak bezig kan zijn.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Van jongs af aan hielp ik al mee in de chocoladewinkel van mijn ouders, De Berekuil in Ouderkerk aan den IJssel. Na de middelbare school heb ik in Brugge een opleiding tot patissier gedaan, ik wilde meteen verder het vak in. Het was echt mijn ding: nieuwe dingen maken, nieuwe smaken ontdekken, meedoen aan wedstrijden om mijn niveau hoog te houden en mezelf te verbeteren. Ik heb een jaar gewerkt bij Jarreau in Den Haag, daar werken ze met strakke lijnen, dat vond ik heel gaaf. Twee jaar geleden hebben mijn ouders ook een patissierafdeling geopend, ik werd verantwoordelijk. Elke drie of vier maanden bedenk ik een nieuw assortiment.”

Eigen winkel

“Begin dit jaar was het eindelijk rond: vanaf juni heb ik een eigen winkel, Luux, in Krimpen aan de Lek. Het is een patisserie, chocoladewinkel en een ijssalon. Mijn ouders gaan de chocolade leveren, ik doe de rest, het gebak en het ijs. Dat wordt mijn toekomst. Er zijn mensen die tegen me zeggen: waar begin je aan? Je bent twintig, je kunt nog zoveel andere dingen doen. Die mensen moeten mij horen praten, zien hoe ik bezig ben, dan raken ze overtuigd dat dit is waar mijn hart ligt. Ook het rondkrijgen van de financiering was lastig, de bank vond me te jong. Het is nu gelukt dankzij een particuliere investeerder.”

Kwaliteit

“De komende tijd ga ik cursussen volgen en er zijn veel mensen in het vakgebied die me willen helpen. IJs is nieuw voor me, maar met de steeds warmere zomers, denk ik dat het echt een groeifactor is. Als we als branche de ambacht en kwaliteit goed blijven houden, zullen mensen ook in de toekomst voor de lokale ondernemer, de patissier en de chocolatier blijven kiezen. In de winkel zie ik mensen van alle leeftijden komen. Ieder kindje krijgt bij ons een chocolaatje als papa en mama iets komen kopen. Ze zijn opgevoed met onze chocola en vinden dat lekkerder dan die van de supermarkt. We zien dat die kinderen, als ze ouder worden, ook weer terugkomen naar onze winkel.”

Lees ook
Duurzame chocolade staat centraal op Chocoa 2020

Duurzame chocolade staat centraal op Chocoa 2020

De Beurs van Berlage staat van 19 tot en met 23 februari 2020 in het teken van duurzame chocola. De hele keten, van cacaoboon tot chocolade, presenteert zich tijdens Chocoa 2020, het grootste chocoladefestival van Nederland. Dit jaar is er niet alleen aandacht voor de repen: er is ook een speciale prijsuitreiking voor de beste Hot Chocolate.

Chocolate Company werkt met het Cacao-Trace programma

Chocolate Company werkt met het Cacao-Trace programma

Chocolate Company neemt als eerste chocoladebedrijf in Nederland via het Cocao-Trace programma haar chocolade af. Hiermee probeert het bedrijf de duurzaamheid in de cacaoketen na te streven en een hoge kwaliteit chocolade te garanderen.

Programma IJs-Vakwedstrijden

Programma IJs-Vakwedstrijden

Ook komend jaar vinden de IJsVak-wedstrijden weer plaats tijdens Bakkersvak op 1,2 en 3 maart in Gorinchem. De organisatie is druk bezig met de invulling van deze wedstrijden en maakt de dagindeling alvast bekend.

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...