‘Er zijn mensen die zeggen: waar begin je aan?’

Luuk Schaper_BIB 2-2019

Luuk Schaper (20) is patissier en werkt in de zaak van zijn ouders. Maar niet voor lang meer: deze zomer opent hij zijn eigen winkel in Krimpen aan de Lek. “In drukke periodes werk ik wel tien tot twaalf uur per dag. Maar dat maakt me niet uit, als ik maar met het vak bezig kan zijn.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Van jongs af aan hielp ik al mee in de chocoladewinkel van mijn ouders, De Berekuil in Ouderkerk aan den IJssel. Na de middelbare school heb ik in Brugge een opleiding tot patissier gedaan, ik wilde meteen verder het vak in. Het was echt mijn ding: nieuwe dingen maken, nieuwe smaken ontdekken, meedoen aan wedstrijden om mijn niveau hoog te houden en mezelf te verbeteren. Ik heb een jaar gewerkt bij Jarreau in Den Haag, daar werken ze met strakke lijnen, dat vond ik heel gaaf. Twee jaar geleden hebben mijn ouders ook een patissierafdeling geopend, ik werd verantwoordelijk. Elke drie of vier maanden bedenk ik een nieuw assortiment.”

Eigen winkel

“Begin dit jaar was het eindelijk rond: vanaf juni heb ik een eigen winkel, Luux, in Krimpen aan de Lek. Het is een patisserie, chocoladewinkel en een ijssalon. Mijn ouders gaan de chocolade leveren, ik doe de rest, het gebak en het ijs. Dat wordt mijn toekomst. Er zijn mensen die tegen me zeggen: waar begin je aan? Je bent twintig, je kunt nog zoveel andere dingen doen. Die mensen moeten mij horen praten, zien hoe ik bezig ben, dan raken ze overtuigd dat dit is waar mijn hart ligt. Ook het rondkrijgen van de financiering was lastig, de bank vond me te jong. Het is nu gelukt dankzij een particuliere investeerder.”

Kwaliteit

“De komende tijd ga ik cursussen volgen en er zijn veel mensen in het vakgebied die me willen helpen. IJs is nieuw voor me, maar met de steeds warmere zomers, denk ik dat het echt een groeifactor is. Als we als branche de ambacht en kwaliteit goed blijven houden, zullen mensen ook in de toekomst voor de lokale ondernemer, de patissier en de chocolatier blijven kiezen. In de winkel zie ik mensen van alle leeftijden komen. Ieder kindje krijgt bij ons een chocolaatje als papa en mama iets komen kopen. Ze zijn opgevoed met onze chocola en vinden dat lekkerder dan die van de supermarkt. We zien dat die kinderen, als ze ouder worden, ook weer terugkomen naar onze winkel.”

Lees ook
Vereniging Ambachtelijk IJscentrum ziet meer ruimte voor impulsaankopen

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum ziet meer ruimte voor impulsaankopen

Met het vervallen van de reserveringsplicht in de horeca ziet de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum de komende zomermaanden lichtelijk positief in. “We zijn er nog lang niet, en omzet inhalen zal niet meer lukken. Maar we zijn blij elke verruiming van de maatregelen”, aldus voorzitter Teun Loonen.

Cargill investeert 3,5 miljoen in chocoladefabriek Kalmthout

Cargill investeert 3,5 miljoen in chocoladefabriek Kalmthout

Het Amerikaanse voedings- en landbouwconcern Cargill gaat de chocoladefabriek in het Belgische Kalmthout uitbreiden met een vijfde productielijn voor 'gourmetproducten' en nieuwe chocoladetanks. Hiervoor trekt het bedrijf 3,5 miljoen uit.

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

De coronamaatregelen voor de horeca worden vanaf 1 juni versoepeld. Daarom past Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het bestaande protocol voor ijssalons aan naar de nieuwe voorwaarden. De basis die er al stond, is hiermee uitgebreid. “Dit protocol staat als een huis”, stelt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging.

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...

Industriele broodbakker gezocht, omgeving Emmen

Industriele broodbakker gezocht, omgeving Emmen

Wat ga je doen?In deze functie ben jij verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van groot brood. Je bereidt deegsoorten, werkt aan de oven, je bedient...