Bolusbabbelaar - Zoet Zeeuws broodje

Bolusbabbelaar_BIB 3-2019

Als trotse Zeeuw heb ik twee typisch Zeeuwse producten met elkaar gecombineerd. Van de bekendste twee streekproducten uit onze provincie, de bolus en de roomboterbabbelaar, heb ik een heerlijk zoet broodje met een lekkere zachte vulling gemaakt.

Recept: BoulangerieTeam/Bas Goossen | Foto's: Oscar van der Wijk

Wat heb je nodig..

Bij stap 1

Karamel:

  • 50 gram water
  • 150 gram suiker

Babbelaar room:

  • 250 gram slagroom
  • 200 gram melk
  • 50 gram boter
  • 50 gram babbelaar
  • 1 vanillestokje

Bij stap 2

  • 25 gram maïzena
  • 80 gram kristalsuiker
  • 50 gram ei

Bij stap 3 - Bolus (kleinbrood):

  • 2.000 gram bloem
  • 400 gram kleinbroodpoeder
  • 60 gram boter
  • 40 gram zout
  • 120 gram gist
  • 1.150 gram water

Bij stap 6 - Kletskop:

  • 100 gram bloem
  • 80 gram boter
  • 200 gram basterdsuiker
  • 50 gram water
  • 2 gram zout
  • snufje kaneel

Stap 1

  • Verwarm de suiker met het water en verhit het tot een karamel.
  • Laat de babbelaar room koken en blus het af op de karamel.

Recept bolusbabbelaar_stap 1_BIB 3-2019

Stap 2

  • Meng de ingrediënten door elkaar en maak familie met de kokende karamel slagroom.
  • Spuit het in een siliconen mal.
  • Snijd een plakje cake of kapsel en steek een klein rondje uit.
  • Druk dit op het roompje en vries dit in.

Recept bolusbabbelaar_stap 2_BIB 3-2019

Stap 3

  • Draai een soepel deeg.
  • Afwegen 1.500 gram.
  • Verdelen en gelijk in etappes in de suiker rollen.

Recept bolusbabbelaar_stap 3_BIB 3-2019

Stap 4

  • Vormen tot een bolus.
  • Leg de bolus in een rondoring met tegen de rand een strookje bakpapier.
  • Laat dit ongeveer 60 minuten rijzen.

Recept bolusbabbelaar_stap 4_BIB 3-2019

Stap 5

  • Vlak voor bakken het roompje erin drukken.
  • Bakken op 230 graden, 7 minuten.

Recept bolusbabbelaar_stap 5_BIB 3-2019

Stap 6

  • Meng de boter, de suiker en het water door elkaar en voeg daarna de bloem erdoor.
  • Bak de kletskoppen 8 minuten op 220 graden.

Recept bolusbabbelaar_stap 6_BIB 3-2019

Stap 7

Werk het af met de kletskop.

Recept bolusbabbelaar_stap 7_BIB 3-2019

Het eindresultaat

Geniet van het product!

Recept bolusbabbelaar_Eindresultaat_BIB 3-2019

Even voorstellen...

Wie ben je?
Bas Goossen

Waar werk je?
Brood- en banketbakkerij Goossen in Kloosterzande.

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op de wedstrijden waaraan ik heb deelgenomen en op de prijzen die ik in ontvangst heb mogen nemen. Het winnen van de Sigep International Bakery Cup in Rimini 2015 is tot nu toe de mooiste prijs.

Ook ben ik trots op de werkervaring die ik heb opgedaan in het bakkersvak. Ik heb de kans gekregen om te werken bij verschillende mooie bakkersbedrijven in Genève (Zwitserland), Lobith, Brasschaat (België) en Amsterdam. Ook ben ik er trots op om in oktober samen met het BoulangerieTeam Nederland te vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap Boulangerie in Nantes. Hier ben ik verantwoordelijk voor het onderdeel brood.

Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl

Bekijk de recepten van het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam in ons dossier Recepten.

Dossiers
Lees ook
Frambozen carré

Frambozen carré

Recept: BoulangerieTeam en Nederlands Patisserie Team Het BoulangerieTeam en het Nederlands Patisserie Team slaan de handen ineen om elkaars kennis en kunde te benutten. Het eerste resultaat van deze samenwerking, was te zien op Horecava. Beide teams bundelden de krachten in twee getoerd gerezen-recepten. Om de mogelijkheden qua boulangerie en patisserie...

Asian Glory

Asian Glory

In de bonbon Asian Glory heb ik gebruik gemaakt van klassieke bereidingen, gebaseerd op diverse ingrediënten uit Azië. Dit om mijzelf (en u!) uit te dagen vernieuwende smaakcombinaties te ontdekken en niet zo voor de hand liggende combinaties uit te proberen. Het uiterlijk van de bonbon geeft direct een impressie van de ingrediënten die zijn gebruikt...

Brioche: Boulangerie en patisserie ineen

Brioche: Boulangerie en patisserie ineen

Het Nederlands Patisserie Team en het BoulangerieTeam hebben op de Horecava de handen ineen geslagen om elkaars kennis en kunde te benutten. Gezamenlijk hebben zij een product ontwikkeld, dat gebruikt kan worden tijdens verschillende eetmomenten gedurende de dag. Patisserie en boulangerie kunnen prachtig samenkomen in één product! Daarvan getuigt deze...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...