Hij is niet in een zwart gat gevallen na de World Skills in Kazan, want boulanger Tim Bienefelt begint volgende week bij zijn nieuwe baas Bakkerij Vreugdenhil en snel daarna wacht alweer de voorbereiding voor Skills 2020. “Ik wil weer Nederlands kampioen worden en dan naar de Euroskills in Graz.”

“Ik zou het iedereen die het vak leuk vindt aanraden om mee te doen aan de skills-wedstrijden.” Boulanger Tim Bienefelt bewaart heel goede herinneringen aan zijn deelname aan de World Skills in Kazan, nu ruim een week geleden. “Dat het zo immens groot was en dat de concurrentie wel erg goed was”, antwoordt hij als we vragen wat hem het meest is bijgebleven.

Mystery-opdrachten

Het was hard werken in Kazan. In twee dagen (één van 9,5 uur en één van 6,5 uur) moesten onder meer brioches, croissants, desembroden, stokbroden en een showstuk uit zijn handen rollen. “In de tien weken voor het wereldkampioenschap heb ik zo’n 450 uur geoefend. Ik had alle opdrachten van tevoren gekregen en ter plekke in Kazan is daar nog zo’n 30 procent van veranderd. Die mystery-opdrachten – waaronder een roggebrood, een belegd broodje en nog wat verse broden – had ik dus niet kunnen oefenen.”

Tijd om bij de concurrentie te kijken was er pas na afloop. “Tijdens de wedstrijd ben je al die uren echt alleen maar met je eigen werk bezig. Maar daarna heb ik wel rondgekeken. En zoals ik al verwacht had, waren de showstukken van de Aziatische landen en vooral China en Korea echt heel mooi.” Zelf kon hij ook een compliment in zijn zak steken. “Hiljo zei dat mijn zuurdesembrood het mooiste was van allemaal.”

‘Bizar veel geleerd’

Tim Bienefelt_World Skills_brood

Tim oefende op verschillende plekken. “Bij Royal Steensma kon ik terecht, want daar werkt (Meester Boulanger) Hiljo Hillebrand, mijn begeleider bij World Skills. Ook heb ik bij Spronk Bakkerijmachines kunnen werken en bij Hans Som. Op die manier oefende ik niet alleen mijn producten, maar ook met verschillende werkplekken en materialen zodat ik daarop voorbereid zou zijn.” Tim en zijn team hadden in Kazan opgevraagd met welke ovens daar zou worden gewerkt. “Daarom ben ik ook bij MIWE geweest om alvast met die ovens aan de slag te gaan en te kijken hoe ze bakken.”

“Ik heb de afgelopen periode echt bizar veel geleerd. Normaal krijg je dat in een jaar nog niet voor elkaar en nu allemaal in tien weken. Echt geweldig.” Sterker nog, Tim vond het zo geweldig dat hij niet in een zwart gat viel na Kazan, maar gelijk weer met de toekomst bezig is. “Volgende week begin ik bij Bakkerij Vreugdenhil dus dat is een nieuwe uitdaging. En dan ga ik vanaf december, als de opdrachten bekend zijn, aan de slag om weer Nederlands kampioen te worden, want ik wil graag naar de Euroskills in Graz volgend jaar.” Zijn school – het Albeda College in Rotterdam – en zijn oom Peter Bienefelt zullen Tim bij deze voorbereidingen helpen. “En daarna kan ik dan hopelijk weer met Hiljo aan de slag.”

Van 4-6 maart 2020 vindt het beroepenevenement Skills The Finals in Leeuwarden, Friesland plaats.

Altijd op de hoogte blijven?